pitunio79  Dołączył: 18 Cze 2007
  Który lepszy Sigma czy Tamron
Witam wszystkich jestem nowy od niedawna mam Samsunga GX-10 i troch mi zaczyna brakować jeśli chodzi o obiektyw. Myślę o zakupie np. Sigma 70-300 F4-5.6 DG MACRO lub Tamron AF 70-300 f/4-5.6 Di co Wy na to. Chodzi o to że z kasą też nie jest najlepiej dla tego biorę któryś z tych obiektywów pod uwagę. Może ktoś coś podrzuci na który się zdrcydować.
Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
pitunio79, poszukaj w dziale obiektywy. Było o tym bardzo dużo.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
pitunio79, nie chcę być na dzień dobry niegrzeczny, ale akurat o tych dwóch obiektywach powstały całe masy postów, na podstawie których doktorat można by napisać.
Tu masz tylko jeden z kilkudziesięciu wątków na ten temat:
http://www.pentax.org.pl/...highlight=sigma

[ Dodano: 2007-09-10, 19:35 ]
argawen, znowu byłeś szybszy

[ Dodano: 2007-09-10, 19:43 ]
A jeszcze nie tak dawno zdaje się Michu tęsknił za takim tematem

Przepraszam że zaśmieciłem forum
własnie przeszukuje wszystkie posty o podobnej tematyce
dzięki za podpowiedź

i jeszcze raz przepraszam za zaśmiecanie

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
pitunio79 napisał/a:
Przepraszam że zaśmieciłem forum
pitunio79 napisał/a:
i jeszcze raz przepraszam za zaśmiecanie
Aż się głupio poczułem.

happypiotr  Dołączył: 05 Sie 2007
Tamrona to jeszcze trzeba se upolować hihi

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
pitunio79, lepszy to jest Pentax zawsze ;-) Sigma to półśrodek raczej ;-)

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
happypiotr napisał/a:
Tamrona to jeszcze trzeba se upolować hihi

A nie lepiej kupic...
http://www.allegro.pl/ite...lata_gwar_.html

happypiotr  Dołączył: 05 Sie 2007
Właśnie, właśnie, mam wrażenie że FotoNet często ratuje całą Polskę w dostępności obiektywów.

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
jak się sprawuje Tamron w wersji Di na pełnej klatce ? bawił się ktoś?
czy lepiej wziąć starszego ?

No jednego tamronka udało mi się upolować jade go jutro wypróbować i jak coś to się chyba zdecyduje.

dzięki za wszystkie odpowiedzi

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
pitunio79 napisał/a:
jednego tamronka udało mi się upolować jade go jutro wypróbować i jak coś to się chyba zdecyduje.
No i bardzo dobrze, że wreszcie podjąłeś męską decyzję

waldow  Dołączył: 23 Kwi 2007
  Który lepszy Sigma czy Tamron
Pitunio !
Nie popełnij błędu jaki popełniłwm ja. Jak napisałeś, rozpocząłeś przygodę z fotografią - to rób jak najwięcej zdjęć i z czasem będziesz wiedział co Ci poptrzeba. Ja - w kwieniu br kupiłem K100D i (także zarejestrowałem się na forum) i zaraz zacząłem "gromadzić "szklarnię". Oczywiście kupowałem to co akurat nie było mi potrzebne. Więć zacząłem sprzedawać. I ? - Na dzień dzisiejszy sam nie wiem czy jestem pasjonatem - fotoamatorem czy handlarzem. Najlepsze zdjęcia jakie potrafię robić to te które przedstawiają sprzedawany obiektyw lub body. (na allegro). A z racji tego, że jest dobra koniuktura na rymku i finasowo jestem trochę do "przodu" to mam dylemat - za co się "złapać" fotografować czy handlować? Nie obrażaj się za tą wypowiedź ale wiedz, ze jest taka pułapka.
PS
:cry: po remanecie stan nz dziś - 4 obiektywy, dwa body (manuale) i K10 z kitem

Troll  Dołączył: 07 Maj 2006
a ja używam sigme 70-300 APO i to polecam, trochę drożej ale za tę cenę nie ma nic lepszego

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
waldow napisał/a:
mam dylemat - za co się "złapać" fotografować czy handlować

waldow, zdecydowanie fotografuj!...sprzedawane przedmioty :mrgreen:

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
olgierd, akurat w przypadku 70-300, a właściwie 75-300 w przypadku Pentaxa, to gdzieś jest wątek z porównaniem i powinno byc w nim zestawienie na zdjęciu... Ten obiektyw jest daleko nawet za Sigmą i Tamronem, które przecież doskonałej jakości nie są...

waldow, fotografia produktowa ma przyszłość ;-) To było moje ulubione zajęcie w sklepie :mrgreen:

Throwend, miałem na myśli FA 100-300, nie FAJ 75-300 (nawiasem mówiąc nie słyszałem nawet wcześniej o takim obiektywie, dopiero teraz sobie pogóglałem).

Porównywałem sobie zdjęcia z Sigmy z tym FA i chociaż widzę, że FA mistrzem świata nie jest, na 300 mm robi lepsze zdjęcia niż Sigma.
Ogólnie uważam, że w przypadku Sigmy warto kupować tylko obiektywy serii EX. Sam mam 50 mm makro i 17-35 i powiem, że jak wcześniej byłem dość sceptyczny wobec ich wyrobów, obecnie nie mam żadnych zastrzeżeń.

Jak realnie pojawi się 70-200 to nawet rozważę zakup, bo 100-300 chyba sobie odpuszczę, ale nie wiem...

paj  Dołączył: 20 Kwi 2006
olgierd napisał/a:

Porównywałem sobie zdjęcia z Sigmy z tym FA i chociaż widzę, że FA mistrzem świata nie jest, na 300 mm robi lepsze zdjęcia niż Sigma.

No tak ale Sigma między 200 a 300 jest też makro i myślę, że to jest powód gorszej jakości (dla dalszych planów) w okolicy 300 mm. Moim zdaniem pomiędzy 70 a 200 jest całkiem dobrze i jakby porównywać ten zakres ogniskowej z innymi telezoomami to Sigma ma dobrą pozycję a te 300 mm traktować jako bonus (przymknięty do 11 całkiem niezły).

paj, to jest raczej takie "fikszyn makro", wynika wyłącznie z tego, że przy jakiejś tam odległości i większej ogniskowej masz całkiem niezłe powiększenie.
W ten sposób to FA 100-300 też jest "makro", bo możesz łapać ostrość od 150 cm, więc po ustawieniu na 300 mm masz "lepiej" niż z kita 18-55 ;-)

paj  Dołączył: 20 Kwi 2006
olgierd napisał/a:
to jest raczej takie "fikszyn makro"

olgierd, z tym się zgadzam, wolałbym żeby nie było w nim opcji makro kosztem choć trochę lepszej jakości przy 300 mm. :-)

Skocz do: