tomszaf  Dołączył: 02 Mar 2007
Przegląd techniczny korpusu
Witam,
Moje skrzywienie zawodowe (konstruktor mechanik) wzbudziło we mnie ciekawość jaką liczbę klepnięć lustra wytrzyma mechanika korpusu. Zastanawiam się po jakim przebiegu korpusu przydałby się jakiś profesjonalny przegląd czy smarowanie, żeby zapewnić wieloletnią, bezproblemową i niezawodną pracę. Może np. co 10 000 klepnięć lustra przydałoby się zrobić przegląd w odpowiednim zakładzie? Korpusy analogowe służą dziesiątki lat i czasami wymagają przesmarowania, ale korpusy cyfrowe to już inna epoka i technologia wykonania. Jak się na to zapatrujecie?

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
IMHO, jest to bez znaczenia, poniewaz pucha jest i tak obliczona na srednio 3 lata zycia. Migawka wcale nie musi byc najslabszym elementem konstrukcji. Moga byc nim technologicznie slabe (skutek miniaturyzacji) kondensatory elektrolityczne. Mam juz dwa aparaty Pentaxa ktore leza i czekaja na wymiane elektrolitow - oba padly z tym samym objawem, lezac w szufladzie - raz sie wlaczaja, a raz nie.
Czas zycia migawki jest wobec technologicznej slabosci elektroniki bez znaczenia.

5pirit  Dołączył: 11 Wrz 2007
Witam. Jeżeli zadam głupie pytanie to z góry sorki ale kurka co to jest IMHO?? :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
IMHO - in my humble opinion - moim skromnym zdaniem

więcej np. tutaj: http://ocforum.pl/showthread.php?t=9209

U... to kolega nie pamieta czasow czegos takiego jak BBSy, FidoNet, GlobalNet... takie prekursorium internetu, kiedy upraszczano zycie i stosowano skroty do najczetszych wyrazen.
To jest taki skrot myslowy, ktory po translacji z (‘in my humble opinion’) oznacza "moim skromnym zdaniem" :mrgreen:
Slownik podstawowych skrotow tak na szybko:

BTW: by the way (przy okazji),
FYI: for your information (do twojej wiadomości),
IMO: in my opinion (moim zdaniem),
FAQ: frequently asked question (często zadawane pytania),
AFAIR (As Far As I Remember) — o ile sobie przypominam,
EOT (End Of Thread) — koniec wątku (w dyskusji),
EOD (End Of Discussion) — koniec dyskusji,
FYI (For Your Information) — tylko dla twojej wiadomości,
IMHO (In My Huble Opinion) — moim skromnym zdaniem,
J/K (Just Kidding) — to tylko żart,
ROTFL (Rolling On The Floor Laughing) — tarzając się ze śmiechu po podłodze,
SPAM (Stupid Persons’ Ads) — głupie ogłoszenie (reklama),
TIA (Thanks In Advance) — z góry dziękuję.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
A tu jest cała kopalnia akronimów, dla każdej litery alfabetu z osobna:
http://www.digipedia.pl/def/l/a.html

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
A gdzieś kiedyś tref zebrał wszystkie takie... Nawet "I hate you!" było ;-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
matb napisał/a:
A gdzieś kiedyś tref zebrał wszystkie takie... Nawet "I hate you!" było

Pewnie tu :-D W odpowiednim miejscu, odpowiednio nazwane. Nic, tylko czytać.

briho  Dołączył: 28 Sie 2007
Widzę, że się offtop zrobił, ale ja pociągnę jeszcze główny wątek. To jak to w końcu jest z tą żywotnością migawki? Na stronie Pentaxa przy opisie K10D jest napisane, że żywotność migawki została ustalona na 100.000 wyzwoleń. Ktoś tu pisał, że po trzech latach aparat wysiada. No to kurde co ja mam sobie myśleć, skoro moją kasetkę mam dopiero od 3 tyg., a na liczniku już 1200 fotek (z czego 80% to jednak zwykłe pstryki testowe). Niedługo szykuje mi się parodniowy wypad w góry i pewnie ta liczba się podwoi. To w takim tempie wg. tych wszystkich sugestii aparat po roku nie powinien nadawać się do użytku ;-) Ciekawi mnie czy ktoś z Was przekroczył te magiczne 100 tys. i czy faktycznie puszka nadaje się wtedy jeszcze do użytku, czy już tylko można wystawić ją jako eksponat w prywatnej gablocie rupieci.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Tak. Puszka rozpada się dokładnie po 36 miesiącach od daty zakupu, lub przy próbie wyzwolenia migawki po raz 100.001.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Dlatego dobrze jest miec pilota do zdalnego uruchomienia aparatu co by nie zostac zranionym przez rozpadajacy sie korpus :mrgreen:

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
A jeżeli statystycznie taki k100d pada po 50 000 to co? Toć i tak już go masz.
Jakiś czas temu chciałem zrobić coś w stylu ankiety z pytaniem komu co się psuje, po jakim czasie i przebiegu. Poza tym wydaje mi się że należałoby zapytać:

Czy wymiana zdechłej migawki w serwisie to droga sprawa?

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
Michu napisał/a:
Puszka rozpada się dokładnie po 36 miesiącach od daty zakupu, lub przy próbie wyzwolenia migawki po raz 100.001.
:shock: :shock: :shock:

No to ja swoją puszkę odkładam do szuflady bo za szybko się zużyje. Niedawno licznik mi sie przekręcił po tym jak doszedł do 9.999 :mrgreen:

briho napisał/a:
To jak to w końcu jest z tą żywotnością migawki? Na stronie Pentaxa przy opisie K10D jest napisane, że żywotność migawki została ustalona na 100.000 wyzwoleń. Ktoś tu pisał, że po trzech latach aparat wysiada. Ciekawi mnie czy ktoś z Was przekroczył te magiczne 100 tys. i czy faktycznie puszka nadaje się wtedy jeszcze do użytku, czy już tylko można wystawić ją jako eksponat w prywatnej gablocie rupieci.

Nie musisz sie stresowac. Jezeli kazdego miesiaca zrobisz przykladowo 3000 klatek, to po roku masz na liczniku 36.000 klatek - czyli dopiero po dwoch latach migawka przekroczy magiczne 100.000 strzalow.
Ale jesli zaczniesz z postepem czasu roztropniej uzywac aparatu i ograniczysz liczbe strzalow o polowe czyli do 1500 strzalow miesiecznie - to wartosc te osiagniesz dopiero w szostym roku uzytkowania. A to juz bedzie cala cyfrowa epoka fotograficzna - wiec sam i tak zdecydujesz sie wtedy na zakup nowej nowoczesniejszej puszki - bo gdyby bylo inaczej, to w obecnych czasach nadal uzywalbys komputera z procesorem 486 i cyfranki z matryca 1.3mpx :mrgreen:

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
Tok'Ra napisał/a:
Ale jesli zaczniesz z postepem czasu roztropniej uzywac aparatu

Tu się zgadzam w pełnej rozciągłości ... i tylko liczby które tu przytaczacie mnie przerażają! Jakoś sobie nie wyobrażam że mógłbym zrobić 100 "klatek" co dzień, nie wspominając już tym że bywa i tak że po prostu po parę dni nie ma na to w ogóle czasu.
Mój licznik wskazuje około 720 od momentu kiedy przestałem go resetować, do tegoż momentu był może ze 300 i to tych w pierwszej euforii. Czasem jednak odnoszę wrażenie że przesadzam pstrykając bez opamiętania, a mam aparat od czerwca.

briho  Dołączył: 28 Sie 2007
Panowie, ja tak tylko teoretycznie rozważam. Proszę nie brać wszystkiego na serio :-) Na razie mam tyle fotek na liczniku, bo wiadomo, nowy aparat i robiłem zdjęcia gdzie się dało, dużo testów itd. Jasne, że z czasem będzie ich mniej, pewnie nie więcej niż ze 20 dziennie, albo i jeszcze mniej. A za parę lat i tak puszkę się wymieni, to oczywiste. Tylko, że chciałbym wówczas moją kasetkę jeszcze komuś "udostępnić drogą sprzedaży" i żeby była jeszcze w miarę żywotna ;-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
100000 kłapnięć migawki a żywotność korpusu to jednak dwie różne sprawy. Z tą migawką to zwykła ściema marketingowa jest. Fajnie brzmi i dobrze się sprzedaje, ale i tak nikt tego nie sprawdzi. Bo kto zrobi te 100tyś pstryków? I jeszcze policzy? Poza tym twierdzenie takie nic nie kosztuje - jak padnie migawka wcześniej to co? NIC!
Choć i tak najpewniej nie żywotność migawki jest tutaj punktem krytycznym. Prędzej elektronika.
I generalnie - korpusy konstruowane są z myślą przeżycia ok. 3 lat. Żeby okres gwarancji przeżyły, a potem się posypały i klient kupił nowy model. Zresztą nie ma sensu dla producenta inwestować w większą trwałość aparatu, bo za 3 lata to będzie moralny staruch i nawet jak sam się nie rozsypie, to klient i tak zechce kupić nowszy model.
Kto będzie chciał używać takiej kasetki w dobie aparatów o użytecznym ISO na poziomie 51200 (a przynajmniej 25600), suerstabilizacją, przy której statyw staje się zbędny, z matrycą 22000px full-frame, zaawansowanym systemem "polepszania" zdjęć, wbudowanym miernikiem temperatury barwnej, GPSem i setką innych mniej lub bardziej przydanych bajerów?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ja będę chciał.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
matb, a kto w czasach kasetki foci MZ-6?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
A kto foci LX-em? ;-)

Skocz do: