dr_Fell  Dołączył: 30 Sie 2008
Używana K-3, plama na matrycy?
Witajcie,

kupiłem niedawno używanego Pentaksa k-3 - sprzęt w dobrym stanie, poza rysami od statywu, o czym sprzedawca nie wspomniał. Natomiast dzisiaj z ciekawości strzeliłem na próbę niebo na wysokiej przesłonie i poza kilkoma pyłkami na matrycy znalazłem coś, co wydaje się plamą - wklejam zdjęcia, co o tym sądzicie? Reklamowalibyście?

(ok 1/4 od góry, na środku, widać nawet na miniaturze)

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
dr_Fell napisał/a:
Reklamowalibyście?

Czyściłeś? Lenspenem? Nie schodzi?

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Wygląda jak nikonowska plama po oleju :evil:

Hmmm, nie wpadłem na to. Po trochu dlatego, że swojej poprzedniej K20D nie czyściłem nigdy, bo nie było trzeba (błyskawiczne zamiany obiektywów, sprzęt w czystości), po trochu dlatego, że boję się że coś spieprzę i będzie gorzej po niż przed a po trochu - bo na starcie nie uśmiecha mi się dokładać kasy do kupionego niedawno sprzętu.

Lenspenów widzę sporo w ofertach, możesz polecić jakiś w miarę tani a sensowny? Samo piórko wystarczy?

http://www.euro.com.pl/pr...pen-nlp-1.bhtml

[ Dodano: 2015-08-14, 09:24 ]
x4rd napisał/a:
Wygląda jak nikonowska plama po oleju :evil:

No właśnie, niestety na pyłek to nie wygląda, raczej na plamę

dr_Fell, Dada polecał http://www.lenspen.pl/ind...y/lenspen-sk-1a
Mam, używam i podobną plamę usunąłem nim z matrycy K-5.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
x4rd napisał/a:
Wygląda jak nikonowska plama po oleju
albo Pentaxowy gronkowiec :evilsmile:

moim zdaniem to może być zwykły kurz
zanim wydasz kasę na lenspena, to kup gruszkę w aptece - ważne żeby była beztalkowa (sprawdź przed użyciem na matrycy) - i po prostu przedmuchaj

Enzo napisał/a:
dr_Fell, Dada polecał http://www.lenspen.pl/ind...y/lenspen-sk-1a
Mam, używam i podobną plamę usunąłem nim z matrycy K-5.

Mhm... a to że jest łamane przydało Ci się? Proste jest tańsze a czyścik pewnie ten sam. Jak trzeba łamane to wezmę łamane, ale jak nie trzeba, to po co przepłacać...

[ Dodano: 2015-08-14, 09:29 ]
opiszon napisał/a:
x4rd napisał/a:
Wygląda jak nikonowska plama po oleju
albo Pentaxowy gronkowiec :evilsmile:

moim zdaniem to może być zwykły kurz
zanim wydasz kasę na lenspena, to kup gruszkę w aptece - ważne żeby była beztalkowa (sprawdź przed użyciem na matrycy) - i po prostu przedmuchaj

Dzięki, skorzystam :)

dr_Fell napisał/a:
Proste jest tańsze

W łamanym możesz łatwiej operować końcówką tak by przylegała do matrycy. Jak wspomniał opiszon - jeśli jeszcze nie czyściłeś matrycy to zaopatrz się w gruszkę np. 9-kę beztalkową i przedmuchaj zabrudzenia. Może się okazać, że to tylko zwykły paproch. Najlepiej podnieś lustro i sam sprawdź jak to wygląda.

Już widzę zresztą, że łamane jest do matryc, proste do obiektywów, więc w razie czego 40 zł nie moje. A na matrycę spoglądałem pod różnymi kątami (1 raz w życiu ;-) ) i nic tam nie zauważyłem... żadnego paprocha, żadnej plamy... może to za małe jest, żeby to zobaczyć? Kupię gruchę dzisiaj i dam znać.

dalco  Dołączył: 02 Lip 2012
Czy użycie sprężonego powietrza z puszki, zamiast gruszki fotograficznej do przedmuchania komory lustra, to dobry pomysł?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
bardzo zły

MrRzepa  Dołączył: 13 Lut 2015
Chyba, że masz specjalne sprężone powietrze do tego celu, takie co nie pluje dodatkowo płynem.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
dr_Fell napisał/a:
na pyłek to nie wygląda, raczej na plamę
1 plama, 5 pyłków i jeden włosek. Policzyłem. Lenspen obojętnie, czy łamany, czy prosty, ale ważne, żeby był oryginalny. Prostych do matryc to w handlu od roku nie widziałem, tylko łamane.

dalco  Dołączył: 02 Lip 2012
[ Dodano: 2015-08-14, 23:09 ]
Enzo napisał/a:
zaopatrz się w gruszkę np. 9-kę beztalkową

Co oxnacza numer gruszki,srednica dyszy? 0,9mm?

kwrom  Dołączył: 17 Lis 2009
Wielkość.

Ok, trochę się to przeciągnęło, ale w końcu kupiłem gruszkę - wydaje się być beztalkowa, ale jak to sprawdzić na pewno? To jej zdjęcie, może ktoś już używał? Dmuchnąłem na ekran telefonu i wydaje się czysty...

[ Dodano: 2015-08-26, 15:43 ]
To dla potomności:
1. gruszka jest beztalkowa (uff :-B )
2. po jej użyciu zniknęła większość paprochów, został 1 uporczywy czy dwa (to normalne, że są takie paprochy, których nie da się dmuchnąć? :) )
3. plama na matrycy okazała się zabrudzeniem na obiektywie... :oops:

[ Dodano: 2015-08-26, 15:44 ]
Dziękuję wszystkim za pomoc, mogę wysyłać aparat z Sigmą do serwisu, kalibracji, może i naprawy Sigmy (focus shift) i cieszyć się zdjęciami :)

Skocz do: