argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
piotr_luk napisał/a:
Trzeba znaleźć najtańszą.
W d-photo widziałem Tamrona za 1520 zł.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
argawen napisał/a:
W d-photo widziałem Tamrona za 1520 zł.
Na razie obserwuję tego:
http://cgi.ebay.de/ws/eBa...:MEWA:IT&ih=013

piotr_luk napisał/a:
Na razie obserwuję tego:
No tak, zapomniałem, że jesteś w Niemczech :-) .

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
argawen napisał/a:
zapomniałem, że jesteś w Niemczech
Sigma 105 f/2.8 - ok. 385€
Tamron 90 f/2.8 - ok. 363€
to chyba i tak trochę taniej niż w Polsce

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
argawen napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Dolicz do tego tax lub shipping (lub jedno i drugie) i wyjdzie ok. $500
Miałem nawet zarezerwowany u kumpla, ale kupiłem co innego. Z transportem( do niego - NJ) wychodziło 480 $. A od niego jechała teściowa :-P

Teraz z Abe's też wychodzi taniej, bo shipping mają free - ja jeszcze zapłaciłem dwadzieścia kilka dolarów, ale i tak była to w tym okresie najtańsza oferta...

Teraz troche żałuje, że jednak nie zamówiłem tego Limiteda. Zawsze to pełnoklatkowe szkło.

Strasznie fajny obiektywik. Bardzo go lubię - zresztą całą ostatnią plażową sesję (tę zjechaną na CF) nim zrobiłem...

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
jaad75 napisał/a:
całą ostatnią plażową sesję (tę zjechaną na CF)
jakis link można

chetnie obacze zdjęcia z tego szkła

awakqwq napisał/a:
całą ostatnią plażową sesję (tę zjechaną na CF)
jakis link można
takze poprosze. Szukałem na CF i nie mogę znaleźć :-/ .

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007

Miłe w odbiorze :mrgreen:

siwyyy77, nie musiałeś tego linkować, pokazałbym jedno, zgodnie z sugestiami z CF... ;-)

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
jaad75 napisał/a:
siwyyy77, nie musiałeś tego linkować, pokazałbym jedno, zgodnie z sugestiami z CF... ;-)

:oops: szukali więc im pomogłem ;-)

KSNS  Dołączył: 17 Maj 2007
  DA * 16-60
:?: :?: :?: Pan ARGAWEN kilka dni temu dał 3 linki do zdjęć wystawionych na dpreview, mam wrażenie że te foty są wykonane całkiem innym aparatem i obiektywem nisz tam napisali. Oglądałem wiele wiele FOTEK z tego modelu i sam mam taki, a nie które foty to jak klisza albo HDR, i ta ostrość ?????. Przejścia tonalne na bardzo wielkim poziomie(niebo bardzo niebieskie) coś za bardzo niebieskie jak w takich ujęciach. Myślę sobie że teraz będą dawać super foty by pokazać że ta * jest ok a nawet super. A teraz jeszcze raz przeanalizujcie te foty czy to jest k10... i czy *....?

KSNS napisał/a:
Pan ARGAWEN
hm...najwyżej Argawen :-) .
KSNS napisał/a:
dał 3 linki do zdjęć wystawionych na dpreview, mam wrażenie że te foty są wykonane całkiem innym aparatem i obiektywem nisz tam napisali
Nawet na naszym forum ktoś dał link do swoich zdjęć z DA 16-50. Było nawet dużo na f 2.8. Bardzo przyzwoite. Ale to wszystko małe sample. Nawet z kiepskiego szkła w takiej rozdzielczości można zrobić extra zdjęcie.
KSNS napisał/a:
Przejścia tonalne na bardzo wielkim poziomie(niebo bardzo niebieskie)
Czasami wychodzi mi tak granatowe niebo z samego szkła bez dodatkowych sztuczek z filtrami, że jestem zaskoczony.

argawen napisał/a:
Czasami wychodzi mi tak granatowe niebo z samego szkła bez dodatkowych sztuczek z filtrami, że jestem zaskoczony.

Dokładnie... A zakres tonalny K10D jest bardzo bliski zakresowi standardowego filmu (napewno wiekszy niż slajdu), tyle tylko, że matryca ma bardziej prostoliniowa charakterystykę i nie jest to takie proste przełożenie...

Bardzo się cieszę że mogę się czegoś od was koledzy nauczyć. :-D całkowicie zapomniałem o filtrach :oops:

KSNS napisał/a:
całkowicie zapomniałem o filtrach :oops:
Ale właśnie na szkłach Pentaxa czasami takie niebo wychodzi bez filtra.

MAM PYTANKO :-| :?: JAKI OBIEKTYW DO MAKRO :?: CENA NIE GRA ROLI, chcę jak najlepszy? taki 100 mm :?: z góry dziękuje :-D

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
KSNS, nie krzycz proszę. W kwesti macro polecam opcje szukaj o macro było sporo.

Skocz do: