argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
olgierd napisał/a:
FA 100-300 też jest "makro"
Ale w Sigmie jest 1:2. Miałem tą Sigmę i było w porządku. Oczywiście w tej klasie cenowej( mowa o zoomach). Dodatkowo można dokupić dedykowaną soczewkę Sigmy do tego szkła. Daje to wtedy 1:1. Ale cena to ok. 200 zł.

happypiotr  Dołączył: 05 Sie 2007
argawen napisał/a:
Dodatkowo można dokupić dedykowaną soczewkę Sigmy do tego szkła. Daje to wtedy 1:1.

Hmm, a jak się nazywa dokładnie i gdzie może być ewentualnie do kupienia?

Zadałeś trudne pytanie. Kupowałem to z 10 lat temu :mrgreen: . Ale to było do Sigmy APO bez DG.

[ Dodano: 2007-09-12, 19:17 ]
To coś takiego. Ale ceny niestety tam nie ma. Zdjęcia również.

No cóź, ja takiej nie mam karieeeeery foto, nie bawiłem sie takimi filtrami makro i muszę zobaczyć na własnej skórze co too jest warte ;-) Kupię jakąś używke np +3 dioptrii.

Troll  Dołączył: 07 Maj 2006
tylko nie kupuj jakiś dziwnych firm, one tylko wprowadzają zniekształcenia , najlepiej wybiezr się do sklepu i sprawdź na miejscu jak to wygląda

Możesz podpowiedzieć jakiś odpowiedni sklep, bo widzę że jesteś z Warszawy.

A w ogóle czy ktoś wie, jest możliwe do zmuszenia tej Sigmy czy Tamrona do ostrzenia w trybie makro z mniejszej odległości?

Troll napisał/a:
tylko nie kupuj jakiś dziwnych firm
Dlatego kupiłem soczewkę Sigmy. Jest zaprojektowana właśnie do tego szkła.

Troll  Dołączył: 07 Maj 2006
w blue city jest na poziomie -1 sklep jakby przedstawicielski Sigmy , dowiedz się tam

Pro Centrum. Sam kupowałem na Placu Politechniki w Warszawie. Był/jest tam sklep foto.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
happypiotr napisał/a:
A w ogóle czy ktoś wie, jest możliwe do zmuszenia tej Sigmy czy Tamrona do ostrzenia w trybie makro z mniejszej odległości?

No chyba popularne raynoxy dadzą rade :-?

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
olgierd, ale czy 100-300 kosztuje w okolicach 700zł (±200)? Być może tak, nie wiem, bo nie spotkałem sie z takim obiektywem... Bo w sumie porównujemy obiektywy w tym przedziale cenowym. Pewnie, ja teżpstrykałem Sigmą 100-300 i to tez nie ma porównania do 70-300, ale ten obiektyw kosztuje w okolicach 2k.

Akurat w Sigmie 70-300 Makro jest całkiem dobrej jakości (chyba, że chodzi o 100-300).

A ja wam powiem tak - Kit, najtańsza soczewka makro i wychodzą takie zdjęcia ze szczęka opada. Jak bedę w domu to mogę zamieścić zdjęcie z czegos takiego. Świetna jakość, zdjęcie ostre, aberki praktycznie brak - jedynie na odbłyskach można sie czegoś dopatrzeć, ale niewiele... Przynajmniej dla mnie tak to wygląda.

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
Throwend, akurat jest obecnie parę (?) na Allegro, część droższych, a część dokładnie w cenie, o której mówisz (na mojej aukcji nawet, że tak powiem w ramach kryptoreklamy).

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
heh, a to przepraszam, jak mówiłem, nie widziałem go wcześniej :oops:

pitunio79  Dołączył: 18 Cze 2007

No i kupiłem Tamrona :mrgreen:

a teraz latam i pstrykam wszystko co sie da
wiem że dla Was nie jest to szczyt marzeń :-/
ale jak narazie nie narzekam tylko pstrykam
jak na moje umiejetności mi wystarcza
zobaczymy jak długo

Dzięki za wszystkie podpowiedzi

pitunio79 napisał/a:
wiem że dla Was nie jest to szczyt marzeń :-/
Nie przesadzaj. Pierwszy długi zoom to była Sigma 70-300. Z której byłem swego czasu bardzo zadowolony.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
A teraz z niej zadowolona jest DeMia.

Skocz do: