Żeby dodać mocowanie do oferty trzeba obiektywy z takim mocowaniem wyprodukować. Kiedyś ktoś z zarządu Sigmy (był wątek tutaj na forum o tym) w wywiadzie wyjaśniał dlaczego nie wszystkie obiektywy Sigmy występują z bagnetem K. Bez wdawania się w szczegóły chodzi o to że samo zaprojektowanie odpowiedniej wersji nie jest dużym problemem choć zawsze to jakiś dodatkowy koszt. Jednak największym problemem jest to że aby wyprodukować inną wersję obiektywu trzeba przezbroić linię produkcyjną co jest już dość kosztowne. Aby to było opłacalne trzeba wyprodukować odpowiednią ilość obiektywów w jakiejś wersji konkretnie tutaj z bagnetem K. Ale niestety trzeba potem tą ilość obiektywów sprzedać. Jeśli popyt w założonym okresie na daną wersję obiektywów jest mniejszy niż minimalna opłacalna ilość serii produkcyjnej to ŻADEN producent nie zdecyduje się na uruchomienie produkcji.Longer napisał/a:Wystarczy tylko dodać mocowanie do oferty. Dla producenta niewielki koszt a nisza może przynieść zysk ;)
PentaGrupa na FB | Zapraszam również na moją stronę poświęconą fotografii nieruchomości - bshots.pl
plwk napisał/a:Longer napisał/a:Mam nadzieje że te 1297 dolarów w USA nie zostaną jakoś kosmicznie przeliczone
Przeważnie w Europie kosztuje to podobną kwotę Euro czyli u nas około 6000.
I SEE YOU !!! K-3 K-x i Tamron 90mm, DA 50, DA 35mm
Dokładnie. Jak będzie duży popyt na korpusy to będzie szansa na duży popyt na obiektywy a to może oznaczać że zacznie się opłacać produkcja jakiegoś obiektywu, np. 24-70/2,8 dla pełnej klatki. Generalnie czas pokaże jak będzie, a ja sądzę że Sigma nie wcześniej niż za rok będzie rozważać ewentualną produkcję 24-70/2,8 z bagnetem K a więc jeśli wyliczą że będzie się opłacać, to za jakieś 1,5 - 2 lata może będzie do kupienia.x4rd napisał/a:ZbyszekB wszystko zależy od tego jak będzie się sprzedawał korpus. Jeśli dobrze, a odstępie pół roku P zaprezentuje budżetowe FF moim zdaniem można liczyć na dostępność obiektywów producentów niezależnych.
No i tutaj muszę się zgodzić. Szanse są ale niewielkie.espresso napisał/a:Zejdź na ziemię. Korpusy FF są niszą. Pentax FF będzie niszą w niszy.
espresso napisał/a:Zejdź na ziemię. Korpusy FF są niszą.
PentaGrupa na FB | Zapraszam również na moją stronę poświęconą fotografii nieruchomości - bshots.pl
CzareK
espresso napisał/a:24-70/2,8 zapewne sobie również odpuszczę. Mała przydatność pod analoga. Do tego SDM. To magiczne określenie wzbudza u mnie obrzydzenie
espresso napisał/a:Ogniskowa mi odpowiada, nawet byłbym skłonny go kupić. Jednak wykluczam już zakup "kota w worku". Z tego powodu w wątku zakupów grupowych http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0 zadałem kilka pytań. W Tym:greentrek napisał/a:Bardzo się interesuję 16-85
3. Czy będzie możliwość odbioru osobistego (np. celem przestrzelenia obiektywu)
4. Czy będą obowiązywały zasady sprzedaży internetowej (prawo zwrotu, odstąpienia od umowy) przy sprzedaży wysyłkowej?
Z braku odpowiedzi na te i inne pytania zakup tego obiektywu sobie odpuściłem.
24-70/2,8 zapewne sobie również odpuszczę. Mała przydatność pod analoga. Do tego SDM. To magiczne określenie wzbudza u mnie obrzydzenie
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
pozdrawiam
Daniel
KP+55-300PLM+18-55 AL WR+ DA 50/1.8+DA50-200 ED WR+Tamron 90 2.8 AF macro+kilka Heliosów
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
bakulik napisał/a:Kilka sampli: http://fotopolis.pl/n/218...ia-przykladowe/
Longer napisał/a:
Optyczni też "zaprezentowali" swoje zdjęcia przykładowe. No trochę mnie dziwi robienie takich zdjęć przykładowych, które nic sobą nie prezentują tylko są tematem kpin dla hejterów. szkło samo w sobie być może jest nie złe ale jeżeli test będzie równie przykładowy jak te zdjęcia to dupa zbita
MF , FF , APS-C
x4rd napisał/a:Longer wszyscy Polscy narzekają na AF, co się dzieje....
"Nie mniej niż sekunda" na przeostrzenie, to jest wolno w tego typu szkle, niezależnie od punktu odniesienia.Longer napisał/a:Niestety mają nowy punkt odniesienia
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ