tengo  Dołączył: 16 Lis 2014
[K-5] Problem z wizjerem - ostrość.
Cześć! Ostatnio zauważyłem problem ze swoim K5IIs.
Chodzi o to, że w wizjerze nie jest ostre to co powinno być.
Przykład: ustawiam autofokus na np. pomnik, za którym znajdują się drzewa. Autofokus ustawia ostrość na pomnik (na zdjęciu pomnik jest ostry, drzewa rozmyte - tak jak powinno być), ale w wizjerze pomnik jest rozmyty, a drzewa ostre. Potwierdzenie ostrości w manualnym ostrzeniu też działa poprawnie chociaż w wizjerze nie jest ostry punkt, który ostry być powinien. Próbowałem wszystkich ustawień dioptrii, ale to nic nie dało - przesuwając suwak dioptrii w lewo wszystko staje się rozmyte, więc to nie wina mojego wzroku. Jedyne co nasuwa mi się na myśl to to, że mogłem w jakiś sposób źle zasadzić matówkę po jej czyszczeniu. Powiedzcie mi proszę co może być nie tak. Jeżeli to wina źle ustawionej matówki to coś z nią pokombinuję.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
tengo napisał/a:
Jedyne co nasuwa mi się na myśl to to, że mogłem w jakiś sposób źle zasadzić matówkę po jej czyszczeniu.

Nie włożyłeś jej odwrotnie?

Jest wsadzona błyszczącą stroną do lustra. Chyba tak powinno być?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pewnie nie jest dobrze osadzona.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
tengo, a nie przestawiłeś sobie suwaka dioptrii we wizjerze ?

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Na 100% źle osadzona matówka.

powalos, nie suwak jest ustawiony poprawnie.

Chyba mam przekrzywioną dolną "szynę", na której kładzie się matówkę, bo jak się przyglądam to mocno krzywo jest osadzona (a matówka wsadzona jest poprawnie).

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
tengo napisał/a:
mocno krzywo jest osadzona (a matówka wsadzona jest poprawnie)

Gdyby była wsadzona poprawnie nie byłaby wykrzywiona :mrgreen: i nie byłoby przekłamania w obrazie a je masz.
Stawiam na to, że matówka się wsparła a sama szyna wyskoczyła z zawiasu, no chyba, że byłeś taki orzeł, że nie zauważyłeś języczka, takie coś też już widziałem.
Przy prawidłowo włożonej matówce, ramka zamyka się bez żadnego użycia siły.

Skocz do: