ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
violet196 napisał/a:
Tzn np. obiektyw pentax 35mm i przykładowo jak założę nr 1, nr 2, nr 3 itp to ile mam wpisać w ogniskowej?
Przecież pierścień nie zmienia ogniskowej więc musisz wpisać 35mm. Oczywiście dotyczy to pierścieni które nie przenoszą informację z obiektywu (nie mają styków) lub jeśli mamy obiektyw manualny.

[ Dodano: 2015-02-26, 16:30 ]
No i widzę że mylisz ogniskową ze skalą odwzorowania. Pomimo tego że pewien związek istnieje to jest on dość luźny.

violet196  Dołączyła: 21 Wrz 2011
OK, "ZbyszekB" już zrozumiałam i wypróbowałam (ogniskowa raczej skracają). Idę dalej się bawić!

Pozdrawiam!

violet196 napisał/a:
(ogniskowa raczej skracają)
Będę się upierał że jednak nie skracają. Jest to fizycznie niemożliwe. :-P Skracają dystans od fotografowanego przedmiotu czyli odległość przedmiotową a więc skalę odwzorowania. ;-)

violet196  Dołączyła: 21 Wrz 2011

no właśnie ty to teraz dobrze ująłeś ;)

uKarz  Dołączył: 03 Wrz 2015
Wie ktoś, gdzie można obecnie dostać pierścienie ze stykami, najlepiej w cenie niekosmicznej?
Znalazłem tylko takie za 35 USD sztuka:
25 mm

Narado  Dołączył: 17 Lis 2011
Pojawiają się bardzo rzadko i w zawrotnych cenach. Ostatnio widziałem w ubiegłym roku za blisko 1.000PLN. Szczerze mówiąc osobiście wolę przy makro manualne ostrzenie. Lepiej kupić manuale a za resztę kasy porządny statyw i sanki. W makro AF częściej przeszkadza niż pomaga.

Styki do AF są mi zbędne, ale tylko takie egzemplarze znalazłem. Chodzi mi głównie o współpracę z nowszymi szkłami bez pierścienia przysłony.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Komplet trzech, porządnych metalowych pierścieni tak 60-65 mm do zdobycia w zakresie 350-400 zł, ale trzeba cierpliwości.

uKarz napisał/a:
Znalazłem tylko takie za 35 USD sztuka:
25 mm
A jesteś w stanie je kupić? Ile wyjdzie za przesyłkę?

Przesyłka za darmo, a temat był już poruszany tu: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=48023
Osobiście nie miałem jeszcze okazji tam kupować, ale wielu znajomych jak najbardziej i sobie chwalą. Gdyby kupić 3 sztuki (75 mm) to by wyszło koło 400zł. Jest jeszcze taka oferta za 83 USD: 20mm+36mm

Z tego co widzę to linki które podajesz są do sklepu gdzieś w Rosji a przesyłki przychodzą z Chin. Masz tu taniej...
http://www.ebay.com/itm/M...=item58bda6102e

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Co z tego, że taniej jeśli do bagnetu Pentax Q a nie Pentax K ;-)

UPS... faktycznie :-) sorry

krzychu1979  Dołączył: 17 Wrz 2011
Wczoraj odebrałem pierścienie Kenko (komplecik w pudełku, nawet z papierami) i niby wszystko dobrze ale.....
Prześwietla mi zdjęcia o 2/3 - 1 ev. Na chłopski rozum wajcha od przysłony ma tyle przedłużeń, że ma prawo troche ją opóźniać przy wysokich wartościach. Czy nie mam racji i coś jest nie tak ze stykami?
Sam obiektyw nie cierpi na żadne przypadłości przysłonowe.

krzychu1979 napisał/a:
Wczoraj odebrałem pierścienie Kenko (komplecik w pudełku, nawet z papierami)
Ma wszystkie styki i śrubokręt?

Styki mają, ale bez śrubokręta. Stan na oko idealny. Przed chwilą sprawdzałem znów i korektę ekspozycji muszę dać na -1. Na każdym obiektywie i nawet na przysłonie rzędu 6.3. Ale na pełnej dziurze naświetla ok :) Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłem. Czyli jednak opóźnienie przysłony powodowane przedłużeniem dźwigni.
Chyba mogę z tym żyć :-)

rafb  Dołączył: 01 Cze 2015
Też mam te pierścienie i nie spotkałem się z takim problemem, nawet jak podłączam wszystkie naraz. Nie przycina się w którymś pierścieniu popychacz?

Raczej nie, a na pewno nie w sposób wyczuwalny pod palcem. Szkoda by było odsyłać :-/ Pobawię się i może coś wykminie.

Skocz do: