lx7  Dołączył: 18 Lip 2015
problem z k-x
Aparat ma około 16 tys zdjęć .Wszystko było ok do dnia dzisiejszego .Zrobiłem jedno zdjecie po czym reakcja na spust migawki jest taka że słychać że coś próbuje ale na tym sie kończy.Przestał działać tryb lv.Po przełączeniu widać ciemność :) Resetowałem,wyciągałem na dłużej baterie nic nie pomogło.Tak jakby zawiesiło sie lustro.Poczytałem o podobnych problemach na forum i chyba padł napęd lustra.Czy sam mogę jeszcze coś zrobić czy tylko serwis? I czy ktoś orientuje sie jakie moga być koszty jesli to byłby napęd?

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
Baterie na full naładowane ?

Były praktycznie całe ale teraz dla pewności ładuje je na full.Uprzedzając kolejne pytanie to są to enloopy i świeże.Aparat uzywam wyłącznie z m42.Sprawdzałem z różnymi obiektywami jak i bez i we wszystkich trybach.Lustro się nie porusza.Słychać tylko po naciśnięciu spustu migawki taki dźwięk który bym określił ,,pstrykaniem,, Reszta działa czyli przez wizjer widać normalnie i potwierdza nawet ostrość .Brak tylko klapnięcia i nie działa tryb lv tzn informacje wyswietla ale ekran jest ciemny.

Lustro  Dołączył: 10 Lip 2013
Spróbuj podnieś lustro funkcją czyszczenia - [Czyszczenie czujnika] w menu
[Ustawienia 4]. Jak nie podniesie to pewnie niestety padł mechanizm :-( . Możesz jeszcze spróbować ponownie wgrać firmware. A nuż pomoże :?:

Lustra nie podnosi próbowałem.Ciekawe ile kosztuje taka naprawa? Długo się nim nie nacieszyłem zajechałem go w miesiąc :)

Robur  Dołączył: 12 Cze 2011
...wiem że to dziwna rada.... u mnie pomagało odpięcie obiektywu :-D

Zmieniałem obiektywy :) Oddałem juz do serwisu jak wróci to napisze co i jak :)

Skocz do: