domwar  Dołączył: 13 Wrz 2006
Sigma 70-300 F4-5.6 Macro DG - warto to brać do kasetki ????
Witajcie
Jak w temacie
jest do wzięcia Sigma 70-300 F4-5.6 Macro DG za ok 400 peelenów.

Jako, że przydałoby mi się coś z dłuższym końcem to się zastanawiam czy brać to do mojej kasetki i czy wynik takowego mariażu będzie zadowalający lub bardziej niż zadowalający.
Aha dodam, że podobno szkiełko jest jeszcze na gwarancji.

Poraźcie czy nie lepiej dołożyć jakąś stówkę i szarpnąc się na Tamrona ?

pozdrowienia
domwar

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
domwar, miliardy postów są na ten temat. Jak nie ma APO to można ją sobie odpuścić

Dziękuję za odpowiedź.

Przyznaję siębez bicia, że z lenistwa niechciało mi się szperać w archiwum.
Poza tym jestem uczulony na kurz,a w archiwum tego pełno :-) :-P

W każdym razie już wiem wszystko - tzn. coby tego szkła nie brać :)

Pozdrawiam i zamykam wątek

domwar

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
piotr_luk napisał/a:
domwar, miliardy postów są na ten temat. Jak nie ma APO to można ją sobie odpuścić

Nie zgodzę się z szanownym kolegą. Używałem obu zarówno w wersji APO jak i bez APO - nie widzę róznic - obe to niskobudżetowe tele od których niewiele można wymagać, ale w tej cenie nie kupi się nic lepszego.

Ice, postrzelaj sobie pod słońce i pogadamy

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
piotr_luk pogadajmy zatem... ale nie o obiegowych opiniach, tylko praktyce...
APO w nowszej wersji omawianego tu setny raz szkła teoretycznie zmniejsza uciążliwość aberracji chromatycznych, a nie poprawia pracę pod słońce, z którą i tak są kłopoty (stąd spora, dość groteskowa osłona przeciwsłoneczna). Z tym, że w wersji bez APO aberracje też wcale nie są poważnym problemem. Wersja z APO - jak na moje oko - daje zdjęcia nieco (powtarzam: nieco ;-) ) bardziej kontrastowe i nasycone; wersja starsza jest, szczególnie przy dłuższych ogniskowych i obiektach mocno oddalonych, trochę mdła, co bez problemu można skorygować przy obróbce zdjęcia. Ostrość zdjęć w obu obiektywach - przynajmniej w egzemplarzach, z którymi miałem do czynienia (z tym bez APO wciąż mam ;-) ) - jest taka sama i wiadomo jaka (do 200 mm zadowalająca powyżej 250 mm trzeba mocno domykać... Podsumowując, uważam, że sigmę 70-300 macro DG jak najbardziej warto kupić, bo jest to całkiem niezły obiektyw amatorski. Pod jednym wszakże warunkiem warto ją kupić: jeśli jest naprawdę niedroga. Ja wybrałem wersję bez APO, bo miałem okazję kupić to szkło na początku roku za ok. 200 zł (oczywiście używane, ale w bardzo dobrym stanie) - czaiłem się na nowszą sigmę, jednak wobec takiej oferty myślenie budżetowe wygrało. I nie żałuję... domwar jeśli za 4 stówy masz nówkę na gwarancji, to chyba wciąż warto. Zaoszczędzisz parę groszy, a różnica w jakości będzie - z punktu widzenia amatora - pomijalna. Nie słuchaj piotr_luka :-P

domwar napisał/a:
dodam, że podobno szkiełko jest jeszcze na gwarancji.
cypis napisał/a:
domwar jeśli za 4 stówy masz nówkę na gwarancji, to chyba wciąż warto
cypis, ja jestem bardzo uczulony na podobno, ale to oczywiście nie są moje pieniądze. Ja bym nie brał

co do tego podobno,
to właśnie otrzymałe mailem skan karty gwarancyjnej wraz z dowodem zakupu

zakupiony 16/10/2006 z dwuletnią gwarancją
czyli zostało jeszcze ok. roku

pozdro
domwar

domwar napisał/a:
zakupiony 16/10/2006 z dwuletnią gwarancją
a to co innego.
domwar, to twoja kasa, musisz sam zdecydować, ale sprawdź jeszcze, ile kosztuje wersja bez APO nowa

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
czyli używany :-/ Hmm... Jeśli zdecydujesz się na to szkło (choc na twoim miejscu powalczyłbym o obniżenie ceny con. o jakieś 50 zł) koniecznie zastrzeż sobie możliwość zwrotu po powiedzmy dwóch tygodniach. Musisz zobaczyć jak obiektyw sprawuje się w praniu. Pamiętaj, że gwarancja nie obejmuje wszystkich uszkodzeń. Musisz miec pewność, że ktoś nie żeni ci czegoś, co zepsuł i nie opłaca mu się naprawiać.

hm, wygląda na to że nowy taki można dostać za 520 - 530 zł ,.
czy gra warta świeczki??
czy nie lepiej dorzucić jeszcze z 50 zł i zanabyć tamrona??????

kupić , nie kupić ????? :-?

pozdro
domwar

cypis napisał/a:
koniecznie zastrzeż sobie możliwość zwrotu po powiedzmy dwóch tygodniach. Musisz zobaczyć jak obiektyw sprawuje się w praniu. Pamiętaj, że gwarancja nie obejmuje wszystkich uszkodzeń. Musisz miec pewność, że ktoś nie żeni ci czegoś, co zepsuł i nie opłaca mu się naprawiać.
i właśnie o to chodzi. Ktoś sprzedaje niespełna roczne szkło, więc musi mieć ku temu powód. Ratowanie finansów za 400 zł. raczej mało prawdopodobne.
domwar napisał/a:
nowy taki można dostać za 520 - 530 zł
Nie wiem, jakie znaczenie ma dla ciebie 120 - 130 złotych więcej, ale dokładnie za tyle kupisz sobie tzw. święty spokój, łącznie ze zwrotem w jakimś tam terminie, jeżeli nie spełni twoich oczekiwań
Na forum jest bezpośrednie porównanie sigmy i tamrona razem z przykładowymi zdjęciami

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
domwar napisał/a:
hm, wygląda na to że nowy taki można dostać za 520 - 530 zł ,.
czy gra warta świeczki??
czy nie lepiej dorzucić jeszcze z 50 zł i zanabyć tamrona??????

kupić , nie kupić ????? :-?

pozdro
domwar

Ja powiem tak - jeżeli satysfakcjonują Cię zdjęcia takie jak to:

(Sigma bez APO na ogniskowej 210 mm)

to za 500PLN ja bym brał. Niestety nigdy nie pstrykałem Tamronem - niektórzy mówią, że Tamron lepszy inni, że Sigma - tak naprawdę nie będą to duże różnice. Żeby doświadczyć różnic trzeba kupić Sigmę 100-300/4 za ok. 3000 PLN

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
domwar, Mam wersję bez APO oznaczoną DL i także nie widzę wielkich różnic. Podpisuję się czterema łapami pod opinią cypisa co do jakości tej Sigmy, ale decyzja o zakupie pozostaje jak zwykle w Twoich rękach. :lol:

Skocz do: