W fotografii szukam wrażeń - natury mam pod dostatkiem w naturze
K-70 | K1mkII | ME Super | P30t | Zenit 80 | DA 35 f/2.4 | DA 50 f/1.8 | DA 18-55 | K 28 f/3.5 | Tamron: 28-75 f/2.8 | 10-24 | Sigma 70-200 f/2.8 | Pentacon 50 f/1.8
SlicaR napisał/a:Faststone wyświetla inaczej, PS inaczej a FF i przeglądarka windowsowska pewnie jeszcze inaczej.
Sprzętu kupa a i tak du...a
Rafi napisał/a:Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia
errorbypixel napisał/a:Pożycz może X-Rite, bądź temu podobny sprzęt.
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Masz przede wszystkim stworzyć profil monitora - czyli użyć kalibratora. Twoje ustawienia same z siebie niewiele dadzą, bo musisz stworzyć tablice opisujące zachowanie Twojego monitora - bez tego CMS nie jest w stanie poprawnie działać.SlicaR napisał/a:I przyszedł czas na część 2 - kolor.
Jak ja mam to poustawiać w PS i gdzie, żebym wiedział co mi się wyświetla bo już się pogubiłem.
Jak masz właściwy profil, to ustawiasz go w oprogramowaniu które na to pozwala (czyli jest w pełni zarządzane) jako profil twojego monitora. FastStone nie ma pełnego CMS i uznaje każdy monitor z automatu za sRGB. Im gamut monitora bardziej odbiega od tej przestrzeni, tym bardziej rozjechane kolory pokazuje, siejąc po całym jego zakresie.SlicaR napisał/a:Ustawień dot koloru w PS jest z milion a do tego Faststone wyświetla inaczej, PS inaczej a FF i przeglądarka windowsowska pewnie jeszcze inaczej.
Jak wyżej, profil monitora wskazać w odpowidnim oprogramowaniu. Innego przestać używać.SlicaR napisał/a:Pytanie 1. co i jak poustawiać, żebyście widzieli mniej więcej tak jak ja w necie?
Jeśli masz skalibrowany i oprofilowany monitor, to możesz używając PS, czy Lightrooma zasymulować jak obraz będzie wyglądał na medium o węższym gamucie, dzięki opcji softproofa. Im szerszy gamut monitora, tym więcej mediów możesz zasymulować.SlicaR napisał/a:Pytanie 2. co i jak poustawiać, żeby wydruk, który mam zamiar wykonać w najbliższym czasie był zbliżony do tego co ja widzę u siebie na monitorze.
Twój monitor pokazuje tylko 72% tej przestrzeni. Nie widzisz co obrabiasz.SlicaR napisał/a:Edycja -> Ustawienia koloru -> Adobe RGB 98
Po pierwsze, nie mając profilu monitora nie masz szans użyć softproofa poprawnie, a po drugie, czym zamierzesz drukować?SlicaR napisał/a:Widok -> Ustawienie próby -> Roboczy CMYK
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
jaad75 napisał/a:stworzyć profil monitora - czyli użyć kalibratora
jaad75 napisał/a:Twój monitor pokazuje tylko 72% tej przestrzeni.
jaad75 napisał/a:Nie widzisz co obrabiasz.
jaad75 napisał/a:zasymulować jak obraz będzie wyglądał na medium o węższym gamucie
jaad75 napisał/a:czym zamierzesz drukować?
jaad75 napisał/a:BTW, jakim cudem przez tyle lat udało Ci się ominąć tak podstawowe dla obróbki zagadnienia?![]()
W fotografii szukam wrażeń - natury mam pod dostatkiem w naturze
K-70 | K1mkII | ME Super | P30t | Zenit 80 | DA 35 f/2.4 | DA 50 f/1.8 | DA 18-55 | K 28 f/3.5 | Tamron: 28-75 f/2.8 | 10-24 | Sigma 70-200 f/2.8 | Pentacon 50 f/1.8
M.K napisał/a:Mam x-rite, ale odległość znaczna. Gdybys nie mógł sobie zorganizować na miejscu zapraszam do mnie.
M.K napisał/a:100km