mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pierwsza sprawa - sa dwa obiektywy 18-50:2.8 - zwykly i macro. Zwykly wyszedl juz z produkcji, ale jest jeszcze gdzieniegdzie dostepny - chodza po 1500zl, uzywki sporadycznie na allegro po 1100zl jeszcze na gwarancji (3lata). To szklo ostrzy od okolo 15cm, wiec jest bardzo ok. Jest tez wersja makro - ponoc lepsza ostrosciowo - nie potwierdze i nie zaprzecze, kosztuje pod 2tys, ale IMO zwykly jest i tak na tyle ostry, ze nie ma co przesadzac. Bardziej drazniaca sprawa - to czy plastyka zooma ci odpowiada. I przy obecnym ryzyku wpadki z 16-50:2.8 to chyba jednak warto postawic na sigme.
W innych systemach sprawa wyglada podobnie, tylko do gry wchodzi jeszcze tamron 17-50:2.8, ktory optycznie jest lepszy, ale trafnosc autofocusa jest baaardzo watpliwa. W sigmie nie ma problemu - no chyba ze masz niefart i trafisz na ff/bf - ale ja mam drugie takie szklo w drugim systemie i problemow brak. Trafnosc AF bardzo dobra. Ludzie w innych systemach tez mocno wyczekiwali tokiny 16-50, ale po kilku slabych egzemplarzach jak wiesc gminna niesie dalej jest wybor tamron/sigma.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
mily napisał/a:
Jest tez wersja makro - ponoc lepsza ostrosciowo - nie potwierdze i nie zaprzecze, kosztuje pod 2tys
Akurat w d-photo jest z macro za 1620 zł.

d-photo

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
A ja w niedzielę obejrzę sobie wszystkie Sigmy po kolei i się zobaczy co wybrać.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Zdano, a co z 16-45? Sprzedajesz[les]?

Zdano napisał/a:
A ja w niedzielę obejrzę sobie wszystkie Sigmy po kolei
Będziesz w Stodole, czy w Blue City ?

milo napisał/a:
a co z 16-45?

Zdecyduje po obejrzeniu Sigmy.
argawen, wybieram się do Stodoły.

Może i ja bym sie wybrał. Tak tylko dla towarzystwa. Na razie kasy brak.
Ponadto obiecałem sobie, ze na razie nic nie kupuje :mrgreen:

Ja jadę tylko oglądać, na wszelki wypadek nie mam przy sobie kasy na obiektyw :evilsmile:

[ Dodano: 2007-09-14, 18:51 ]
Będziesz dzisiaj na wystawie?

Zdano napisał/a:
Będziesz dzisiaj na wystawie?
Tak.

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
milo napisał/a:
chyba od Czesia bym bral.

milo, jeżeli można wiedzieć, to jaką cenę da się utargować u Czesia po forumowej znajomości... :?:

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Pentagram napisał/a:
siwyyy77, miałeś zrobić testowe zdjęcia na tej budowie, na której testowałeś DA*16-50

Tak obiecałem ale naprawde narazie nie mam czasu... :-/

Boję się, że jak znajdę czas to już ten budynek otynkują i nie będzie detali :evilsmile:

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Arczibandit, zapytaj sie na PW, ;)

dzidek16  Dołączył: 09 Cze 2007
Witam ten obiektyw na Fotozakupy kosztuje 1199 zł :lol: czy ktoś kupował w tym sklepie ??

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
dzidek16 napisał/a:
czy ktoś kupował w tym sklepie ??

dzidek16 tak ja i bardzo sobie chwalę. Szybka i kompetentna obsługa. Kupiłem u nich GX-10 i Sigme oraz statyw. Polecam

Seb.  Dołączył: 16 Wrz 2007
Witam,
jeszcze odnośnie obiektywu ;-) może informacje i sample na tych stronach Ci się przydadzą:

http://www.tinyurl.pl?wXZMed7f

http://www.tinyurl.pl?VuwXqFBE

Korzystając z okazji, że to mój pierwszy post chciałbym sie przywitać :-) co prawda nie mam jeszcze swojego wymarzonego pentaxa ..ale juz niedługo. W każdym razie też jestem na etapie wyboru puszki i pierwszego obiektywu. Wczesniej używałem małpy Canona i jestem totalnym amatorem, nigdy nie robiłem zdjęć lustrzanką... Mam nadzieję, że będą ze mnie jeszcze "ludzie" :mrgreen:

pozdrawiam
Sebastian

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
dzidek16 napisał/a:
Witam ten obiektyw na Fotozakupy kosztuje 1199 zł czy ktoś kupował w tym sklepie ??

Ja kupiłem u nich moją KaSetke z DUAL KITEM (za pobraniem, nie było kłopotów)

Skocz do: