jorge.martinez napisał/a:Doświadczenie fotografowania aparatem małoobrazkowym z filmem 36-klatkowym jest daleko inne od fotografowania aparatem średnioformatowym, bez względu czy klatka to 645, 6x6 czy 6x7.
Zasadą Jednego Aparatu jest generalnie fotografowanie codzienne. Średni format tego nie zapewnia.
W przypadku MF celowałbym w jakąś bardziej projektową lub konceptualną zabawę.
Fenol napisał/a:Koniecznie uwzględnij 6x9, koniecznie! i też rozważ kolor
karmazyniello napisał/a:To ja chcę 4x5"
Fenol napisał/a:To może tę drugą zabawę zrobić średnio-wielkoformatową? Czyli można używać wszystkiego powyżej małego obrazka. Z pełną dowolnością z wykorzystaniem materiałów światłoczułych (czy kolor czy b&w, ale oczywiście jeden typ materiału przez całą zabawę).
A skoro padł już pomysł, by zabawa miała charakter projektowy/konceptualny, to może każdy na początku zabawy deklarowałby "tytuł swojej serii", a następnie miałby przez rok nie tylko regularnie fotografować i pokazywać efekty, ale i trzymać się wybranego przez siebie tematu. Byłaby to dodatkowa trudność i możliwość rozwinięcia się w konkretny sposób. Taki luźny pomysł
jorge.martinez napisał/a:To mi chodziło po głowie właśnie
szybkiparowoz napisał/a:A to nie tak, że albo projekt, albo zabawa?
jorge.martinez napisał/a:IMHO jeśli to ma być np. pokaz 12 przypadkowych zdjęć, których łączy to, że to jest robione MF, to nie ma sensu.
Fenol napisał/a:Zabawa o charakterze projektowym "nauka poprzez zabawę", jaki problem by te elementy połączyć w jedno?
Fenol napisał/a:Taką formę zabawy mamy już w małym obrazku i duplikowanie tego jota w jotę, tylko po to by zrobić zdjęcia średnim, to trochę mija się z celem. Zgadzam się z jorge.martinez. Z resztą można śmiało założyć, że osoby, które chcą robić MF są dość świadome fotograficznie (a jak nie to trudno ), więc warto podnieść poprzeczkę. Narzucenie sobie samemu (każdy sobie indywidualnie!) tematu przewodniego serii zdjęć to chyba nie aż tak dużo? A jednocześnie wiele zmienia w podejściu do takiej zabawy, bo nie wystarczy już tylko robić zdjęć przy okazji - trzeba wykazać się pomysłem i planowaniem. Ja bym w coś takiego wszedł, dobra motywacja, by w końcu zrobić jakąś całościową, spójną pracę
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
Do końca nie wiadomo by było na jaki temat zbierane są prace?espresso napisał/a:Może jeden użytkownik miałby możliwość zadeklarowania dwóch tematów?
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
Tego bym się trzymał.wuzet napisał/a:Czy wybieramy sprzęt na początku i zabawy i trzymamy się tego tak jak w JA ?
wuzet napisał/a:Czy dopuszczamy np. różne obiektywy, różne filmy ?
Chyba kolor też, ale raczej nie tak, że część klatek to BW, a część kolor.wuzet napisał/a:Czy tylko B&W ? Czy może kolor również ?
Tu się właśnie zastanawiam. Bo nie jestem pewien czy wszystkie tematy pozwalają na taki rytm pracy.wuzet napisał/a:Trzymałbym się miesięcznego cyklu pokazania jednego zdjęcia. Będzie motywacja do pracy.
120 | 135 | APS-C
Fuji x100, X-Pro1 + XF 18/2 + XF 35/2, Nikon N90s (aka F90x) + 50/1.8D
Dużo różności
120 | 135 | APS-C
Pentax K5II + Pentax DA 35mm 2.4
Lepiej wyjść na spacer, niż wyjść na debila.
Jeden aparat 2017
kojut napisał/a:proponuję możliwość nadrobienia zaległości (przy co najmniej 12 zdjęciach w roku)
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
espresso napisał/a:a jak masz zooma?
espresso napisał/a:jaki cel takiego umartwiania?
jorge.martinez napisał/a:W 2016 planuję ruszyć z kolejną całoroczną zabawą fotograficzną na wzór Jednego Aparatu.
CytatGłówne zasady:
1. Uczestnik przez cały rok fotografuje:
a) jednym małoobrazkowym aparatem analogowym (marka dowolna, typ dowolny, ale rekomendowany aparat manualny),
b) z jednym obiektywem stało-ogniskowym (marka dowolna, ogniskowa dowolna - ale rekomendowany jasny standard),
c) z założonym jednym rodzajem filmu czarno-białego, który nie ulega zmianie przez cały okres trwania zabawy (rekomendowane filmy do samodzielnego wywołania, ale dopuszcza się filmy do procesu C-41, czyli Ilforda XP2 czy co tam jeszcze jest jeszcze na rynku; rekomendacją jest także ta sama czułość i ten sam wywoływacz, ale nie jest to warunek konieczny). Filmy mają być 36-klatkowe.
espresso napisał/a:A jak jeden film będziesz świecił na ISO 80 a taki sam na ISO400 i do tego moczył go w czym innym, to film będzie taki sam?
Jeden aparat 2017
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Dużo różności
jorge.martinez napisał/a:Też bym się skłaniał ku temu, by miesięczne zdjęcia były pewnym potwierdzeniem postępów pracy nad cyklem (tak jakby z perspektywy fundatora grantu ), okazją do podyskutowania, pokibicowania sobie wzajemnie, zmotywowania, a nie kontrolą wykorzystania rolek filmu
Myślę też, że ostateczny zestaw zdjęć nie musi składacć się wyłącznie z 12 zdjęć, które pokazywane były w danych miesiącach (no bo jednak edycja zdjęć, to spoglądanie na całośc materiału), ale jakieś założenia tutaj bym przyjął, żeby nie było, że cykl będzie złożony z zupełnie innych zdjęć niż dotąd pokazywane
Pentax Spotmatic SP | Pentax 6x7
120 | 135 | APS-C
Jeden aparat 2017
120 | 135 | APS-C
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką