K 5IIs, LX,MX,MEs,ME F,superA,MZ5n,Z1p,ZX-M,KM,SFXn,SF7,P50,SP II+słoiki 16-500mm,flaszki
ADestroyer napisał/a:W jakim sensie lepszy? Helios i Pentax to dwie inne bajki. Nie widzę najmnieszego sensu porównywania całkiem różnych obiektywów.
MarWoj napisał/a:
Obiektyw SMC pentax-A 2/50 był uważany za budżetowy. Pewnie pentax-A 1,7/50 jest nieco lepszy, ale można to zauważyć dopiero w dość skrajnych zastosowaniach, typu odbitki formatu 40*60 cm.
piotrasss napisał/a:Czy jest duża różnica miedzy światłem f1.7 a 2.0
K 5IIs, LX,MX,MEs,ME F,superA,MZ5n,Z1p,ZX-M,KM,SFXn,SF7,P50,SP II+słoiki 16-500mm,flaszki
piotrasss napisał/a:A ja widzę sens bo może pentax jest np. ostrzejszy od pełnej dziury może ma lepsze kolory czy co tam jeszcze . Czy jest duża różnica miedzy światłem f1.7 a 2.0
Nie mam porównania i nie znam się jeszcze na tyle wiec pytam .
piotrasss napisał/a:czasem wychodzą mi mdle i blade. Według mnie to chyba wina przeswietlenia
MarWoj napisał/a:
Która to wersja Heliosa ?
CytatNajlepiej byłoby podpiąć do body i cyknąć kilka fotek ale nie kupie tylko po to żeby go sobie porównać z Heliosem.
MarWoj napisał/a:Już zobaczyłem. Powłok MC to chyba nie ma.
piotrasss napisał/a:Czasem zdjęcia są kolorowe tak jak powinno być a czasem wychodzą mi mdle i blade. Według mnie to chyba wina przeswietlenia , zbyt ostrego światła
piotrasss napisał/a:Z heliosem światłomierz mi nie współpracuje.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
piotrasss napisał/a:co do szkła 1.7 to chyba się skusze i jak będę zadowolony to Heliosa puszczę dalej
ADestroyer napisał/a:Pentax-A 50/1.7 powinien być na stanie u każdego Pentaxiania
Pentax KM ,K100D, K10D , K3 i kilkadziesiąt ciekawych manuali
Narado napisał/a:Wśród nich jest perełka ostrości 44M7 produkowany przez zakład w Valday.
Pentax KM ,K100D, K10D , K3 i kilkadziesiąt ciekawych manuali