Claude  Dołączył: 16 Sie 2007
Ok, dzieki, czyli tak naprawde cala roznica sprowadza sie do "miec czy nie miec AF" ?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Claude napisał/a:
Troche ale tylko troche odbiegne od glownego watku - SMC 50 1.4 M lub A (ewentualnie SMC 50 1.7) a PENTAX SMC FA 50mm 1:1.4. Czy warto zaplacic drugie tyle za ten pentax-wy obiektyw ?

Ale skąd my to mamy wiedzieć?
Po pierwsze - ile to jest "drugie tyle"? Czy A 50/1,4 kupujesz za zł 200 czy za 500? Czyli czy FA będzie Ciebie kosztował 400 czy tysiąc?
Po drugie - a do czego Ci potrzebny? Bo inaczej jest, jeśli ma to być klasyczny standard w analogu, a inaczej trochę, jeśli lekko naciągana krótka portretówka w cyfrze.
Po trzecie - czy tem obiektyw będziesz zakładał stale i na co dzień, jako jedno z podstawowych szkieł, czy tylko raz na ruski rok?
Po czwarte - czy manualne ostrzenie jest dla Ciebie problemem i upierdliwością, czy wręcz przeciwnie - i tak wolisz sobie pierścieniem ostrości pokręcić zamiast wciskania guzików?
Po piąte - czy ta różnica w cenie to dla Ciebie kwestia tego, że za węgiel na zimę nie zapłacisz, czy też raczej pół godziny "dłubania w nosie" dłużej?
No niestety, ale na pytanie "warto czy nie" to Ty musisz sobie sam odpowiedzieć.

Juz wlasciwie wszystko wiem - moze zle sformulowalem pytanie , niezby precyzyjnie, interesowalo mnie czy sa jakies roznice w jakosci optyki. Rozumiem ze nie, inne roznice to cena i AF

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
ahh... żeby to jeszcze za dłubanie w nosie płacili... ;-)

Teraz za 50/1.4 w wersji A na allegro chca 500pln!!! (na wersje M jestem jeszcze za duza lama) FA mozna kupic za 750-850 wiec zdecyduja sie na FA , ostrzenie reczne nie jest w sumie az takim problem ale i roznica w cenach znacznie sie zmniejszyla

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Claude napisał/a:
na wersje M jestem jeszcze za duza lama

Masz rację - żeby posługiwać się obiektywem manualnym trzeba mieć zaświadczenie ukończenia studiów wyższych na Wydziale Mniemanologii Stosowanej lub co najmniej kurs Starszego Drabinowego w Wyższej Szkole Pożarnictwa w Chełmie.
Ja na razie sie tylko przyglądam temu szkiełku i sie dziwie, jakie to ludziska mondre i se z takim cudakiem dajom rade. No i kciuka se ćwicze coby pomiar światła był szybki. Ha !

A poważnie - eMka jest boska ;-)

zenonblacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Ja tak na chwilke w temacie sie odezwe, bowiem wlasnie przybyla do mnie poczta pentaksiana 50-ka f/1,7w wersji M. Przesiadka z radzieckiego Heliosa byla gladka, gdyz sam obiektyw jest dosc skromnych rozmiarow, prezentuje sie ladnie i wszystkie pierscienie w nim chodza z duzo mniejszy oporem niz w ruskim czolgu.

Co do meritum, czyli samych zdjec, to rzeczywiscie prezentuja sie bardzo "plastycznie". Na pelnej dziurze zaiste jest calkiem nieostro, ale widocznie tak ma byc. W Heliosie przy f/2 tez jest mydlo. Za to po przymknieciu nawet do 2,8 jest juz bardzo fajnie, jesli chodzi o ostrosc. Jak za 160 zl jestem zadowolony i przestaje polowac na 1,4 i 1,2 w okazyjnej cenie (ktora juz sie raczej nie zdarzy).

Przy okazji udalo mi sie na zagramanicznym ebaju upolowac taka sama 50-ke, ale w wersji A, wiec postaram sie o male porownanie, kiedy zechce do mnie dotrzec.

BTW, wraz z SMC-A dorwalem jeszcze Takumara 135/2,5. Cena byla w miare, wiec lyknalem hurtem. Dobre to to, czy lepiej szukac czegos innego na zastepstwo?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
zenonblacha napisał/a:
Na pelnej dziurze zaiste jest calkiem nieostro, ale widocznie tak ma byc.
Jesli faktycznie jest az tak nieostro, to chyba jest cos nie tak z obiektywem. Ale w sumie wszystko i tak zalezy od osobniczej 'percepcji ostrosci'.

dz.

zenonblacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
dzerry napisał/a:
Jesli faktycznie jest az tak nieostro, to chyba jest cos nie tak z obiektywem. Ale w sumie wszystko i tak zalezy od osobniczej 'percepcji ostrosci'.

Powiem tak: nie jest gorzej, niz na Heliosie.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Też bym obstawiał walnięty egzemplarz obiektywu. Ja na swoim SMC-A 1.4/50mm robiłem sporo zdjęć na 1.4 i 1.7 i jestem bardzo zadowolony z ostrości, oczywiście nie jest to to co przymknięty obiektyw ale nie można tego nazwać mydłem. Częściej może się zdarzyć nietrafienie z ostrością. SMC-A 1.7/50, SMC-M 1.7/50 i SMC 1.8/55mm mniej robiłem ale też byłem zadowolony z ostrości. Widać wszystko zależy od podejścia ;-)

kwarc  Dołączył: 25 Kwi 2006
robię swoją A- 50tką 1.4 jakieś 10 lat i w pełni zgodzę sie z Dzerrym -to b. dobry obiektyw wart swoiej ceny (nawt 500 -600zł z alledrogo), ostry a na pełnej dziurze jest naprawde niezle -plastyka ,bokeh -moim zdaniem na piątkę
pozdrawiam

solid  Dołączył: 28 Kwi 2011
odswieze troche watek... moze ktos sie odezwie ;)

jak radzicie sobie z pomiarem swiatla. oczywiscie dziala tylko w trybie manualnym, ale przy wcisnieciu zielonego przycisku w moim k200d automatycznie dobiera czas... to jedyna opcja, mam racje? oczysicie w trubie automatycznym tez zmierzy swiatlo, ale robi to dla pelnej dziury i domyka ja po wcisnieciu spustu migawki.

solid napisał/a:
jak radzicie sobie z pomiarem swiatla

Tak samo jak ty ;-) Oczywiście pod warunkiem, że piszesz o szkłach M lub K bo wersja A umożliwia korzystanie z trybów automatycznych bez wciskania zielonego (czy innego przypisanego) guzika.
Ps. Górnik roku?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
solid napisał/a:
jak radzicie sobie z pomiarem swiatla
Normalnie. Są różne metody, ale generalnie zazwyczaj zdaję się na światłomierz wbudowany w aparat + korekcja.
solid napisał/a:
oczywiscie dziala tylko w trybie manualnym
No tak, jeśli to M 50/1,7 albo A 50/1,7 to obiektyw autofokusa nie ma. Chyba, że chodzi o tryby ustawiania ekspozycji. To wtedy nie, ten obiektyw świetnie działa w trybie preselekcji przysłony, o ile oczywiście ma się aparat z normalnym bagnetem i taką funkcją. W każdym razie nie ma problemów z aparatami serii M (z wyjątkiem MX, bo tam takich bajerów nie ma). Problem jest tylko z aparatami z wykastrowanym bagnetem, takimi jak MZ-50, MZ-30, MZ-60, *ist oraz cyfrowymi. No, ale do nich przecież z nimi lepiej używać F 50/1,7 albo FA 50/1,7. Ale to chyba dość oczywiste, że stare obiektywy są do starych aparatów, prawda?
solid napisał/a:
to jedyna opcja, mam racje?
Nie. Po pierwsze zależy, jakiej serii obiektywu używasz. Sądząc jednak z tego, co napisałeś to chodzi o wersję M. Niemniej jednak i w tym przypadku można sobie różnie radzić z pomiarem światła. Od słonecznej szesnastki, poprzez tabelki do ustawiania ekspozycji po używanie zewnętrznego światłomierza.
Przy okazji - bo nie mam teraz cyfry i nie mogę sprawdzić - czy z bezstykowymi obiektywami działa taki taki patent, że można pracować na przysłonie roboczej z nie "wkręconym" (zakleszczonym) do końca obiektywem w gniazdo bagnetu? Tak jak w przypadku MZ-50?

radek229  Dołączył: 09 Cze 2010
Pentax SMC M 1,4 za 300 to chyba dobra cena? bo takumary SMC średnio po ponad 500 schodzą

gornik roku? :-|

myslalem o serii M.

co do Twojego pytania matb, to szczerze przyznam ze nie wiem.. dopiero zaczynam przygode z fotografia, wiec niestety nie odpowiem. Moge tylko stwierdzic, ze moj M 1.7/50 w trybie preselekcji przyslony nie dziala, po zamontowaniu obiektywu bagnet sie cofa i mamy otwarta do konca.

Przysłony z body nie przymkniesz w obiektywach z serii M musisz to robić ręcznie.

A co do górnika, zobacz na datę postu pod którym zadałeś swoje pytanie.

pewnie ze nie. mi chodzi o to ze ustawiajac przyslone body automatycznie dopiera czas.

[ Dodano: 2011-06-23, 19:26 ]
Enzo,
chodzi o to ze odkopalem watek ?^^

szukalem informacji o tym obiektywie i tak mnie jakos wzielo...

solid napisał/a:
chodzi o to ze odkopalem watek ?^^

Ano. Nie przejmuj się. Na drugi raz polecam użyć szukajki - dużo jest w temacie o korpusie cyfrowym i obiektywach bez styków.

Skocz do: