Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Drugi router wpinasz w switcha pierwszego i ustawiasz ten sam SSID na innym kanale - tak w skrócie. Działa jak dodatkowy access point.

Lustro  Dołączył: 10 Lip 2013
rychu napisał/a:
jak podłączyć dwa routery do jednego kabelka dostępowego ? mam podobny problem na dwóch kondygnacjach.

Może to coś pomoże. Ja z tego korzystałem dla wzmocnienia sieci WiFi:

http://tplink-forum.pl/fa...unkt-dostepowy/

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Jeśli stać to kupujesz router Drayteka i kilka Acces Pointów :)
http://draytek.pl/index.p...ukty&d=32&n=281

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Na razie mam leciwy router 802.11 a/b/g i jakoś daje radę, to może jak dodam n (albo i ac) i pasmo 5GHz to będzie tylko lepiej, nie?

Czy urządzenia klienckie potrafią skorzystać z 5GHz i AC?

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Jeśli chodzi o samo pasmo 5 GHz to, z tego co pamiętam, fale o mniejszej długości mają gorszą przenikalność przez przeszkody.
A jeśli chodzi o zasięg, to ja mam router Asusa "w rogu" dwupoziomowego mieszkania i jest zasięg w całym dobry. Ale nie próbowałem niczego ciężkiego ściągać, stojąc w przeciwnym rogu, to prawda.
Mam też na półce słabszego Netgeara, który miał z tym problem. Dlatego wylądował na półce.

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
Jak macie białe plamy w zasięgu to może Asus RP-N12 , o którym pisałem wcześniej. Prosty w obsłudze i ma dobrą cechę:
Cytat
Funkcja Roaming Assist jest przydatna wtedy, gdy przemieszczamy się np. z tabletem po domu. Automatycznie połączy urządzenie z najsilniejszym sygnałem WiFi - niezależnie od tego, czy będzie ono pochodziło z routera, czy wzmacniacza. W ten sposób uzyskujemy niezawodną łączność w dowolnym miejscu w budynku.

Najlepszą i w sumie najtańszą opcją jest okablować sobie dom. Z moich doświadczeń wynika, że największą przeszkodą jest tu poczucie estetyki domowników... ;) Dlaczego warto? U mnie w domu kopiowanie pliku 1,1 GB po wifi trwa ok 24 min. Po kablu 14 sekund...

axolotl  Dołączył: 01 Lis 2011
Kabez to kabel, to nie podlega dyskusji ale wszystko idzie w strone bezprzewodowosci.Najgorsze w domu sa martwe strefy i znaczne straty po wifi .... no ale coz. Rujnowac caly dom i ciagnac kable? Chyba raczej nie ;)

Nie. Wszystko nie idzie w stronę bezprzewodowości. To tylko marketing :) Owszem, istnieją całkiem sprawne sieci wifi, zbudowane na bazie specjalistycznych kontrolerów i połączonych światłowodem punktów dostępowych ale takie rozwiązania są znacznie, znacznie droższe niż kabel. Te wszystkie domowe routerki różnią się od profesjonalnych rozwiązań tak jak Pentaxa XG-1 od 645Z :)
ps. co to znaczy "rujnować cały dom"? Chodzi o estetykę? Żeby kabla nie było widać? ;P

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
No, chodzi o to, żeby kabla nie było widać raczej. Więc okablowywanie domu raczej tylko przy okazji remontu albo chociaż większego malowania wchodzi w grę. Chyba, że ktoś ma możliwość w listwach przypodłogowych pociągnąć przewody.

No więc dlatego właśnie napisałem, że największą przeszkodą jest poczucie estetyki domowników... ;) Kablowanie przy okazji remontu, też zwykle nie rozwiązuje sprawy bo potem się okazuje, że kabel jest pociągnięty nie w te miejsca gdzie jest potrzebny ;P

axolotl  Dołączył: 01 Lis 2011
Sprzetow mam sporo.Gdybym chcial okablowac caly dom to musialbym sie przebijac przez sciany rzedu 80cm. Nawet nie mam takiego wiertla ;)) Nie wspominajac juz o tym, ze musialbym switche dokupic bo brakloby wtyczek gniazdek ;) Najlepsze rozwiazanie to siec 1Gbit i pozamiatane.

Testowałem kiedyś urządzenia PLC, można to rozważyć jako alternatywę, szczególnie w sytuacji kiedy wokół pełno jest bezprzewodowych sieci od sąsiadów :)

ps. Zyxel ma ciekawe urządzenia, np: http://www.zyxel.com/uk/e...a4225.shtml?t=p ale czekam aż ta technologia się rozwinie i na kablach energetycznych będzie można realnie osiągnąć (a nie marketingowo) te pół gigabita ;)

Ja przy remoncie pociągnąłem z setkę metrów kabla (i skrętki i "domofonowych)), w każdym pokoju minimum jedno gniazdko RJ, w salonie to 3 mam.. ale to rzecz totalnie niezależna. Tabletu czy smartfonu pod to nie podepniesz, więc to są totalnie inne dyskusje.

Jedna uwaga, że przy ustalaniu kanałów dla WiFi te wyższe nie są wspierane przez wszystkie urządzenia. U mnie komórka nie łapie drugiego routera mimo, że widzi jego sygnał. Muszę zejść z kanałem w dół zbliżając do siebie oba routery (co nie jest pożądane no ale cóż).

Polecam odpalić https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wifi.analyzer by zobaczyć gdzie sąsiedzi najwięcej sieją i wybrać najluźniejszy kanał.

Mając kable, możesz je wykorzystać do tego aby kilka AP rozstawić w różnych częściach domu i masz pełny zasięg wszędzie.

Jaką masz komórkę i router? Chodzi mi o te, które "siebie nie łapią"?.

Apka faktycznie super - a na laptopa z Windows polecam Vistumbler.

To raczej nie istotne dla tego wątku, ale skoro pytasz. Telefon to HTC Desire Z. Widzi oba sygnały, ale z wysokim kanałem się nie połączy (13 akurat ustawiłem, jakoś nie mogę znaleźć czasu by przestawić na niższy). Typ routera raczej nie ma tu nic do rzeczy. Nowy tablet łączy się bez problemu.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Marooned napisał/a:
Drugi router wpinasz w switcha pierwszego i ustawiasz ten sam SSID na innym kanale

Dokonam tego sam, czy musi to zrobić administrator (dostawca) sieci?

Sam. To już Twoja sieć lokalna, do której dostawca się nie wtrąca.

W każdym razie, po tym jak przetestowałem kilka routerów i AP, w tym także i takie z AC, zdecydowałem się na takie rozwiązanie:

Skocz do: