kowal269  Dołączył: 23 Lip 2013
K-30 Ciemne zdjęcia -styki?
Witam,

Mam problem z moim k-30 mianowicie co któreś zdjęcie (zazwyczaj kika pierwszych) wychodzi mi bardzo ciemne . Co ciekawe jeśli wykonam np kilka zdjęć w trybie serii pierwsze jest ciemne a kolejne już nie.
Mam dwa obiektywy i to zjawisko występuje przy obu chociaż przy kitowym 18-55 dużo częściej.
Doczytałem że przyczyną mogą być brudne styki, przeczyściłem je, ale nie pomogło. Przy czyszczeniu jednak zauważyłem, że w puszce trzeci patrząc od czerwonej kropki styk nie wystaje tak jak inne tylko jest płaski. Czy tak powinno być czy, to też coś nie tak z moim aparatem?Styki

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To normalne.

kowal269  Dołączył: 23 Lip 2013
Dziękuję, znalazłem przyczynę na forum. Widać że problem jest dość powszechny.

PannaDekadencja  Dołączyła: 23 Sie 2011
Spać nie mogę, więc rozmyślam...

W pierwszej chwili na myśl mi przyszło, że może zamiast zdjęć seryjnych przez przypadek włączasz tryb autobracketingu w konfiguracji np. "-1, 0, +1". Ikonki są podobne, ale to by przecież było zbyt banalne rozwiązanie problemu.... aczkolwiek zabawne :-)

Chociaż... w sumie napisałeś, że: "co któreś zdjęcie (zazwyczaj kilka pierwszych) wychodzi mi bardzo ciemne".
Nasuwa się pytanie: co które zdjęcie wychodzi ciemne?

Moje założenie miało by sens, gdyby się okazało, że pozostając w trybie autobracketingu (przypadkowo myląc go z trybem seryjnym), pierwsze zdjęcie po włączeniu aparatu wychodzi Ci ciemne lub po zrobieniu danego zdjęcia włączasz podgląd - wówczas gdy wykonasz kolejne zdjęcie, to ono też wyjdzie niedoświetlone albo jeśli pstrykałbyś zdjęcia jedno za drugim - bez podglądania jak wyszło - to wtedy co trzecie wychodziło by... ciemne :-P

A może autofocusujesz na zbyt jasny punkt w kadrze, przez co pewne obszary są pogrążone w mroku?

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
Wada fabryczna K-30. Na pentaxforums było. Naprawa polega na wymianie bloku migawki.

fuen  Dołączył: 13 Lis 2012
Jakieś dwadzieścia postów niżej jest podobny temat.

Skocz do: