qarabasz  Dołączył: 08 Gru 2011
  [obiektyw] Pentax F 50/2.8 macro, jak reanimować układ ostrz
Powitać Szanownych
Jak wspomniałe[center]m w temacie, chciałbym przywrócić They are trying to claim for it and if they get it I will pass it on. chwałę strasznie zaniedbanemu szkiełku.
Właśnie przygarnąłem ww obiektyw za ćwierćdarmo, że świadomością, że pierścień ostrości ma spore opory.
Do tego stopnia, że K-5 rezygnuje z ostrzenia. A, że obiektyw zacny, chciałbym, żeby znów działał ak nowy.
Widać po nim, że sporo przeszedł, jest nieco podbijany, ale nie wyczułem żadnych wgnieceń. Aparat radzi sobie z tymi oporami mniej więcej do drugiego metra na podziałce, ale doostrzyć już mu ciężko.
I teraz zasadnicze Pytanie: jak się do tego zabrać, jak rozkręcić, jaki smar itd?
Bardzo proszę o wszelkie.możliwe sugestie, może ktoś wie/umie, robił?

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Mówiąc szczerze odradzam babrania się samemu w serii F, zbyt łatwo go uszkodzić przy rozkładaniu i składaniu, zwłaszcza jeśli to początki. AF nie są już tak przyjazne jak manualne szkła serii K czy M.

qarabasz  Dołączył: 08 Gru 2011
Mogę tylko się z Tobą zgodzić :-)
Na głębokości czwartej zębatki rozpocząłem żmudny odwrót, choć i to starczyło, żeby wiertarka była w stanie przeciągnąć po całej skali bez zatrzymywania.
Prz najbliższej okazji wrocławskiej pewnie trafi w Twoje pewne ręce.
Dzięki, Grzechotnik,

Skocz do: