Soosa  Dołączył: 10 Kwi 2009
Tak jak już gdzieś wspominałem - UPS można z dużym prawdopodobieństwem przeprogramować pod wykrywanie większych akumulatorów. A jak nie, to po prostu porządna przetwornica - być może taka jak ta

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Soosa, ciekawe to urządzenie i niedrogie. Zależało mi na byciu niezależnym od zewnętrznych źródeł prądu.

zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
M.K napisał/a:
Soosa, ciekawe to urządzenie i niedrogie. Zależało mi na byciu niezależnym od zewnętrznych źródeł prądu.

Nie żeby to było złośliwie, ale masz rzeczkę blisko Ciebie? Może elektrownia wodna, choć i tu problem bo teraz susza..?

A przeglądałeś tematy o zasilaniu w kamperach?

Zasilanie kamper

Akurat w powyższym jest też sklep z zakładką fotowoltaika , więc można co nie co oglądnąć. Ogólnie to może być rozwiązanie Twojego problemu przeszczepić do domu zasilanie kamperowe?

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Najlepiej zrobić i panele słoneczne, i siłownię wiatrową, i wodną. Tak, żeby było ciemno, bez wiatru i susza, i jeszcze konieczne grzanie, to chyba nie będzie. :mrgreen:

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
PiotrR napisał/a:
Rozumiem, że piec masz na węgiel (wygaszanie itp). Załóż sobie pompę parową, będziesz niezależny od czegokolwiek poza zapasem węgla. ;-)

Nie można zapomninać o rowerku stacjonarnym i podłączonej do niej prądnicy :evilsmile:

zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
ggdh napisał/a:
PiotrR napisał/a:
Rozumiem, że piec masz na węgiel (wygaszanie itp). Załóż sobie pompę parową, będziesz niezależny od czegokolwiek poza zapasem węgla. ;-)

Nie można zapomninać o rowerku stacjonarnym i podłączonej do niej prądnicy :evilsmile:

A jak masz ruchliwe dzieci to zrobić im kółko jak dla chomika i prądnicę podłączyć :D

Soosa  Dołączył: 10 Kwi 2009
@M.K. - skoro taka przetwornica ma automatykę przełączającą na zasilanie z akumulatora w przypadku zaniku prądu, to myślę, że taki układ bez problemu powinien być do zakupienia w jakimś sklepie. W takim wypadku przed UPSem czy też przetwornicą wkładasz taki układ by w przypadku braku zasilania z panelu dawał zasilanie z sieci, a jak nie będzie zasilania ani stąd ani stąd - wtedy będzie zasilanie z akumulatorów.

Dużo pomysłów, nawet trochę wesołych się pojawiło. Dzięki za pomoc. Jakoś będę próbował sklecić cały system w jedno działające urządzenie.

Kocur  Dołączył: 04 Maj 2011
Nie napisałeś czy jest możliwa praca grawitacyjna.
Jeśli tak to można zainstalować zawór różnicowy, tutaj zasada działania:

https://buderus-inserw.pl/artykul/zawor-roznicowy-zasady-dzialania

Dzięki za pomysł, grawitacyjnie odpada, piec zlokalizowany jest w budynku gospodarczym więc cieplikiem pod ziemią idą rury, powstaje syfon o wysokości może nawet 1,5m. Oczywiście jest szansa, że i grawitacyjnie pójdzie, ale mam małe przekroje rur, a wykonanie całej kotłowni na poziomie -2m wiąże się ze sporymi wydatkami i ryzykiem nadwyrężenia konstrukcji budynku.

Jan9  Dołączył: 02 Wrz 2015
UPS do pieca
Swego czasu szukałem UPS do zasilania pieca oraz pomp CO.

Nawet kupiłem szybko jakiś tani zasilacz, ale go zwróciłem. Postanowiłem wtedy trochę poszperać w sieci.

Na jednej stronie znalazłem sporo rozwiązań, każde mające swoje przeznaczenie. Jak wiadomo, co jest uniwersalne to jest do d...

Kolega szuka tutaj UPSa z opcją ładowania z paneli PV, szybko odkopałem linki.

Dla Ciebie idealnym rozwiązaniem będzie ten produkt:

http://techtron.pl/p2604,...aryjny-ups.html

Nawet, gdy będziesz miał prąd w sieci, to panele pozwolą zaoszczędzić na prądzie. Akumulator jest wykorzystywany, tylko gdy nie ma prądu. Oczywiście może być tak że w ciągu dnia 100% energii i tak będzie z panela. Tutaj jeden panel 250W wystarczy na Twoją moc pompy. Nawet jeszcze podłączysz sobie do tego jakiś router wi-fi ;)

Jednak pomijając temat z wykorzystaniem paneli, to dobrym zasilaczem i funkcjonalnym jest:

http://techtron.pl/p2626,...s-techtron.html

Taki właśnie kupiłem m.in ze względu na wybór prądu ładowania, długi kabel, szybki czas przejścia z sieci na akumulator oraz generowany przebieg sinus.

Zastanawiałem się jeszcze nad:

http://techtron.pl/p2597,...a-tech-pro.html

jest to zasilacz awaryjny dedykowany do pieców gazowych, generuje stałą fazę co jest ważne w przypadku nowych pieców z detekcją płomienia (prądu jonizacji - zapalarki palnika). Jednak pieca gazowego nie mam więc wybrałem poprzednią opcję.

Mam nadzieję że pomogłem, bo trochę czasu spędziłem nad szukaniem idealnego rozwiązania do awaryjnego zasilania kotłowni.

Jeszcze jedno, jak będziesz dobierał akumulator to odpuść sobie samochodowy, ja kupiłem od razu dedykowany. Sąsiad miał samochodowy i mu padł po 2-3 miesiącach - odparował.

Jan9, bardzo dziękuję. Nie wiedziałem nic o tych urządzeniach. Wychodziłoby całkiem korzystnie - poniżej 3tys za cały układ. No i ta funkcja oszczędzania prądu - rewelacja!!! Właśnie takie coś mi się marzyło, ale nie potrafiłem znaleźć. Posiadać urządzenie, które zapewni prąd pompie CO gdy go zabraknie w sieci i zrobi to w automatyce, ale nie będzie bezużyteczne przez 99% - wtedy gdy jest prąd sieciowy. REWELACJA!!! Najważniejsze, że jeszcze nic nie zrobiłem. Teraz mogę ruszyć. I myślę, że z jednym panelem. Jeśli dostanie zadyszki układ - wtedy dołożę drugi. :-B :-B :-B

Skocz do: