perduto  Dołączył: 31 Gru 2010
[K-x] Odwrócone zdjęcia i źle działająca przysłona
Witam.

Mam 2 problemy nie związane ze sobą.
Pewnie są błahe i banalne dla osób siedzących w temacie, natomiast ja nie wiem co z nimi.
Więc proszę o pomoc.

1. Zrobione aparatem zdjęcia same się odwracają.
Jeżeli przeglądam zdjęcia w aparacie - jedno zdjęcie na cały ekran -> zdjęcie wyświetla się odwrócone o 180 stopni.
Jeżeli na ekranie aparatu zdjęć jest kilka na raz - 4 -> zdjęcia wyświetlane są normanie
Po zrzuceniu zdjęć do komputera zdjęcia wyświetlają się również odwrócone o 180 stopni.
Szukałem jakiś ustawień aparatu, ale niestety, nie znalazłem, choć przeszukałem wszystko.
Pewnie nie wiem pod jakim ustawieniem do jest.

Proszę więc o pomoc, jak poradzić sobie z tym.

2. Druga sprawa dotyczy obiektywu.
Mój standardowy obiektyw pentaxa k-x 18-55 nie przesuwa się w granicznych możliwościach przysłony. Chodzi w granicach 24-55, o wartościach 18-23 mogę zapomnieć.
Obiektyw wyciągnięty z aparatu także porusza się w tym samym zakresie.

Tutaj jakieś porady z Waszej strony?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Adrian

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
perduto napisał/a:
2. Druga sprawa dotyczy obiektywu.
Mój standardowy obiektyw pentaxa k-x 18-55 nie przesuwa się w granicznych możliwościach przysłony. Chodzi w granicach 24-55, o wartościach 18-23 mogę zapomnieć.
Obiektyw wyciągnięty z aparatu także porusza się w tym samym zakresie.
prawdpodobnie pęknięta prowadnica zoomu

ewentualna naprawa przekroczy wartość tego obiektywu
tanio kupisz taki obiektyw z drugiej ręki np na allegro

perduto napisał/a:
1. Zrobione aparatem zdjęcia same się odwracają.
Jeżeli przeglądam zdjęcia w aparacie - jedno zdjęcie na cały ekran -> zdjęcie wyświetla się odwrócone o 180 stopni.
Jeżeli na ekranie aparatu zdjęć jest kilka na raz - 4 -> zdjęcia wyświetlane są normanie
Po zrzuceniu zdjęć do komputera zdjęcia wyświetlają się również odwrócone o 180 stopni.
albo trzymasz aparat do góry nogami, albo masz np uszkodzony czujnik położenia aparatu

nie miałeś jakiegoś wypadku z tym aparatem (oba problemy by na to wskazywały)

Ale problemy pojawiły się w 2 różnych dosyć odległych momentach.
Obiektyw tak działa pół roku, natomiast zdjęcia odwracają się od tygodnia.
Dziwna sprawa :(
Myślałem że to kwestia ustawień... bynajmniej jeżeli chodzi o zdjęcia.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ustawić możesz to, czy aparat ma obracać zdjęcia jak je wyświetlasz

jeżeli źle wyświetlają się także na komputerze to może oznaczać, że

a) zrobiłeś zdjęcie do góry nogami
b) w pliku zapisana jest błędna informacja o orientacji zdjęcia
b1) jest to wynikiem błędu oprogramowania
b2) jest to wynikiem problemu sprzętowego

jeżeli problem powtarza się za każdym razem, to obstawiałbym b/b2 jako, że pewnie zauważyłbyś że aparat trzymasz lampą do dołu, a i błąd programowy jest raczej mało prawdopodobny

Myślę jednak że to jakiś błąd ustawień.
Dlaczego...

Mam na karcie zdjęcia, z którymi nie było problemu, jak i te z którymi problem zaczął się pojawiać. Jak patrzę na zdjęcia w aparacie, przy tych dobrych nie ma żadnego dziwnego obrazka - ikonki.
Natomiast wszystkie te, które są odwrócone mają przypisaną w lewym górnym rogu ekranu aparatu biały prostokąt z zieloną półokrągłą strzałką, oznaczającą obrócenie zdjęcia.

Nie mam pojęcia skąd to się wzięło, ale na mój chłopski rozum to informacja z aparatu że zdjęcie jest odwrócone.
Myślę więc, że przy uszkodzonym czymkolwiek aparat nie "zdawałby" sobie sprawy z błędu i nie wyświetlałby komunikatu o obróceniu zdjęcia.

Czy się mylę?

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Przywróć ustawienia fabryczne i się wyjaśni czy to kwestia ustawień.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
perduto, Uszkodzenia podzespołów mogą przybierać różne formy, gdyby po prostu padały było by jak piszesz, ale tu wygląda na uszkodzenie/zawieszenie/zablokowanie czujnika położenia w pozycji odwróconej ("do góry nogami"). Czyli czujnik działa ale przekazuje błędne informacje.
A tak z ciekawości - jak pokazuje zdjęcia zrobione w pionie?

Makler napisał/a:
perdutoA tak z ciekawości - jak pokazuje zdjęcia zrobione w pionie?

Je także odwraca o 180 stopni. Co w tym przypadku niewiele zmienia, na pewno nie ustawia ich dobrze, po prostu wyświetla tak, jakbyś aparat do robienia zdjęcia odwrócił zgodnie ze wskazówkami zegara.

Ktoś może coś więcej napisać o naprawie takiego czujnika, kosztach?
Bo jeżeli te będą nieadekwatne do moich męczarni z odwracaniem zdjęć i zapisywaniem na komputerze to sobie daruję.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
perduto, wyłącz w menu zapisywanie orientacji do plików. Jedyna wada takiego rozwiązania to konieczność obracania pionowych kadrów w komputerze.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Czyli wygląda na to że czujnik się zawiesił w jednej pozycji i albo jest do wymiany, albo po kilku wstrząsach sam się odwiesi :-) .

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
perduto napisał/a:
bynajmniej jeżeli chodzi o zdjęcia.
Nie używajmy słów, których znaczenia nie znamy.

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Benek napisał/a:
perduto napisał/a:
bynajmniej jeżeli chodzi o zdjęcia.
Nie używajmy słów, których znaczenia nie znamy.

Cóż, zawsze przy problemach z użyciem tego słowa polecam piosenkę Młynarskiego :-)

Skocz do: