karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
Ucięte zdjęcia w cyfrze???!!!???
Sprzęt: Nikon D700
Karta pamięci Sandisc Extreme III 4GB
Kilkanaście zdjęć z całości ponad tysiąca zdjęć tak wygląda. Trafiło na kościół i przysięgę :evil: . W czym rzecz, ktoś miał podobną historię?
O dziwo, zdjęcia w pełni widać przez chwilę jako całe na miniaturach tuż przed imortem do lightrooma, ale po zaimportowaniu jest kicha, poucinane.

Goran  Dołączył: 10 Gru 2011
Kika miesięcy temu miałem podobnie. W moim K5 tez kilka zdjęc podobnych tylko u mnie ten szeroki pasek był niebieski. Myslę zo to cos z kartą.

Przyszło mi do głowy że to może bufor aparatu nawalił. Nie zdążył zapisywać czy coś :-/

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
Jezeli karta wczoraj była dobra a dzis robi taki numer :!:

wymień karte :idea:

drawa, to zdjęcia z 13 czerwca, a od tamtego czasu wszystkie karty przemieliły ponad 5tys zdjęć i nie było podobnego przypadku :-|

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
w takim razie zmień aparat by :arrow: nie trafiło
Cytat
Trafiło na kościół i przysięgę :mrgreen:

Dobre wieści, zdjęcia ucięte odzyskałem dzięki Fast Stone Image Viewer exportując je jako TIFF lub JPEG. Niestety zdjęcia które nie chcą się nawet w kawałku wyświetlić exportują sie jako pliki które już się znajduja na karcie, czyli jako kopia innego zdjęcia, tak jakby się nadpisały :-/

pe72  Dołączył: 12 Paź 2010
karmazyniello, może spróbuj użyć jakiegoś softu do odzyskiwania danych np. darmowego test diska: http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_PL . Powinien wyciągnąć z karty wszystko co jest i co było a nie jest nadpisane. W tej całości być może uda Ci się odzyskać pliki zdjęć o które Ci chodzi.

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Śmieszna sprawa może Ci się wydawać , u mnie w nikonie miałem podobne problemy, a powodem było....zabrudzenie styków komunikacji obiektyw - aparat. Poza wyświetlaniem Err potrafił się zawiesić przy zapisie i albo zapisał z błędem, albo wcale. Sprawdź komunikację. Też podejrzewałem karty, ale po wyczyszczeniu od dłuższego czasu spokój. Radę znalazłem w instrukcji obsługi.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Stawiam na kartę. Kupując K10 dostałem uszkodzoną kartę, na której była zapisana pewna ilość zdjęć, na podglądzie wyglądały normalnie, ale przy otwieraniu pełnego wymiaru wyglądały dokładnie jak przedstawione. Uszkodzony był tylko jakiś sektor karty i miała ograniczoną pojemność, która działała normalnie - SanDisc Extrem. Oczywiście kartę wywaliłem, a body robiło normalne fotki. Użycie softu do odzysku danych nie pomogło.

Niestety, zdje ktore sie nie wyswietlaja juz nie odzyskam. Pomimo iz widnieje 24mb we wlasciwosciach NEFá, to wewnatrz sa same zera. Powod - nieznany.

zuka68  Dołączył: 31 Maj 2010
Ja mam coś takiego na kilku zdjęciach z danej sesji, ale nie ucina tylko robi zafarb (róż z białym) na 1/3 lub 12 zdjęcia. Też przez chwilę widać zdjęcie ok, a po chwili robi się takie dziadostwo i potem już tylko takie wyświetla. Zawsze zanim skasuję oryginały z karty to odpalam wywoływarkę rawów, patrzę, które zwalone i te uszkodzone zgrywam jeszcze raz. Zawsze pomaga (aparat K-50, a karta SanDisk Ultra SDHCI )

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
karmazyniello,

Jak ma kilka (naście) zdjęć, to wrzuć to na GoogleDrive albo dropboxa, mam program do odzyskiwania zdjęć, choć bez karty może i tak być trudno ...

Pisz na GG, to powalczymy ;-)

S.

yashicafx3  Dołączył: 08 Lis 2010
Zrób obraz karty test diskiem w formacie dd (image.dd)
montujesz go za pomocą darmowego programu osfmount
i używamy programu photorec z pakietu testdisk jest on w 2 wersjach
okienkowej i spod konsoli, konsolowa jest bardziej stabilna.
Wybieramy typ plików do odzyskania jpg (resztę odznaczamy) i działamy
mamy 2 opcje do przeszukiwania cała zawartość bądź wolny obszar
zalecam całą zawartość. Z programów mogę polecić jeszcze R-studio, ale
to komercja. Wiele razy photorec ratował mi zdjęcia z kart pamięci.

Skocz do: