tidus art  Dołączył: 09 Paź 2006
szklo na slub i portret
witam,zastanawiam sie nad zakupem jasnego szkla, ktore mialoby sluzyc do focenia slubow i portretow zarazem. Jako ze kit jest zbyt ciemny na koncu poszukuje czegos ze stalym swiatlem najlepiej 2,8 i tutaj znalazlem sigme 24-70 w anglii za 300 funtow nie wiem jak stoja w polsce i zastanawiam sie co byscie mi jeszcze polecili. jest tamron 24-70 f2.8 , jest tez 16-45 i 16-16 pentax jeden tanszy ale ciemniejszy a drugi sporo drozszy jasniejszy ale niekoniecznie lepszy,czytajac Wasze wypowiedzi..... nie ukrywam ze szukam najtanszej wersji.... ma ktos ta sigme 24-70??? co ciekawe znalazlem kilka modeli, podejrzewam ze ten z makro jest najlepszy bo i konstrukcja wyglada solidniej... ale moge sie mylic...

pozdrawiam i czekam na pomoc...

PS ciezko chodzi mi tu w anglii net wiec szukajac nagminnie nie wczytywaly mi sie linki,dlatego prosze o wyrozumialosc w kwestii archiwum

[ Dodano: 2007-09-12, 10:51 ]
dobra znalazlem swoj blad.. i to idiotyczny jak cholera... jest sigma 24-70 i 28-70.. trzeba nauczyc sie odrozniac cyferki heheh ale nadal nie wiem ktora jest lepsza, osobiscie sklanialbym sie do 24-70 bo bardziej nadaje sie do slubow .... niby to sa szkla dobrej jakosci... ale z ostroscia sigmy nigdy nie wiadomo... cena tez jest kuszaca bo nowy w e cyfrowe kosztuje kolo 1800 zl wiec ok 400 zl wiecej od ciemniejszego i mniej uniwerslanego pentaxa 16-45,ktor ydo portretow srednio sie nadaje...

pozdrawiam

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
tidus art, witaj.Rzuc okiem dużo niżej w tym dziale: niedawno taki sam temat był rozważany.Inaczej dostaniesz dośc nieoczekiwane odpowiedzi: np słoik po majonezie kieleckim. :-D

[ Dodano: 2007-09-12, 11:07 ]
Acha,zdublowałes dzisiejszy post-usuń jeden ,bo są dwa identyczne.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
MarWoj napisał/a:
np słoik po majonezie kieleckim.
a czemu po kieleckim, że niby ostrzejszy?
Tu: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=6673
i tu: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=6653

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
piotr_luk napisał/a:
a czemu po kieleckim, że niby ostrzejszy?

Kiedys Soltys i Tomecki snuli rozważania na ten temat,więc to ..prowokacja ;-)

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
Jeśli zdjęcia mają być ostre to tylko słoik po musztardzie sarepskiej :)

sauat  Dołączył: 25 Sie 2007
tidus art - mam Sigmę 28-70/2.8 EX DG (ta z filtrem 67). Jest bardzo ostra i kontrastowa, bardzo dobrze wygląda już od f3.5. Na f4.5 - 7 jest extra. Bardzo celnie ostrzy - lepiej, niż Pentax 16-45/4, którego też mam. Sigma przy f/2.8 nadaje się w zasadzie tylko do jakiegoś sennego portretu. Pentax 16-45/4 już na pełnej dziurze jest w porządku. Z tego wynika, że użyteczna róznica w jasności jest niewielka. No, ale czasem lepiej mieć miękką fotkę przy f2.8 niż poruszoną przy f4. I druga rzecz - na ślubie bardziej Ci się przyda te 70mm z Sigmy niż 45 z Pentaxa.
Myślałem, że sprzedam któryś z tych obiektywów - początkowo byłem zdecydowany, żeby zostawić Sigmę, ale czasem się przydaje szerszy kąt - w sumie nieźle się uzupełniają.

[ Dodano: 2007-09-12, 11:40 ]
Na stronie Interfoto jest Sigma 28-70/2.8 EX Aspherical DF, nówka za 890 zł. Już ją miałem brać, ale się trafiła moja za dobry pieniądz (u nich wersja DG kosztuje coś koło 1500). Dość duża - filtr na 77. I różne rzeczy słyszałem, co do celności af - tym niemniej jak do tej pory nie spotkałem obiektywu, który by źle ostrzył z moją kadyszką. Poza tym facet mi napisał, że gdyby źle ostrzyła to można zwrócić.

Skocz do: