redevil75  Dołączył: 07 Wrz 2007
Pentax DA 50-200mm 4-5.6 ED czy Sigma 55-200mm F4-5.6 DC
Witam,

Jestem posiadaczem Pentaxa K100D Super i zaczynam rozbudowywać sprzęt o obiektywy. Mam dylemat dotyczący dwóch obiektywów o zbliżonym zakresie ogniskowych, a mianowicie Pentaxem DA 50-200mm 4-5.6 ED i Sigmą 55-200mm F4-5.6 DC z mocowaniem K.
Moje pytanie dotyczy kompatybilności obiektywu Sigma w stosunku do systemu redukcji drgań zastosowanym w aparacie. O ile z obiektywem Pentax nie ma co do tego wątpliwości, to czy system ten będzie działał prawidłowo z obiektywem Sigma, tzn. czy aparat będzie pobierał dane o ogniskowej obiektywu w trakcie trwania pracy co ma zasadniczy wpływ na działanie systemu redukcji drgań.
Moje kolejne pytanie powiązane jest z pytaniem nr 1, o ile odpowiedź na to pytanie byłaby pozytywna. Czy jeśli obiektyw Sigmy będzie w 100% kompatybilny z systemem redukcji drgań w aparacie, to który obiektyw sugerowalibyście kupić – pomimo tego, że różnica w cenie to około 300 zł, nie jest to różnica porażająca jeśli obiektyw Pentaxa przewyższałby funkcjonalnie Sigmę, jednakże ma znaczenie w przypadku nieznacznych różnic w obiektywach.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

redevil75

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
sigma lipa, a o tym drugim to masz lekturę na całą zimę w przepastnych zasobach tego forum

[ Dodano: 2007-09-07, 09:38 ]
redevil75 napisał/a:
to czy system ten będzie działał prawidłowo z obiektywem Sigma
z tym i każdym innym, w przypadku starych manuali aparat zapyta cię o ogniskową

redevil75  Dołączył: 07 Wrz 2007
[quote="piotr_luk"]sigma lipa, a o tym drugim to masz lekturę na całą zimę w przepastnych zasobach tego forum

Właśnie tak przypuszczałem, że Pentax będzie lepszy - oczywiście wezmę pod uwagę tą sugestię, ale tak na szybko jakie są największe wady Sigmy w stosunku do Pentaxa?

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
Cytat
piotr_luk z tym i każdym innym, w przypadku starych manuali aparat zapyta cię o ogniskową

A właśnie - jaką ogniskową mam wtedy podać w przypadku sigmy 70-300mm? 70 czy 300 bo nie jest to dla mnie oczywiste...

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
Ice, żadnej, o biektyw przekaże do korpusu sam informacje o ogniskowej. jak nie wierzysz wduś info zobacz ogniskową, zmień na obiektywie na inna i jeszcze raz wduś info i zobacz czy ogniskowa sie zmieniła

Ice napisał/a:
jaką ogniskową mam wtedy podać w przypadku sigmy 70-300mm?
Nie ma styków, czy co??? Poza tym, nie wiem, ile jesteś w stanie utrzymać "z ręki". Będą to zawsze wartości subiektywne. Jedni potrzafią utrzymać spokojnie 200 mm, a innym obraz lata już przy 70mm. Wszystko zależy od zawartości uspokajacza :-B

Gringo napisał/a:
Ice, żadnej, o biektyw przekaże do korpusu sam informacje o ogniskowej. jak nie wierzysz wduś info zobacz ogniskową, zmień na obiektywie na inna i jeszcze raz wduś info i zobacz czy ogniskowa sie zmieniła

Tzn. że jak mi każe wybrać ogniskową do antishake w sigmie 70-300 to coś mam nie tak z obiektywem czy mam olać to menu?

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Ice napisał/a:
Tzn. że jak mi każe wybrać ogniskową do antishake w sigmie 70-300 to coś mam nie tak z obiektywem czy mam olać to menu?

Niestety chyba coś nie tak. Wszystkie obiektywy ze stykami, powinny przekazywać informacje o ogniskowej do korpusu aparatu. Spróbuj mocniej dokręcić obiektyw, ewentualnie przeczyść styki.
A jaką przysłonę pokazuje body na wyświetlaczu podczas robienia zdjęć? Przypadkiem nie "F--" ?

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
Ice, A masz pierscien przysłon na A przełaczony ?

Arczibandit napisał/a:
Przypadkiem nie "F--" ?
Mam 80-320 z tą przypadłością, ale wszystko informacje o ogniskowej są przekazywane poprawnie.
Ice, napisz wreszcie wyraźnie, czy ta twoja sigma ma styki czy nie (co wydaje mi się mało prawdopodobne)

Oczywiście jest to Sigma ze stykami.
Co ciekawe raz prosi o podanie ogniskowej innym razem nie. Przesłona oczywiście w pozycji A (instrukcję czytałem). Syndrom F--.

Pewnie to wina nie kontaktowania styków, tudzież zabrudzenia (sprawdzę). Ale zdjęcia wychodzą poprawnie.

sample:

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Ice napisał/a:
Oczywiście jest to Sigma ze stykami.
Co ciekawe raz prosi o podanie ogniskowej innym razem nie. Przesłona oczywiście w pozycji A (instrukcję czytałem). Syndrom F--.

Czyli ewidentnie coś 'nie styka' na stykach ;-)
Albo spróbować przeczyścić albo serwis (pewnie jest jeszcze gwarancja).
Bo jak mniemam z innymi obiektywami podobnego kłopotu nie ma (?)...

No chyba, że za słabo dokręcasz... :-?

Ice napisał/a:
Ale zdjęcia wychodzą poprawnie.

Nic dziwnego. Defekt elektroniki nie wpływa na jakość optyczną szkła.

Arczibandit napisał/a:
No chyba, że za słabo dokręcasz...
albo masz poprostu uwalony obiektyw

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Mi coś takiego z sigmą zdazyło się 2 razy. IMHO to brud na stykach.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Mi takie coś zdażyło się kilka razy z Tokiną i teraz z Sigmą. Zawsze pomogło "pokręcenie" obiektywem przy braku zwolnienia blokady. (zabrzmiało jak losowanie Lotto :mrgreen: )

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Gwiazdor podejrzewam że tolerancja gwintu jest większa niż styków tzn obiektyw jest założony ale styki się nie stykaja więc trzeba jeszcze odrobine dokręcić ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Ale gdzie tu gwint? Ja mówie o bagnecie, a tam jest zatrzask. Luz jest rzędu 0,5 stopnia.

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
K[/quote]
awakqwq napisał/a:
z sigmą zdazyło się 2 razy
Żeby nie być gorszy, mi też zdarzyło się kilka razy z Sigmą 70-300, natomiast z S 17-70 działa bez problemów.

Skocz do: