matb  Dołączył: 02 Lis 2006
[ analog] Spust w stariście
Starist mi nie działa :-( Nie reaguje spust migawki. AF jest OK - przełączony pod AE-L śmiga.
Poszukam jakiegoś serwisu, który by wskrzesił ten aparat, niemniej może potrzebne będą części zaminne. I tu pytanie - może ktoś wie / zna - czy konstrukcja spustu migawki w *iście jest taka sama jak w MZ-kach? Inaczej 0 - czy ewentualnie mechanizm spustu migawki z MZtki (np. MZ-50) będzie możliwy do przeszczepienia do *ista?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
matb, Miałem to samo. Wg serwisu, który to ostatecznie zrobił - dwa inne się poddały, (prawie rok się przeleżał aparat u nich) brak jest możliwości zastosowania jakiegokolwiek zamiennika. Nawet sam mikrostyk inny nie pasuje do taśmy, bo jak zwykle Pentax zrobił wyprowadzenia na odwrót od innych. Oni skądś wytrzasnęli oryginał, ale trochę używany, więc nie działa idealnie, ale działa.

:-(

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Spust migawki czasem przestaje działaś z powodu utlenienia powierzchni mikrostyku. Spróbuj użyć preparatu Kontakt do czyszczenia styków, zawsze warto sprawdzić, czy ta metoda nie okaże się skuteczna :-)

Kupujesz/zdobywasz preparat Kontakt (jest w aerozolu), wyjmujesz z aparatu baterie, psikasz Kontaktem na spust migawki, kilkukrotnie wciskach przycisk, aby preparat mógł dokładnie rozprowadzić się i spenetrować spust, zostawiasz aparat na parę godzin do odparowania preparatu.

Powiem tak - uratowałem w ten sposób już co najmniej kilka aparatów (spusty czasem w ogóle nie dawały znaków życia :-) ) oraz całą masę elektroniki :-)

Fenol, dzięki, spróbuję. A nuż uda mi się jeszcze tym *istem jakieś fotki porobić :?:

[ Dodano: 2015-08-01, 22:43 ]
A swoją drogą - to w takim aparacie z "zablokowanym" spustem daje się może wyzwolić migawkę wężykiem albo z pilota IR?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
matb napisał/a:
to w takim aparacie z "zablokowanym" spustem daje się może wyzwolić migawkę wężykiem albo z pilota IR?
Tak. Z gripa także.

Tfu. tfu.... nie chcę zapeszać, ale wydaje się, że metoda Fenola zadziałała! Fenol, dzięki!
Tylko teraz muszę znaleźć instrukcję, żeby z powrotem przestawić ostrzenie pod spust migawki :-P

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Każdy naprawiony aparat to radość dla mego serca! Daj znać, jak będziesz już w pełni przekonany, że wszystko jest ok :-) Ale jeśli ruszył, to powinno być już w porządku :-)

Skocz do: