kishon  Dołączył: 18 Paź 2014
[obiektyw] Body przestało współpracować z sigma 30 EX 1.4
Witam!
Może ktoś z szanownych kolegów będzie umiał doradzić mi jak rozwiązać mój problem z obiektywem. Od pół roku jestem posiadaczem opisanej w temacie stałki sigmy. Działała świetnie z moim K-r, aż do tej pory. Parę dni temu podpiąłem ją do body i w wyświetlaczu pojawiło się pytanie o ogniskową. Czyli zupełnie jakbym podpiął manualny obiektyw. Dochodzi też do przekłamania w wartości przysłony, bo kiedy skręce na pełne otwarcie, to na wskaźniku mam wartość 1.2 Niby się powinienem cieszyć, że szkło mi pojaśniało, ale jednak mam wątpliwości. Dodam tylko, że tydzień wcześniej próbowałem na tym szkle pierścienie pośrednie z przeniesieniem styków, firmy marumi. Możliwe, też że odpiąłem w czasie tych testów szkło przy włączonym body. Czy możliwe, że elektronika padłą w obiektywie? I czy coś takiego da się naprawić? Jaki serwis polecacie?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
kishon napisał/a:
Możliwe, też że odpiąłem w czasie tych testów szkło przy włączonym body. Czy możliwe, że elektronika padłą w obiektywie?
Teoretycznie jest to możliwe, ale bardzo mało prawdopodobne. Musiałbyś mieć ogromnego pecha.
Próbowałeś przeczyścić styki na obiektywie i body?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
kishon napisał/a:
podpiąłem ją do body i w wyświetlaczu pojawiło się pytanie o ogniskową

To wskazuje na brak komunikacji (np. brudne styki).

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
kishon napisał/a:
Parę dni temu podpiąłem ją do body i w wyświetlaczu pojawiło się pytanie o ogniskową.

Styki. Co do Sigmy to zdaje się ten typ tak ma - w moim egzemplarzu problem wystąpił zaraz po zakupie obiektywu.

kishon  Dołączył: 18 Paź 2014
Dziękuję za odpowiedzi!
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje zapytanie. I to w tak ekspresowym tempie. Ja niestety temat musiałem, jak widać, odłożyć na dość długo. Ale w końcu znalazłem czas, żeby przyjrzeć się sprawie. Przeczyściłem styki, ale nie pomogło. Byłem zdecydowany oddać obiektyw do serwisu. Ale tak dla pewności, udałem się do znajomego, żeby wpiąć sigme do jego puszki. I okazało się, że działa jak trzeba! Więc wygląda na to, że problem leży po stronie body. Postaram się uaktualnić oprogramowanie, może to coś zmieni? Ale pewnie, nie obejdzie się bez serwisu.
Dam znać, jak uda mi się rozwiązać ten problem. (jeżeli się uda :-)

[ Dodano: 2015-12-26, 14:52 ]
Witam! Tuż przed Świętami odebrałem aparat z naprawy. Okazało się, że jakaś elektronika padła w K-R. niestety dostałem tylko takie ogólnikowe wyjaśnienie przyczyny awarii. Koszt 250zł, ale radość z działającego sprzętu, bezcenna! Żeby jednak nie było za wesoło, dzisiaj zaczął mi szwankować K-20 :shock:

Skocz do: