Jaerk  Dołączył: 27 Maj 2009
Sigma DP2 Merrill (to jest model aparatu) 30mm F4 1/125 ISO 200

Proponuję podejrzeć pełny rozmiar obrazka:-)

Sent  Dołączył: 06 Lip 2010
Sigma Mini-Wide II 28 mm 1:2.8
@ 2.8 1/400s ISO 100

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Jaerk napisał/a:
Proponuję podejrzeć pełny rozmiar obrazka:-)

Nóżki widać temu żuczku! Jest ostro!

[ Dodano: 2015-08-26, 13:59 ]
A bokesz przyjemny. Poza tym mocno kliszowe skojarzenia przywodzi na myśl to zdjęcie, no, może z wyjątkiem przepalonych placków w tle.

Jaerk  Dołączył: 27 Maj 2009
No to jeszcze raz Aparat Sigma DP2 Merrill F4,5 ISO200, 1/640. Aparat generuje rewelacyjne kolory. I duże rozmiary fotek (po kliknięciu w zdjęcie proponuję podejrzeć rozmiar oryginalny)

Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
Lustro napisał/a:
Żubr występuje nad Popradem :mrgreen:
P DA35 2.4@2.8 ; 1s; iso 200 + dwa polary w tym jeden odwrócony

Mógłbym prosić o wyjaśnienie?

seawolf688  Dołączył: 27 Maj 2011
Sid Gotama, gdzieś kiedyś czytałem, że odwrócony filtr polaryzacyjny kołowy działa jak filtr polaryzacyjny liniowy. Ile w tym prawdy to nie wiem i co daje to w praktyce to nie mam pojęcia - raczej jakiś dodatkowych efektów nie powinno być wg mnie.

Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
seawolf688 napisał/a:
Sid Gotama, gdzieś kiedyś czytałem, że odwrócony filtr polaryzacyjny kołowy działa jak filtr polaryzacyjny liniowy. Ile w tym prawdy to nie wiem i co daje to w praktyce to nie mam pojęcia - raczej jakiś dodatkowych efektów nie powinno być wg mnie.

Ja czuję że jest to coś w rodzaju filtra ND . Nie mam niestety jak tej teorii sprawdzić (szpital), tylko to odwrócenie mnie nieco z tropu zbiło.

Lustro  Dołączył: 10 Lip 2013
Sid Gotama napisał/a:
seawolf688 napisał/a:

Ja czuję że jest to coś w rodzaju filtra ND . Nie mam niestety jak tej teorii sprawdzić (szpital), tylko to odwrócenie mnie nieco z tropu zbiło.

Dokładnie :mrgreen: . Jeżeli weźmiemy dwa polary i pierwszy od strony obiektywu zakręcimy normalnie a do niego wkręcimy drugi – tylko że z odwróconym szkiełkiem, to uzyskujemy efekt filtra ND z płynną regulacją „zaciemnienia”. Gdzieś to doczytałem, a że miałem dwa polary 52 to w jednym odwróciłem szkiełko (+ przejściówka) i działa :-D

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
I tym sposobem dostaliście fader :->

Color  Dołączył: 09 Mar 2015
SMC Pentax-M 135mm F3.5, @3.5

lukarch  Dołączył: 03 Lis 2012
Pentax FA 35/2 @ 2.5

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
SMC Pentax 50mm F1.2 (K) @ 1.2

RobertM  Dołączył: 17 Sie 2010
SMC Pentax-A 50mm F2.0

by Robert Maroszek, on Flickr

1/1600s; F2.5

laciata  Dołączyła: 03 Maj 2014
Tamron SP AF 70-200 f/2.8

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
SMC Pentax 50mm F1.2 (K) @ 1.2

tengo  Dołączył: 16 Lis 2014
SMC Pentax DA 18-55mm f/7.1

The morning hunt #2 by Wiktor Trawiński, on Flickr

jancewicz  Dołączył: 30 Cze 2014
tengo napisał/a:
SMC Pentax DA 18-55mm f/7

Da się kitem? Da się!

Ja kitajca to dobijam do granic jego możliwości :p Droga mleczna mi nie wychodzi tak dobrze samyangiem 14mm jak kitajcem. Bokeh piękny, ostry... może to mi egzemplarz jakiś taki wykoksany się trafił, ale po prostu uwielbiam to szkło i jakoś nie widzi mi się wymiana na inny :p

jancewicz  Dołączył: 30 Cze 2014
tengo napisał/a:
Ja kitajca to dobijam do granic jego możliwości :p Droga mleczna mi nie wychodzi tak dobrze samyangiem 14mm jak kitajcem. Bokeh piękny, ostry... może to mi egzemplarz jakiś taki wykoksany się trafił, ale po prostu uwielbiam to szkło i jakoś nie widzi mi się wymiana na inny :p

ale przy f7 taki bokeh? drugi plan musiał być daleko zapewne...

jancewicz napisał/a:
ale przy f7 taki bokeh? drugi plan musiał być daleko zapewne...

Daleko nie był - to trawy na łąkach + wschodzące słońce. Było gęsto do tego stopnia, że musiałem sobie trochę oczyścić teren między obiektywem, a pająkiem, a praktycznie cała łąka była zarośnięta tak samo :p

Skocz do: