aallen  Dołączył: 30 Lis 2014
Pentax K5, w jednym momencie padł
Uszanowania

Robiłem sobie nocne zdjęcia o dlugim czasie naświetlania i nagle aparat się wyłączył przy zapisie ostatniego zdjęcia. Podjąłem próby rozwiązania problemu i oto co się dzieje i do jakich wniosków doszedłem.

Nic nie wyświetla się na ekranie LCD
Żadne menu z informacjami. Lv niedziela. Przyciski również nie. Aparat sam w sobie działa i robi zdjęcia. Górny ekran działa. Można zmienić ISO, przesłane, czas otwarcia migawki. Teraz ciekawostki

1. Wyjęcie i włożenie baterii nic nie dało
2. Żadna kombinacja klawiszy inna karta pamięci itd nie pomogło
3. Przyciski Wb,ok, lampy itd w ciemno nie działają menu info też.
Jednakże ciekawostka wyłączenie aparatu i włączenie go z wciśniętym menu daje efekt w postaci pokazania wgrania firmware. Sugeruje to że jednak przycisk funkcjonuje
4. Przełączanie pokrętła na inne tryby daje efekt w postaci włączenia się trybu. I tu ciekawostka po włączeniu na filmowanie nic się nie dzieje ale po wyłączeniu i włączeniu aparatu na tym trybie lustro się podnosi i ekran działa lecz nic dalej zrobić nie można. Jedynie odpalić filmowanie.

Kompletnie nie wiem co się mogło stać ? Jakieś sugestie ? Pomyśl co zrobić gdzie najlepiej się zgłosić ?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Spróbuj wyłączyć i włączyć ale bez karty . Albo zostaw go na dlużej bez akumulatora .

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
aallen napisał/a:
Robiłem sobie nocne zdjęcia o dlugim czasie naświetlania i nagle aparat się wyłączył przy zapisie ostatniego zdjęcia.
Zagotował się :roll:

Spróbuję z baterią. Zagotowanie wykluczam bo już minęło sporo czasu.

Z kartą czy bez nie ma to znaczenia. Czy istnieje coś takiego jak reset mechaniczny trzymając jakąś kombinacje klawiszy?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Jesli przycisk Menu działa to wrzuć na kartę najnowsze firmware i spróbuj wgrać .

Tak działa ale tylko w tym jednym wypadku. Mam nadzieję że to wystarczy żeby spróbować dokonać aktualizacji albo chociaż przegrania aktualnego firmware. Mam 1.14

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Trochę to podobne do sytuacji gdy na komputerze wgrywa się do pamięci operacyjnej część BIOS'u. Próbowałeś zresetować aparat tzn. czy możesz dojść do tej opcji?

Gdybyś mógł mi podać link do jakiejś solucji byłbym wdzięczny bo na razie piszę z komórki i ciężko mi w takich warunkach to znaleźć

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
A czy np. wyjąłeś baterię z aparatu i odczekać tak z 2 - 3 godziny. Ja nie znam żadnej solucji. Trzeba by mieć jakąś serwisówkę ale to już prędzej serwis. Może to być też skutek zaburzeń w odczycie część romu.

Spróbuję na spokojnie w domu to zrobić. Po wgraniu firmware co by sprawdzić działanie przyciskow

Skocz do: