irek83  Dołączył: 10 Paź 2014
  [ analog] Pentax Z1
Kupiłem nową baterię Kodak ultra 2CR5, aparat uruchomił się i po wyzwoleniu migawki lustro zablokowało się u góry i po chwili z komory baterii wydobył się dym i swąd spalonej elektroniki. Wyciągnąłem rozgrzaną baterię, aparat umarł, czy miał ktoś podobny przypadek ?

rybka  Dołączył: 28 Gru 2010
Wyglada to na zablokowany silnik naciagu migawki / lustra. tam nie ma bezpiecznikow i caly prad bateri idzie przez elektronike w silnik . nie teraz ale za jakies 3 tygodnie moge zajzec.
pzd.

rybka, myślisz ,że jest szansa go uratować ?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
irek83, ja mam Z1 i Z1p i nie mogę się z żadnym rozstać ;-) więc powiem, ze warto spróbować reanimacji. Chociaż ostatnio na A... były dwie sztuki po ok 300 zł, tak, ze tego....Pzdr.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
rybka, jak naprawisz, to będziesz złota rybka ;-)

A skali zniszczeń w elektronice nie należy oceniać po smrodzie. Małe drobiazgi śmierdzą nie mniej od elementów drogich i niedostępnych, więc ja bym nie tracił nadziei.

rybka  Dołączył: 28 Gru 2010
Nadzieja umiera ostatnia ... ale mam kilku "dawcow" na stanie , wiec moze cos sie dobierze . Generalnie wole grzebac w mechanicznych gratach , ale co zrobic jak elektronika jest juz wszechobecna . Dam znac na priw. jak zwolni sie miejsce w warsztacie .
Pzd.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Dziwne to trochę, osobiście stawiam na jakość "nowej baterii",
W tygodniu tak z 20-50 korpusów modeli wszelakich sprawdzam, jedne pracują, inne nie pracują, zgrzytają, rzężą, blokują się itd, ale jeszcze mi bateria nie zaczęła dymić żadna - może dlatego, że poza LR44 wszystkie inne baterie to równie stary sort sprzed optymalizacji produkcji? Czort tam wie ! - faktem jest, że obecne guzikowe LR44 zdychają nieporównanie szybciej niż staruszki które trzymają latami.

Wraka Z1 niestety nie mam, jakby coś pasowało z innych korpusów jak SFX, Z czy MZ to się znajdzie, kilka leży.

Grzechotnik, nie pamiętam dokładnie bo byłem w panice, ale wydaje mi się że to z korpusu wydobywał się dym a nie z baterii. Najpierw zobaczyłem przy spuście migawki i jak szybko wyciągnąłem baterie to z komory też wydobył się dym ale nie z baterii, ona była jedynie nagrzana. Bateria kodak z datą ważności do 2022 roku wyglądała na oryginalną. Ze względu na to, że aparat kupiłem ponad tydzień temu sprzedawca oddał pieniądze bez problemów i czekam teraz na odpowiedź czy odsyłać go, jeśli nie będzie chciał to dam go rybce żeby zerkną do niego.

[ Dodano: 2015-12-18, 23:32 ]
rybka, aparat zostaje ze mną więc jak będziesz miał czas wyślij PW, dzięki.

Skocz do: