Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Mocno aberuje na krawędzich kadru. Na tej focie też to widać.

Asahi
[Usunięty]
Meggido napisał/a:
Mocno aberuje na krawędzich kadru. Na tej focie też to widać.
a nie pomyslales o tym, ze powiezchnia tego czasopism jest nierowna i rogi lekko sie podwijaja? Stad wrazenie lekkiej winiety oraz lekkie aberracje chromatyczne. A poza tym nie jest mi znany obiektyw, ktory przy f1.4 aberracji nie ma.

[ Dodano: 2008-08-01, 09:35 ]
Tomasz_A napisał/a:
Pomniejsz jeszcze ... to go napewno nie zobaczysz ...
Podaj prv emaila bo zdjecie nie bedzie skompresowane ...
moglbys, jeszcze raz napisac to samo po polsku, bo troche nie rozumiem co mam zrobic :-? I czy to wogole bylo do mnie, bo jesli nie, to "przepraszam za pardon". ;-)

eNIKa  Dołączył: 27 Maj 2008
Mam 35 od wczoraj i pierwsze wrażenia..... WOW :shock: Szkło jest Mniodzio!
Spakowałem resztę szkieł do plecaka i zamknąłem w szafie przez miesiąc będę miął podpięty tylko mój nowy nabytek i wtedy będę mógł powiedzieć cos wiec niż tylko o ..... ale to szkło jest za...... :evilsmile: . Juz sie nie mogę doczekać weekendu :evilsmile:

hmm musze zmienić stopkę ;)

Pozdrawiam
eNIKa

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Asahi, uwzględniłem to. Widziałem zdjęcia z tego szkła i nie byłem powalony na kolana. Już bardziej mnie na ziemię rzuciła jakość z SMC PENTAX-A 50 mm f/2.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Asahi, jesli moglbys, poprosilbym o zdjecia z tej Sigmy - rozdzialka minimum 1600x1200, tylko nie zadne makro, ostrosc na nieskonczonosc, jakis widoczek z okna czy cus, hmmm powiedzmy taki zestaw: f/1.4 | f/2 | f/5.6 | f/8
i oczywiscie zostaw EXIFy.

poczta:
moj nick @pentax.org.pl

Asahi
[Usunięty]
perl, OK wysle, jak tylko zlapie chwilke czasu.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Jak już wszyscy będziemy mieć FA 35/2 to jakie szkło zaczniemy pożądać?

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
31/1.8... :-)

Tak mnie naszło wczoraj i dziś.

Puszka: MZ-5n.

Warunki: dom, 2 pory: - wieczór (światło sztuczne), - dzień (światło przez okno). Model: 4,5 letnie dziecko, dość ruchliwe.

Wiedziałem że FA35 sobie radzi lepiej od FA50, ale nie podejrzewałem, że aż tak. FA50 totalnie nie radzi sobie wieczorem. Podczas gdy FA35 całkiem OK. W dzień też mu się zdarzało wykorzystywać niemal cały zakres.

Po kilku próbach z Falconem szybko założyłem szkło z AF ;-)

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
jorge: wlasnie odgrzebalem swoje dylematy sprzed prawie 2 lat zanim wpadl mi w lapki fa35. I bylo dokladnie tak, jak sobie przewidzialem - tj. ze fa35 wyprze f50... Tego drugiego nie mam juz chyba od roku - fa35 natomiast nastukala mi mase zdjec i zawsze byla 'lepsza' od fa50... Traktowalem to bardzo subiektywnie - jako 'bo pewnie podoba mi sie bardziej ogniskowa', ale jednak to chyba nie do konca to ;)

ps. no i jeszcze jedno - gdy skonczyli produkcje, to nagle wszystkich olsnilo ;)))

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
A ja się ostatnio przekonuję do FA 50/1.4. Głównie z powodu niemożności zapanowania nad af w FA 35/2 (nie mam możliwości regulacji pod szkła więc albo w jednym jest dobrze albo w drugim)
Oczywiście 35 jest lepszy w wielu aspektach, ale 50 też niczego sobie, fajny bokeh z niego można wycisnąć i jak napisałem właśnie w pokaż swój bokeh ostatnio na pełnej dziurze przyzwoicie zdjęcia wychodzą. 50tka jest bardziej kapryśna i wymagająca od oświetlenia, no i już właściwie prawie portretowa.
Poza tym biorę 50tkę razem z sigmą 10-20 jako podstawowe szkła gdy nie chce mi się brać plecaka (pokrowiec od sigmy przytraczam do pokrowca od aparatu)
ogólnie obie stałki są super

Sigme 10-20 tez sprzedalem, zaraz po tym, jak naliczylem tylko 100 czy 200 pstryknietych zdjec... ;))))

Hehe, FA35 to jakiś potwór pożerający inne obiektywy :-D

Sigma nigdy nie byla konkurencja dla fa35 (czy odwrotnie). Po prostu... uzywalem jej tak sporadycznie, ze szkoda bylo trzymac...

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
Sigmy 10-20 używam zamiast kita, jak coś bliżej to 50tki, robię sporo widoków i architektury i 35tka jest zwykle za wąska. Ostatnio pstrykałem ślub i wesele kumpla i połowa zdjęć z sigmy, połowa z 50tki, super się uzupełniają i nie potrzebowałem nic dłuższego. Sigma genialnie dodaje dynamiki i czadu zdjęciom
Ale zgodzę się z kimś kto wyżej pisał że 35tka ma za mało "magii" - super szkło, max ostre, szybkie ale czegoś brakuje, zbyt dosłowne, takie niemieckie :). 50tka już więcej ma tej magii i bardziej kosmiczny bokeh można wyciągnąć z niej ( pewnie głównie kwestia ogniskowej)

FraZa napisał/a:
Ale zgodzę się z kimś kto wyżej pisał że 35tka ma za mało "magii" - super szkło, max ostre, szybkie ale czegoś brakuje, zbyt dosłowne, takie niemieckie

Jak niemieckie działo przeciwlotnicze Gepard :evilsmile:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
kwestia gust do 35 podchodziłem parokrotnie i nigdy nie polubiłem tego szkła. Dla mnie zachwyty nad tym obiektywem są zupełnie nie zrozumiałe. Natomiast 50/1.4 bardzo lubię i często z niej korzystam. Więc radzę najpierw popróbować jak to z większością szkieł jednym pasuje innym nie.

olejx  Dołączył: 25 Wrz 2013
Czy jest możliwość dogrania albo cos w tym stylu profilu obiektywu FA 50MM F1.4 Lr 6 jezeli wybiorę z zakładki marke PENTAX to automatycznie wskakuje mi 50mm f2.8 macro. A profilu do fa 50 1.4 nie ma.
Pozdrawiam.

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013

olejx  Dołączył: 25 Wrz 2013
Rozumiem że mam pobrać plik z podanego linku ale on ma rozszerzenie .air i nie mam jak go otworzyć.

Skocz do: