Cytat
Wczoraj wywoływałem slajd jak w temacie. Bardzo rzadko mam z tym filmem styczność. I racze nie cenię go wysoko.
Po wywołaniu byłem mocno zdziwiony efektami. Nie mogłem uwierzyć, że ten film może tak ładnie wyglądać.
Oto małe porównanie dwóch pomiarów densytometrem w świetle odbitym.
AgfaPHOTO CT 100 Precisa
Emulsja - 0,84 R 0,65 G 1,21 B 1,20
Podłoże - 1,66 R 1,67 G 1,66 B 1,70
Provia 100F
Emulsja - 0,83 R 0,62 G 1,21 B 1,17
Podłoże - 1,67 R 1,67 G 1,65 B 1,68
Wnioski wyciągnijcie sobie sami.
http://www.korex.net.pl/f...cisa-vt7351.htm
"W sztuce może być coś dobrze zrobione albo źle, nic więcej." Stanisław Lem
M.W napisał/a:Czy obecna Agfa 100 CT Precisa to nadal przepakowana Fuji Provia 100F?
Fuji x100, X-Pro1 + XF 18/2 + XF 35/2, Nikon N90s (aka F90x) + 50/1.8D
Zdanie na temat slajdów trzeba sobie wyrabiać ramkując je i rzucając na ścianę/ ekran. Ramkowanie, bo slajdy niektóre, np. na podłożu plastikowym a nie żelatynowym są bardzo upierdliwe w ramkowaniu. Rzucanie, bo jeśli kolory i feeling na ścianie nam się podoba, to się nie ma co przejmować dominantami i innymi aberracjami kolorystycznymi, które daje dam skaner.szybkiparowoz napisał/a:Przy cenach innych slajdów ta Agfa jest w tej chwili jak za darmo.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
jorge.martinez napisał/a:Zdanie na temat slajdów trzeba sobie wyrabiać ramkując je i rzucając na ścianę/ekran.
Fuji x100, X-Pro1 + XF 18/2 + XF 35/2, Nikon N90s (aka F90x) + 50/1.8D
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
jorge.martinez napisał/a:IMHO przy tych cenach slajdy nie mają sensu innego niż ściana. Jako ciekawostka historyczna do pokazywania dzieciom i wnukom.
ME Super
CytatOferuję wywoływanie materiałów odwracalnych w procesie E-6 trójkąpielowym, przy użyciu chemii produkcji Tetenala i Fuji.
CytatWSZYSTKIE PROCESY SĄ PRZEPROWADZANE NA NAJWYŻEJ JAKOŚCI MASZYNACH JOBO ATL - BEZDOTYKOWO
ZAWSZE JEDNORAZOWA CHEMIA FUJI PRZY E-6 i C-41
PEŁNY PROCES DAJE PRAWDZIWE NASYCENIE KOLORÓW I PEŁNĄ SKALĘ BARW I PRZEJŚĆ TONALNYCH BEZ ZBĘDNYCH ZAFARBÓW.
PRAWDZIWY PROCES E-6 (9 KĄPIELI ) A NIE E-6 (3 KĄPIELOWY ) JAK W PRZYPADKU CHEMII TETENALA
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
Rzeczywiście Pisałem "pentax forum slajd" i tego akurat nie wyrzuciło.CytatMW, już założyłeś taki wątek, pamiętasz? http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=28815
CytatOd siebie dodam może jedno: nie wiem w jakich zestawach wywoływano moje slajdy, ale mam takie wywoływane przed 30 laty i trzymają się świetnie.
Cytattrzymają się świetnie
CytatCo rozumieć pod pojęciem "trwałość archiwalna"? 50? 100? 200 lat?
CytatCzy ktoś miał okazję bezpośrednio porównać slajdy z jednego i drugiego procesu?
Czy ktoś bawi się w 6-kąpielowe E6 w "swojej łazience"? :)
Dlaczego Fuji dla swoich profesjonalnych materiałów (Velvia, Provia) podobno nie zaleca procesu 3-kąpielowego?
Piszę "podobno", bo gdzieś o tym czytałem, ale nie potrafię teraz przytoczyć źródła, więc nie pytajcie o szczegóły...
CytatJuż od półtora roku używam tylko 7-kąpielowego E-6 Kodaka. Były
wtedy jakieś wahania pomiędzy dolarem i euro i firma w której
zaopatrywałem się w Tetenall E-6 - przestała go sprowadzać. Z tej
przymuszonej zamiany jestem bardzo zadowolony, gdyż slajdy wołane w
tym nowym E-6, wyglądają dużo lepiej niż z 3-kąpielowego tetenala.. Np.
taka sensja 200, kiepska jak zawsze w tetenalu,... odżywa
niesamowicie po moczeniu jej w tym 7-kąpielowym E-6 kodaka. Pięknie
wychodzą tez kodaki, velvia i provia. Proces trwa dłużej i poprzez
wielość chemii, pilnować się trzeba bardziej, ale do 3-kąpielowego
tetenala już nie powrócę:)
http://www.grupy.banzaj.p...73,2009_12.html
CytatMam również slajdy ORWO i AGFA wołane w zimnych procesach
To inny proces, oparty na innych reduktorach, o innych składach, chociaż opierający się na tej samej zasadzie: najpierw obraz cz-b, zaświetlanie/zadymianie, potem wywoływacz barwny, odbielacz/utrwalacz. Wszystko trwało około godziny (już teraz nie pamiętam) albo ponad. Zaletą tego procesu było to, że po każdym roztworze następowało co najmniej 5-minutowe płukanie. Jakość barw i trwałość zależała od rodzaju użytych komponentów barwnych i technologii samego materiału. Wszystkie barwniki używane w produkcji materiałów fotograficznych blakną i rozkładają się. Nawet te używane w procesie Dye-transfer, nawet te Cibachrome. Taka już ich uroda.M.W napisał/a:Czyli proces wołania przebiega znacznie dłużej ?
Chyba nie. To moloch, kombinat. Można poszukać na stronie Ce-We, ale podejrzewam, że informację o tym można uzyskać dopiero jak się do nich zadzwoni. Tylko czy E6 robią w Polsce? Raczej w Niemczech - u nas slajd nie był aż tak popularny, by otwierać dla niego linię.M.W napisał/a:Rossmann podaje jaką kąpiel stosuje w E6 ?
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
CytatHistoria
E-6 został wprowadzony przez Kodaka pod koniec XX wieku. Zastąpił on Procesy E-3 i E-4. Wadą E-3 była konieczność zaświetlenia (w E-6 używa się chemicznego zadymiacza) oraz szybkie blednięcie slajdów. E-4 zaś wykorzystywał w charakterze zadymiacza TBAB (boran tetraaminobutylu), który jest silnie toksyczny.
Etapy procesu E-6
Ogólnie w procesie E-6 można wyróżnić następujące etapy:
- pierwsze wywołanie (wywołanie negatywowe czarno-białe),
- zaświetlanie (lub zadymianie chemiczne),
- drugie wywołanie (wywołanie pozytywowe barwne),
- odbielanie/utrwalanie,
- płukanie,
- stabilizacja.
W wersji „domowej” procesu E-6, pomiędzy poszczególnymi etapami stosuje się płukanie w wodzie. Często także stosuje się wstępne płukanie, mające na celu „wygrzanie” koreksu i filmu, dzięki czemu po wlaniu pierwszego wywoływacza temperatura kąpieli nie zmniejsza się gwałtownie.
Wersje E-6
Na rynku są dostępne zestawy E-6 do wywoływania slajdów w maszynach (dla punktów usługowych) lub w koreksie/tanku (dla osób wywołujących slajdy we własnym zakresie). Dodatkowo występują dwa rodzaje zestawów do wywoływania na małą skale: 3- i 6-kąpielowe. W wersji trójkąpielowej jako samodzielne kąpiele nie występują: zadymiacz (połączony z 2-gim wywoływaczem) oraz odbielacz (połączony z utrwalaczem). Istnieje również 7-kąpielowa wersja tego procesu produkowana przez Kodaka. Różni się ona występowaniem etapu kondycjonowania po wywoływaczu kolorowym, przed odbielaniem.
CytatObecnie z powodu zmniejszenia popytu na wywoływanie tradycyjnych materiałów światłoczułych wzrosła cena usługi oraz, w większości przypadków, znacznie spadła jakość wywoływania. Dotyczy to głównie mniejszych zakładów foto, gdzie często używana jest zużyta chemia. Dlatego też wielu amatorów fotografii tradycyjnej wywołuje slajdy samodzielnie.