x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Robson to najlepiej kupić jeszcze 5 II i latać z zestawami: 10-20|17-50|18-35 / 85|77|70|50

Plus lampki na obu :)

Robson  Dołączył: 21 Maj 2013
:evilsmile:

tengo  Dołączył: 16 Lis 2014
Robson napisał/a:
No właśnie przy sigmie 18-35 która waży 800 gram ten tamron wsumie nie wiele cięższy, a wykorzystać można by na więcej sposobów.
70/2.4 i tamron praktycznie w podobnej cenie można dostać. 77/1.8 nigdy jakoś dogłębnie się nie przyglądałem ze względu na cenę ale aż tak odstaje na plus przy 70?

Po kilku godzinach taszczenia takiego o 350g cięższego klocka naprawdę czuć różnicę. Dodatkowo musisz wziąć pod uwagę, że sigma jest o wiele mniejsza gabarytowo od tamrona. O wiele łatwiej się z nią bujać po sali, aniżeli z tamponem, który z tulipanem ma 30cm długości (bez tulipana na wesele gdzie tańczą ludzie po % ja bym się nie wybrał). Tamron jest świetnym szkłem, ale nie na imprezy takie jakie wymieniłeś. Tutaj bym uderzał w 70/77ltd. Poza tym sigma a tamron to dwa zupełnie różne szkła, jedno szeroki kąt, drugi to teleobiektyw - poza wagą i jakością wykonania nie ma co porównywać.

Co do drugiego pytania - tak, mocno odstaje na plus. O ile obydwa na pełnej dziurze są bardzo ostre (chociaż wg. mnie 77 nie przebije nic na pełnej) o tyle różnica między 1.8, a 2.4 jest duża. Cena jest spora, więc jeżeli nie macie kasy na 77ltd. to z czystym sumieniem mogę polecić 70ltd. Ja kupiłem używkę, ale po 50/1.8 jest to drugie najczęściej używane przeze mnie szkło :p

Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
Jest jeszcze sigma 85 1.4 w podobnej cenie do 77.

Robson  Dołączył: 21 Maj 2013
Dzięki za odpowiedź, chyba rozsądnym będzie zestaw 18-35/1.8 + 70/2.4.
77 jednak już sporo droższy a też nie jest idealny jak za taką kasę.
Do tego trochę krótsza 50/1.8, którą mam i można robić wszystko:)

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
Przy takiej inwestycji musisz wiedzieć w jaki sposób będziesz prezentował swoje zdjęcia.Czy będą to wydruki? Jaki Format 10x15,A4,A3,A2 czy też większe ?A może tylko prezentacja w internecie? Do wydruków jak najlepsza jakość obiektywów.
Przy zdjęciach z imprez i rożnych okolicznościowych uroczystości najlepszy jest zoom -ponieważ zoom nożny nie zawsze da się zastosować (szybkość kadrowania i kierunek z którego robisz zdjęcie).
Ja najczęściej w takich przypadkach używam 17-70/4 i 50-135/2.8 do tego mam jeszcze 50/1.7 -wszystkie AF.
Z obiektywów które są dostępne zamiast 17-70 kupiłbym 16-85 a zamiast tej 50 to 50/1.4 AF lub 50/1.7 F.
Wszyscy zachwycają się 77/1.8który ma bardzo fajną plastykę ale właściwości optyczne ma dużo gorsze od obu 50.
Do zdjęć z większej odległości używam Tamrona 70-200/2.8 do którego mam konwerter Sigmy Ex 1.4 APO

[ Dodano: 2015-12-28, 22:58 ]
Weż też jeszcze pod uwagę czy będziesz chciał wymienić body na FF ?

Mart  Dołączył: 28 Gru 2009
Rozmiar sprzętu (duże gabaryty) mają też pewną zaletę. Budzą respekt u nieobeznanych potencjalnych klientów. Bo duży sprzęt wygląda pro. Z drugiej strony w trosce o plecy, warto mieć lekki zestaw, bo praca przy ślubie to nieraz grubo ponad 12 godzin dźwigania sprzętu (wtedy już się nawet kombinuje, żeby baterie z lampy przełożyć do battery packa w kieszeni).
W mojej amatorskiej przygodzie ze ślubniakami, Tamron 17-50 znacznie poprawił komfort pracy. Próbowałem robić na dwa body, ale nie szło mi to za dobrze i trochę się plątałem i obijałem aparaty, jakaś uprząż by pewnie pomogła.
Jakbym miał dalej rozwijać tą przygodę, to spróbowałbym z S18-35 i mocarną stałką do portretu (S85/1.4 lub Ltd 77/1.8). Do tego coś szerokiego, 10-20 lub fish.
Tamron 70-200 to zacne szkło na które mam chrapkę od dłuższego czasu, ale przy imprezach okolicznościowych nie widzę większego zastosowania.

Skocz do: