dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
muodzian, wieczorem wyśle sample z Kenko i bez, a o taki konwerter chodziło, posiada on styki więc przenosi przesłonę i można sterować z nią z korpusu. Co prawda z Sigmą 70-300 APO pokazuje nawet przesłonę 1,2 :-) , z resztą obiektywów chodzi normalnie, aczkolwiek z A50/2.0 najlepiej mi się pracuje.

[ Dodano: 2007-09-11, 21:39 ]
muodzian, Tak na szybko. zdjęcie pierwsze może nie jest ostre ale ładny bokeh jest, 2 kolejne to Sigma 70-300 APO z konwerterem i f 1.2 :-P i kolejne bez na 300 w trybie Macro. Tego 1.2 to przyznam się nie rozumiem za bardzo, ale fajnie mieć obiektyw 70-300/1.2 ;-)

http://picasaweb.google.p...terKenko2xA5020

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
Niestety jestem niebardzo zorientowany chodziło oczywiście o SMC-A 50/2 (1:2) :oops: , dopiero raczkuje w tym temacie ale bardzo podobają mi się obiektywy ze starszych serii i mimo to chyba go kupię za te 250zł bo jest w dobrym stanie i z dekielkami. 1:1.7, nie mówiąc o 1:1.4, są dużo droższe niestety.. Ja pewnie nawet bym nie zauważył różnicy w jakości, no i dopiero zbieram na kasetkę. pozdrawiam ;-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Diamond32, jeśli to A 50/2 to MSZ 250zł jest przepłacone. 200zł można by jeszcze dać, ale 250 to zwyczajnie dużo jest. Taki obiektyw w bdb stanie nie tak dawno temu nabyłem za 150zł, z filtrem UV gratis. Ale to w końcu Twoje pieniądze, więc rób jak uważasz :-B

muodzian  Dołączył: 19 Sie 2007
dyptam, dzięki. decyduje sie na 1.7/50 lub 2/50, tylko gdzie to cacko kupić? ;| przegrzebałem aukcje i nic konkretnego nie ma. :evil:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Poważnie nic konkretnego ?
Allegro

argawen napisał/a:
Poważnie nic konkretnego ?
Allegro

konkretna to jest A 1,7/50, ale czy 360zł to nie za dużo?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
argawen, ale nasypałeś tego

a w związku z tym kenko, to opłaca się wziąść coś takiego?
http://www.allegro.pl/ite...7_pentax_k.html

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
Przyznam się, że mam pewien dylemat. Z jednej strony cieszę się, że przybywa kupujących marke Pentax, z drugiej jednak strony nowi posiadacze wpływają na ceny używanych obiektywów. A to wcale mnie juz nie cieszy. Miesiac temu kupiłem M 50 1.7 za 150zł. a teraz te same obiektywy są na Allegro juz po 200zł. A przecież możliwośc kupienia tanich obiektywów z odzysku była jednym z powodów, dla których kupiłem Pentax'a.
Chyba sie jednak przeliczyem :-/

kristofo napisał/a:
Przyznam się, że mam pewien dylemat. Z jednej strony cieszę się, że przybywa kupujących marke Pentax, z drugiej jednak strony nowi posiadacze wpływają na ceny używanych obiektywów. A to wcale mnie juz nie cieszy. Miesiac temu kupiłem M 50 1.7 za 150zł. a teraz te same obiektywy są na Allegro juz po 200zł. A przecież możliwośc kupienia tanich obiektywów z odzysku była jednym z powodów, dla których kupiłem Pentax'a.

bardzo mi przykro.

od dziś proponuję każdemu nowo zarejestrowanemu uzytkownikowi odradzać zakupu pentaxa. :evilsmile:

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
muodzian napisał/a:
bardzo mi przykro.

jasne. 8-)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Cytat
od dziś proponuję każdemu nowo zarejestrowanemu uzytkownikowi odradzać zakupu pentaxa.

Zatem każdy pentaksiarz szanujący swój portfel od teraz poleca nikosia D40x.. :-D

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
kristofo napisał/a:
kupienia tanich obiektywów z odzysku była jednym z powodów, dla których kupiłem Pentax'a.
Może za późno kupiłeś :-P

[ Dodano: 2007-09-12, 16:04 ]
MarWoj napisał/a:
każdy pentaksiarz szanujący swój portfel od teraz poleca nikosia D40x.. :-D
robimy to już od dłuższego czasu

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Czyli, jeżeli dobrze zrozumiałem, należy stworzyć coś w rodzaju Pentaxowej Tajnej Loży Pentaxońskiej na zewnątrz obrzydzającej markę Asahi i Pentax, a wewnątrz napawającej się obiektywami w dobrych cenach. Przyznaję, że pomysł ciekawy i oryginalny. Jakie byłyby stroje organizacyjne? Proponuję duży tylny dekiel P na głowę. Oczywiście: :mrgreen:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
kristofo spoko większości szybko przechodz ten szał zakupów 8-) a poza ty dotyczy on głównie 50 są też inne szkła ;-)

ok, biore M 1.7/50 od szanowneg Spinner'a. no i poluję na kenko.

awakqwq, zgadzam się. poczytałem trochę forum i niektórzy się napalają, a potem się nie decydują. może nie będzie tak źle. to, że ja kupie kilka szkiełek to nie znaczy, że ceny sekendhendowych szkiełek drastycznie wzrośnie. ;> chyba, że znajdzie się więcej takich muodzianów. :mrgreen:

paoollo  Dołączył: 17 Wrz 2006
z moich obserwacji wynika, że ceny spadły nieco w wakacje. Przed wakacjami nie można było kupić 50-tki poniżej 200zł, a w wakcaji i owszem ;)

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
muodzian napisał/a:
biore M 1.7/50
myślę, że trafny wybór szkiełka, chociaż ja swoje sprzedałem ze 2 tyg. temu za 200 PLN. Kenko masz za 150 PLN na alledrogo, myślę, że taniej nie będzie. Tylko nie wiem czy ma styki, moja KAX ma.

Claude  Dołączył: 16 Sie 2007
Troche ale tylko troche odbiegne od glownego watku - SMC 50 1.4 M lub A (ewentualnie SMC 50 1.7) a PENTAX SMC FA 50mm 1:1.4. Czy warto zaplacic drugie tyle za ten pentax-wy obiektyw ? Czy faktycznie ten FA jest mydelkowy przy f1.4 ? Narzie glownie czytam posty na tym forum ale w miare czytania mam coraz wiecej pytan, pewnie czesto banalnych, wiec nie bijcie :oops:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Claude napisał/a:
Czy faktycznie ten FA jest mydelkowy przy f1.4 ?
Ciezko znalezc ostry obiektyw na 1.4. Zdecydowanie nie jest ostry na pelnej dziurze, ale jest za to bardzo plastyczny. Plaskie zdjecia typu ceglana sciana beda rzeczywiscie odbiegac ostroscia, ale zdjecia 'trojwymiarowe' sa nieslychanie plastyczne - tutaj i tak ostra jest tylko niewielka czesc kadru, wiec rozdzielczosc odgrywa duzo mniejsza role. Nie przejmuj sie takimi opiniami, bo to tylko marudzenie sprzetowcow zamilowanych w 'fotografii testowej'.

dz.

[ Dodano: 2007-09-13, 13:32 ]
Claude napisał/a:
Czy warto zaplacic drugie tyle za ten pentax-wy obiektyw ?

Musisz sobie odpowiedziec na pytanie, ile wart jest dla ciebie AF. Optycznie to jest to samo co M50/1.4 i A50/1.4.

dz.

Skocz do: