tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
konto bankowe
Był taki temat ale nie znaleźć. Obeznanych w temacie proszę o informacje, na co zwrócić uwagę przy zakładaniu konta?

Oczywiste są opłata za prowadzenie rachunku, koszty wypłat z bankomatów i oplata za kartę. Ale jest też sporo kruczków wprowadzanych ostatnio, na które normalny człowiek sam nie wpadnie.

Mam dość m banku, bo więcej tam bajerów niż banku. Ing ponoć też zmienia interfejs na społecznościowy. Szukam normalnego panelu, a konta taniego w eksploatacji.

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
Mam konto dbNET w Deutsche Banku i jestem zadowolony. Gdy założysz przez Internet, jest całkowicie darmowe – prowadzenie, przelewy, wszystkie bankomaty na całym świecie. Jedyna opłata, jaka może spotkać użytkownika, dotyczy korzystania z karty i wynosi 10 zł za miesiąc. Można jej uniknąć wykonując transakcje bezgotówkowe na kwotę 700 zł. Wydaje się dużo, ale spokojnie w miesiąc da się tyle zrobić. Bank posiada tradycyjne oddziały, a wpłaty i wypłaty w okienku są również bezpłatne. Z niedogodności: niektóre sprawy można załatwić tylko w oddziale albo przez telefon (np. skłanianie różnych wniosków), a przelewy wewnętrzne są dostępne tylko w dni robocze w godz. 7-19, ale to ma się zmienić od najbliższej niedzieli, kiedy to planowane są modyfikacje systemu informatycznego. Tego dnia ma też zostać udostępniony nowy serwis internetowy (obecny jest bardzo tradycyjny), jak będzie wyglądał, okaże się za tydzień w poniedziałek.

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
tref, comiesięczna opłata za posiadanie karty np jeśli nie zrobisz iluśtam transakcji w sklepach. Wkurza gdy z konta znika ponad 80zł rocznie za plastik i że w ogóle musisz płacić za dostęp do własnych pieniędzy. Na szczęście są alternatywy w postaci bezpłatnych aplikacji na smartfona (BLIK) i można tym płacić lub wybrać pieniądze z bankomatu. Niestety jeszcze nie wszędzie. Zwróć uwagę na możliwość otrzymania karty kredytowej i warunków jej spłaty. Czy można z automatu zamienić dług z karty na korzystny kredyt.
Moim zdaniem przyjrzyj się Millenium lub BZWBK.
A co do Deutsche Banku to miałem. Przelew z jednego własnego konta na drugie własne w tym samym banku trwał 3 dni i kosztował 10 zł. Nigdy więcej.

Zbyszek_ napisał/a:
A co do Deutsche Banku to miałem. Przelew z jednego własnego konta na drugie własne w tym samym banku trwał 3 dni i kosztował 10 zł. Nigdy więcej.

To zależy/zależało zapewne do rodzaju konta. Jak pisałem, od 25 października przelewy wewnętrzne mają być w czasie rzeczywistym. Oczywiście są bezpłatne.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
W db nigdy nie płaciłem za żaden przelew.. Ale fakt - nie robiłem wewnętrznych. Choć byłoby raczej dziwne, gdyby właśnie te były płatne.

Płatne są jedynie drugi i kolejne przelewy z konta oszczędnościowego, ale to chyba w większości banków tak jest. Zwykłe przelewy wewnętrzne (oraz pierwszy w miesiącu z konta oszczędnościowego) są darmowe.

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
W DB były (są?) limity bezpłatnych przelewów. Ja ten limit przekroczyłem przelewem wewnętrznym.
Np w BZWBK takie przelewy są całkowicie bezpłatne i odbywają się w czasie rzeczywistym 24/7.

Galus81  Dołączył: 16 Lip 2008
tref, zalezy czy prywatne czy firmowe.
Napewno dobrze miec jedno i drugie w jednym banku - ja jak zakladalem to w mBanku - wszystko za darmo - teraz w firmowym (chyba dwa lata po zalozeniu konta) place 3,50 miesiecznie za karte (ale jak wykonam odpowiednia sume platnosci to nie place), mialem takze 1,50 za przelew z firmowego na prywtne (po sekundzie kasa jest na drugim koncie),ale zadzwonilem i zglosilem ze jak maja zamiar wprowadzac takie oplaty to ja przechodze do raiffeisen bo wprowadzili dozywotnie ze nie wprowadza oplat za konto - wiec zlikwidowali mi te oplaty za przelewy. Osobiscie patrzylem takze aby byla mozliwosc wykonywania expresowych przelewow - czesto z tego korzystam.
Ogolnie patrzylbym na:
mBank, bankSmart (nie ma chyba expresowych z tego co pamietam), Raiffeisen, Alior lub Idea (dobre dla firmy) :)

Galus81 napisał/a:
Ogolnie patrzylbym na: mBank

tref napisał/a:
Mam dość m banku

;-)

Galus81 napisał/a:
bankSmart

tref napisał/a:
bo więcej tam bajerów niż banku

Bank obsługiwany tylko przez smartfona jest chyba bardziej bajerancki, niż mBank… :-)

Galus81 napisał/a:
Alior lub Idea

tref napisał/a:
sporo kruczków wprowadzanych ostatnio, na które normalny człowiek sam nie wpadnie

Te banki, zwłaszcza Idea, w tym przodują.

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Bank Spółdzielczy.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
tref napisał/a:
Mam dość m banku, bo więcej tam bajerów niż banku.
Niby tak, ale czy ktoś ciebie zmusza, żeby z tego wszystkiego korzystać?
Mam, korzystam, mimo że wiele osób psioczy to na razie nie zamierzam zmieniać. Ale też specjalnie polecać również. ;-)
Jedyne co mnie wkurza to przeładowana strona - coraz więcej mocy procka zżera. Poza tym mam wszystko darmowe.
Obsługa przez smartfona jest nieco ograniczona ale też się da. :-P

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Nie widzę konkurencji dla SmartBanku (banksmart.pl)
Wszystko - za 0 ZL
Żadnych problemów i 3% z konta oszczędnościowego.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
tref napisał/a:
Mam dość m banku, bo więcej tam bajerów niż banku. Ing ponoć też zmienia interfejs na społecznościowy. Szukam normalnego panelu, a konta taniego w eksploatacji.

Skoro najwięksi gracze robią ze swoich serwisów nasząkasę.pl to reszta podąży ich śladem. To tylko kwestia czasu. Jeśli odpowiada Ci cała reszta to raczej bym banku nie zmieniał. BTW też mnie czasem irytuje, że sprawdzenie stanu konta wymaga czegoś więcej niż zalogowanie. Ale obym tylko takie miał problemy z bankiem.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Co do sprawdzenia stanu konta, to można to robić nawet bez zalogowania - np przez Widget w telefonie, albo szybki podgląd.

:D

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
To wszystko sprowadza się do możliwości robienia przelewów z dowolnego konta na dowolne konto przy użyciu smart shita zalogowanego do smartbooka z możliwością lajknięcia przez rzeszę znajomych i bez możliwości jęknięcia przez właściciela rachunku.

Ja rozumiem społeczeństwo obrazkowe i statystyki wydatków, ale silą się na coś, co im nie wychodzi. Klasyfikowanie przelewów jako zakupy żywności albo chemii... oraz masa źle klasyfikowanych transakcji, bo niby skąd mają wiedzieć za co jest przelew np. payU...

A sama strona po zmianie... Właśnie czas ładowania jest irytujący. Mieli lekki serwis, szybki, działał na wszystkich urządzeniach... Teraz jest masa badziewia, ciężkie i nieporęczne. Poza tym poukrywane funkcje, które są potrzebne nas rzecz pierdół nieważnych w transakcjach bankowych...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Gdybym mógł zatrudniłbym ciebie jako analityka :evilsmile:

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
opiszon napisał/a:
Co do sprawdzenia stanu konta, to można to robić nawet bez zalogowania - np przez Widget w telefonie, albo szybki podgląd.

Taa... Zwłaszcza w Nokii E52 :-P

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
Posiadam konta w dwóch bankach: T-Mobile i BankSMART.

Oba te konta są w pełni darmowe, darmowe są przelewy (T-Mobile ma nawet chyba 10 błyskawicznych bezpłatnie) + wypłaty we wszystkich bankomatach na świecie. T-Mobile ma jeden warunek za pozostawienie karty płatniczej darmowej - transakcje w miesiącu kartą muszą być wykonane na min. 200 zł. BankSMART nie ma takich wymagań.

Ciekawostką jest to, że obecnie JEDYNYM w pełni darmowym kontem bez żadnych warunków do spełnienia pozostał BankSMART. Minusem z kolei jest to, że nie ma swoich oddziałów, ale jeśli ktoś z nich i tak nie korzysta, to to jest żaden minus.

[ Dodano: 2015-10-19, 19:03 ]
bakulik napisał/a:
Bank obsługiwany tylko przez smartfona

Proponowałbym jednak, abyś nie wprowadzał ludzi w błąd... BankSMART ma też bankowość internetową - nie tylko "smartfonową"...

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Interesowałam się BankSmartem, ale to co mnie odrzuciło, to fakt, że nie można dowolnie ustawić limitu transakcji.

Skocz do: