stashek  Dołączył: 21 Lip 2015
  [obiektyw] Pentax SMC DA 18-55 mm AL WR - zgubiona sprężynka
Witam.

Żona upuściła naszą K50 :cry: z nałożonym DA 18-55 mm AL WR. Aparat działa, ale klapka w obiektywie się uchyliła i wypadły z niej te styki do kontaktu z body. Są to pozłacane sprężynki z nałożonym takim półokrągłym kontaktem z kołnierzem (aby nie wyskoczył przez otwór).
Niby nic, ale obiektyw bez tego nie działa.
Myślę, że takie kontakty są w wielu obiektywach nie tylko w wymienionym. Wymiary to ok. 1mm x 5mm.

Może ma ktoś coś podobnego (z rozebranego obiektywu) na sprzedaż? Byłbym wdzięczny.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Klapka? Jak masz spore umiejętności manualne możesz pokusić się to poskładać, al styki tylko w serwisie lub z innego, uszkodzonego obiektywu. Myślę, że skoro coś odpadło to uszkodzone są też inne części - mocujące i nie obejdzie się bez serwisu.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Poskładać to nie jest jakiś wielki problem. Gorzej może być ze stykami jeśli się nie znajdą i z tym że jeśli wyrwało choćby częściowo bagnet, to ścięło gwinty w plastikowej części obiektywu i to już nie będzie trzymać dobrze. Prawdopodobnie można to skleić, ale wtedy ciężko będzie rozkręcać w przyszłości. Nie wiadomo też czy nie ucierpiały inne elementy wewnątrz obiektywu.
Może się okazać że taniej lub nie wiele drożej a pewnie szybciej będzie kupić takie szkło z drugiej ręki na internecie.

stashek  Dołączył: 21 Lip 2015
Upadł na kant, i tylnią klapkę wyrwało ze śrubek (jest tak cienka, że się nie dziwię). Upadł z ok. 1 m, może jest nadzieja, że działa. Napisałem do serwisu ile by mnie kosztowały takie styki. To co zobaczyłem w odpowiedzi przeszło moje najśmielsze oczekiwania: 140zł i 4 tygodnie oczekiwania :shock: - widziałem używki w dobrym stanie za tę cenę.
Na allegro był uszkodzony za bodajże 30zł, ale ktoś mnie uprzedził. Teraz obserwuję używkę i jak cena nie poszybuje w górę to pewnie kupię.

Nówka to koszt 650zł, a to już każe mi się zastanawiać nad czymś lepszym.

Poczekam - może upoluję coś uszkodzonego.

[ Dodano: 2015-07-27, 17:34 ]
Chyba jednak coś stało się z aparatem ... dziwnie się zachowuje. Otóż jak robię zdjęcie przez wizjer - jest prześwietlone, nawet w trybie auto - muszę korygować ekspozycję. Ale jak robię w LiveView to jest OK. Czyżby coś z pomiarem światła - inaczej mierzy w LievView a inaczej, gdy przez wizjer?

juntek  Dołączył: 07 Lut 2013
Jeśli masz inny obiektyw, to sprawdź czy na nim też prześwietla. Wówczas będziesz miał pewność czy coś się stało z aparatem czy tylko z obiektywem. Po takim uderzeniu mogło coś pęknąć lub się skrzywić na tyle, że światło przedostaje się do środka.

Nie wiem skąd wziąłeś cenę 650 zł, ja bez trudu znalazłem nowy za 449 zł tutaj

Skocz do: