elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
tomekz napisał/a:
Z jakiej odległości od tablicy robiłeś te zdjęcia? Coś mi się kołacze, że powinieneś robić
z odległości 1 m (20 * ogniskowa).
A dlaczego nie moge robic? Nie mow! Znam odpowiedz - bo zle skalibrowana sigma nie bedzie mi trafiac :mrgreen: . Odleglosc 40xOgniskowa sluzy do wyznaczenia parametru przy kalibracji. Jesli w serwisie wyznacza go dla innej odleglosci - obiektyw bedzie ostrzyl poprawnie tylko dla tej odleglosci. Juz to z sigma przerabialem niestety.
tomekz napisał/a:
Pole GO nie jest symetryczne wokół punktu o najwyższej ostrości. "Z tyłu" jest głębsze.
To jest chyba tzw. zaslyszana wiesc gminna? :mrgreen: Nie jest tak do konca. Wielkosc GO i jej proporcje przed i za punktem ostrzenia zaleza od odniskowej, odleglosci oraz przeslony. W przypadku, ktory wkleilem mozna powiedziec, ze GO rozklada sie symetrycznie. Dla wiekszosc kombinacji parametrow - GO jest wieksza za punktem ostrzenia i wlasnie Sigma to wykorzystuje wiekszosc szkiel kalibrujac z lekkim front fokusem.

Bardzo polecam zrodlowa strone: http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=280
Mozna spojrzec na sprawe medrca szkielkiem i okiem :evilsmile:
Jeszcze mozna zajrzec do kalkulator DOF: http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Pokazuje 50%/50% rozklad dla 60cm, ogniskowej 50mm i przeslon f/1.4 f/2 oraz 51%/49% dla f/2.8.

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Właśnie wczoraj przyszło do mnie to szkiełko, dzisiaj biorę w plener i mam nadzieję, że efekty jakie otrzymałem w warunkach domowych bardzo łatwo zostaną powtórzone na świeżym powietrzu.

To, co mnie zaskoczyło na plus to dość małe rozmiary oraz relatywnie duża waga. Słoik naprawdę swoje waży. Jest również lepiej zbudowany niż S. 10-20, którą też posiadam.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Chyba nietypowe pytanie. Chcę kupić to szkło, używane i kalibrowane pod body obecnego użytkownika. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ta kalibracja wpływa jakoś drastycznie na pracę z innymi korpusami? Wiem oczywiście, że to zawsze loteria, ale nie wiem czy w takim wypadku nie bardziej ryzykowna niż zwykle.

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
Teoretycznie szkło kalibrowane powinno ostrzyć stabilniej i celniej od niekalibrownego. Błąd systematyczny (BF/FF) możeż juz sobie w puszce poprawić (każdy Pentax ma już chyba regulacje AF).
Problemem jednak jest fakt, że czasem pracownicy serwisu nie podchodzą do swojej pracy poważnie, przykładowo mój egzemplarz kalibrowali 3 razy i po 3 porażce dostałem kupon na wymiane obiektywu.

Skocz do: