A dlaczego nie moge robic? Nie mow! Znam odpowiedz - bo zle skalibrowana sigma nie bedzie mi trafiac . Odleglosc 40xOgniskowa sluzy do wyznaczenia parametru przy kalibracji. Jesli w serwisie wyznacza go dla innej odleglosci - obiektyw bedzie ostrzyl poprawnie tylko dla tej odleglosci. Juz to z sigma przerabialem niestety.tomekz napisał/a:Z jakiej odległości od tablicy robiłeś te zdjęcia? Coś mi się kołacze, że powinieneś robić
z odległości 1 m (20 * ogniskowa).
To jest chyba tzw. zaslyszana wiesc gminna? Nie jest tak do konca. Wielkosc GO i jej proporcje przed i za punktem ostrzenia zaleza od odniskowej, odleglosci oraz przeslony. W przypadku, ktory wkleilem mozna powiedziec, ze GO rozklada sie symetrycznie. Dla wiekszosc kombinacji parametrow - GO jest wieksza za punktem ostrzenia i wlasnie Sigma to wykorzystuje wiekszosc szkiel kalibrujac z lekkim front fokusem.tomekz napisał/a:Pole GO nie jest symetryczne wokół punktu o najwyższej ostrości. "Z tyłu" jest głębsze.
PentaGrupa na FB | Zapraszam również na moją stronę poświęconą fotografii nieruchomości - bshots.pl
Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi. / http://nemo1125.blogspot.com/