Jacekzkl  Dołączył: 13 Wrz 2015
zwiekszenie mocy lampy
Otóż kupiłem sobie na allegro bebechy popsutej lampy tumax. Stary tumax ma 700uF a ta kupiona kondensator 1000uF 330V. Oraz wizualnie palnik nieco większy od tego co mam w tumaksie do Pentaxa.
Czy można bez innych modyfikacji podmienić do tego tumaxa DMF 880 -P palnik i kondensator od lampy Tumax DPT 386 AFZ.

MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
To ciekawy eksperyment, nawet zakładając że elektronika będzie poprawnie sterować nowymi elementami , to mocniejszy palnik może się w obudowie od mniejszego przegrzewać.

Jacekzkl  Dołączył: 13 Wrz 2015
chyba się nie zdecyduję na to, bo poczytałem jak można być porażonym przez taki kondensatorek i się boję.

MixerB  Dołączył: 16 Sty 2010
Z tą obawą przed porażeniem to bym nie przesadzał - można zginąć z mniej ekscentrycznych powodów ;-)
Wczoraj dłubałem w trzydziestoczteroletnim Metzu 36 CT3 (także przy kondensatorze!) i wciąż żyję :-) (Metz też).

Odrobina zdrowego rozsądku i znajomość praw fizyki powinny ocalić Twe życie/zdrowie nie tylko w przypadku próby naprawy/przeróbki lampy błyskowej.

Różnica pojemności kondensatorów jest rzędu 40%, więc planowana przeróbka nie jest z rodzaju karkołomnych, a przegrzewanie palnika ( i ew. nadtapianie elementów obudowy palnika) miałoby miejsce raczej tylko przy seriach zdjęć z pełną mocą bez zachowania rozsądnych przerw na stygnięcie.
Przetwornica mniejszej lampy może potrzebować więcej czasu na naładowanie większego kondensatora, co "automagicznie" da dodatkowy czas na ostygnięcie palnika.

Jeżeli tylko gabaryty kondensatora i palnika pozwalają na podmianę, to można spróbować.

Wystarczy wyjąć baterie z lampy, poczekać aż napięcie na kondensatorze nieco siądzie (z godzinkę?), a resztę owego napięcia "dobić" przez zwarcie biegunów kondensatora rezystorem np. 10k-50k. [Zdaje się, że opis rozładowywania kondensatora wbudowanej lampy błyskowej był podawany w wątku dotyczącym wymiany zębatki w pleśniakach serii MZ]. Rozładowany kondensator jest już niegroźny.

M.

PS
Oczywiście, jeśli nie czujesz się na siłach, to nie próbuj dłubać w urządzeniach z napięciami powyżej 24V. Taka świadoma rezygnacja jest przejawem zdrowego rozsądku, nie strachu.

Skocz do: