badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
[obiektyw] Poszukiwany dawca części
Jak już napisałem w wątku w sąsiednim dziale, moje tele 60-250 doznało usterki elementu ze stykami zasilającymi AF, który wygląda tak:

Serwisant stwierdził, że najlepszym sposobem naprawy tej usterki będzie podmiana na dobry element z innego obiektywu. Szkoda by było mi w tym celu kupować jakiś sprawny obiektyw, tym bardziej że w grę wchodzą nieco większe pieniądze bo to musi być coś lepszego (bardziej zaawansowanego) niż manualna stałka a kit oczywiście też nie wchodzi w grę. Czy komuś z was nie zalega gdzieś jakiś obiektyw ze stykami AF, który jest np. uszkodzony mechanicznie albo ma niesprawną optykę i jesteście gotowi się go pozbyć?

Narado  Dołączył: 17 Lis 2011
Warto spróbować innego sposobu (sam go wielokrotnie stosowałem). Odszukaj numer katalogowy części i wychwalając pod niebiosa produkt zwróć się o odpłatne przysłanie części ze względu na jej brak na lokalnym rynku. W czterech przypadkach na pięć otrzymałem to co chciałem za free wraz z życzeniami dalszego zadowolenia z użytkowania produktu ;-) .

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Cytat
Serwisant stwierdził, że najlepszym sposobem naprawy tej usterki będzie podmiana na dobry element z innego obiektywu.

Brawa dla Pana serwisanta :-B

Coś mi się zdaje że ta kostka jest montowana jedynie w obiektywach z sdm . Poszukiwania uszkodzonego to mz daremny trud . Na czym polega uszkodzenie ? Coś nie łączy ? Coś jest urwane ? Może wystarczy sprawdzić miernikiem połączenia i np. coś odczyścić . Są do tego odpowiednie środki .

Sprawny element pochodził z 18-135 WR. Na oko to chyba każdy obiektyw z bagnetem Pentaxa i silnikiem AF się nada. Na oku mam na Allegro 28-105 (power zoom) - na pierwszy rzut oka styki wyglądają tak samo. W tele jeden ze styków jest mocno odgięty - podejrzewam, że serwisant wiedział co mówi informując mnie, że próba przywrócenia tego do stanu pierwotnego może się skończyć niepowodzeniem. Aktualnie jest brak komunikacji między korpusem a szkłem.

:arrow: Narado: do kogo się zwrócić? Do producenta czy autoryzowanego serwisu? I skąd wziąć numer katalogowy?

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
badworm, Twój obiektyw ( 60-250 ) jak również 18-135 ma wbudowany własny napęd sdm/dc . W starych obiektywach AF napędzał silnik wbudowany w korpus aparatu więc konstrukcyjnie stary obiektyw może nie mieć kostki którą pokazałeś na zdjęciu ( na 99,9 % jej nie będzie ) . Wydasz kasę i dalej nic nie zdziałasz . Ostrożnie dognij blaszkę na właściwe miejsce . W sumie i tak jest na straty więc niczym nie ryzykujesz . Możesz wcześniej nabyć klej elektroprzewodzący i posmarować od spodu a następnie doginać .
Swoją drogą ... ktoś używał tego obiektywu jako maczugi ? Czy raczej nieumiejętne grzebactwo ?

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
Kot72 napisał/a:
W starych obiektywach AF napędzał silnik wbudowany w korpus aparatu więc konstrukcyjnie stary obiektyw może nie mieć kostki którą pokazałeś na zdjęciu ( na 99,9 % jej nie będzie )

Niezupełnie. Kiedyś te styki służyły do zasilania silnika od Power Zoomu, dopiero w erze cyfrówek znaleziono dla nich nowe zastosowanie. Tak więc wszystkie obiektywy z serii FA PZ będą je posiadać, pytanie tylko, czy wymiary elementu są takie same w szkiełkach starych i nowych.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
badworm
Spóźnileś się kilka dni, ostatni popsuty PowerZoom właśnie poszedł.

espresso napisał/a:
Styki do power zooma w MZS wygadają raczej identycznie jak w k5/k3.

Same styi tak ale plastykowy element je mocujący ma nieco inny kształt.

W 18-135 wygląda to tak:

Natomiast tak w 28-105 PZ na znalezionym tutaj zdjęciu:

Plastik się nieco różni kształtem (zaokrąglone rogi w PZ), nie wiem czy rozstaw otworów mocujących nie jest różny. W poniedziałek może zadzwonię do Apollo ile by oni wzięli za naprawę tego bądź samą część.

Narado  Dołączył: 17 Lis 2011
badworm, zapytaj tu http://www.serwisfoto.com.pl/ . To jeden z najlepszych serwisów w Polsce.
A email do producenta. Jak nie znajdziesz numeru, to załącz fotkę z opisem modelu obiektywu. Serwis który Ci podlinkowałem prowadzi naprawy wysyłkowe o ile nie jesteś z Wa-wy. Myślę że oni Ci to zrobią.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Nie wiem czy coś znajdziesz, ale poszukać można. Może akurat będzie, chociaż numer części. http://mikescamera.com/pe...pair-parts.html

Dzwoniłem dziś w tej sprawie do Apollo i jestem mile zaskoczony. Okazuje się, że byliby nawet gotowi sprzedać mi potrzebną część bym wymienił ją sam (bądź skorzystał z usług innego serwisu). Cenowo wyjdzie chyba nawet korzystniej niż zakup uszkodzonego obiektywu tylko niestety na dostawę pewnie przyjdzie poczekać kilka tygodni. Ale teraz okres taki, że poza weekendami ciężko na zdjęcia wyskoczyć więc jakoś przeżyję ten czas bez tele :)

[ Dodano: 2015-11-13, 20:18 ]
Dziś przyszła odpowiedź z Apollo: 100 zł a czas oczekiwania na element ze stykami około 4 tygodni. W tej sytuacji nie ma specjalnie sensu polowanie na uszkodzony obiektyw więc myślę, że temat do zamknięcia.

Skocz do: