pavlos  Dołączył: 05 Wrz 2007
Lenin napisał/a:
Auto nie ustawi mi maksymalnego ISO, którego potrzebuję do pstrykania bez lampy.

To akurat poprawili w K100D Super, gdzie można sobie dołożyć ISO 3200 do automatyki czułości. Jednak nie robiłem zdjęć w takich warunkach, więc ciężko mi powiedzieć jak to się sprawdza.

A wiecie czego mi najbardziej brakuje w K100D ? Poziomicy :mrgreen: Po pierwszym dniu focenia wrzuciłem sobie zdjęcia na komputer i zauważyłem że część zdjęć jednak wyszła mi krzywo :-( Przeglądając zdjęcia na LCD nie raziło mnie to tak bardzo. Pod tym względem kadrowanie "na zombie" kompaktem lepiej mi wychodziło...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
espresso napisał/a:
Nie miałem K100, ale jak porównuję K10 do mojej ulubionej Minoltki D7D, to pod wzgledem ergonomii odstają oba Pentaxy i to .................. znacznie.
a widzisz.... u mnie odwrotnie - to co zaprezentowala minolta d7 bylo dla mnie nie do przyjecia...wiec to to tylko kwestia pewnych przyzwyczajen... i osobistych preferencji...
natomiast temu palantowi ktory wsadzil przelacznik AF-S/AF-C / MF w postaci przekrecanej tobym nogi z d..... powyrywal

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
espresso napisał/a:
Nie wierzę, te super gałeczki z blokadą przed przypadkowym przestawieniem
- :mrgreen: trudno nie przekonam cie :-P ale tak bylo

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
no robi się tu już powoli jałowe bicie piany, z którego nic nie wynika. Ja tam biorę swoją nieergonomiczną ;-) KaSetkę na spacer i idę robić foty. Jest ładne światło, drzewa w górach zaczynają żółcieć i pomarańczowieć. A wy się zastanawiajcie dalej jakich guzików brakuje waszym aparatom :-P Pozdrowienia!

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Trochę bez sensu ten topic. Kasetka jako aparat entry level nie powinien mieć lepszej ergonomii. W domyśle jest to wszakże aprat dla osób, które ustawiają wszystko na auto i ewentualnie z czasem, chcąc się rozwijać, przekręcą jedną lub drugą gałkę. Cóż. Niestety, nasze zarobki trochę inaczej pozycjonują ów sprzęt.
Zaś co się tyczy samej ergonomii. Mi w DLu (identyczny z Kasetką) brakuje bardziej drugiej rolki (do której przyczepiłbym na stałe korektę ekspozycji) i przycisku AF z tyłu body. Niestety, przycisk Ok jest trochę za nisko. Czy coś jeszcze? Nie. Cały czas mam i tak punktowy pomiar ekspozycji, więc przełączanie mnie nie wzrusza, strzelam RAWy, więc przycisk RAW/JPG też jest nie istotny, używam tylko centralnego punktu AF (bo innych nie ma, a przyzwyczajenie z analoga i tak robi swoje). Dla mnie taka puszka z całą pewnością jest wystarczająca. I pewnie dlatego, gdy będę za ileś tam lat wymieniał to body (bo padnie, myszy zjedzą lub po prostu aparat powie puj) to poważnie będę się zastanawiał, czy jest sens wchodzenia w przestrzeń odpowednika K10, czy jednak entry level mi wystarczy. Ale to pewnie uzależnione będzie od tego, czego będę potrzebował.
A co się tyczy ergonomii różnych systemów.
Taka ciekawostka. Każdy z użytkowników, zwykł wychwalać puszkę top swego systemu. Zapytajcie Olkowych - odpowiedzą, że nie ma lepszej od E1. Dla minolciarzy to oczywiście D7D. Spotkałem się nawet z wielostronnicowym niezwykle uczonym elaboratem o tym, że Canon 20D ma lepszą ergonomię od Nikona D200. Tak więc myślę, że wszystko jest względne, a najlepsze kasztany są na placu Pigal.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Michu napisał/a:
aparat powie puj

Należy wymienić na aparat robiący "ping".

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Cytat
no robi się tu już powoli jałowe bicie piany

Michu napisał/a:
Trochę bez sensu ten topic

forum dyskusyjne to dyskutujemy :mrgreen: skoro nowicjuszy z lamerskimi pytaniamy osyłamy do szukajki to o czymś gadać trzeba :-P
przy piwku może być :-B
chociaż szkoda że winka nie ma
o.... dziś się napiję taniego whiskacza z colą i lodem

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Michu napisał/a:
a najlepsze kasztany są na placu Pigal.
Bo są najlepsze.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
hamster napisał/a:
forum dyskusyjne to dyskutujemy :mrgreen: skoro nowicjuszy z lamerskimi pytaniamy osyłamy do szukajki to o czymś gadać trzeba :-P
przy piwku może być :-B
chociaż szkoda że winka nie ma
o.... dziś się napiję taniego whiskacza z colą i lodem

no może przy łyskaczu można tak pitolić, ale sam sobie odpowiedz: o czym w tej chwili jest ta "dyskusja"? Nie zawsze warto gadać na siłę. Nawet przy piwku czy innym smakołyku... A co do ergonomii K100D - wielokrotnie pisałem, że moim ulubionym aparatem jest yashica fx-d, która w ogóle nie jest ergonomiczna, ale ma to COŚ. KaSetce braku ergonomii zarzucić nie można, choć na pewno tego czy owego do ideału jej brak (da mnie większego wizjera, matówki z klinem, przełącznika RAW/jpg i regulacji temperatury Kelvina w menu), ale kurcze... to wciąż jest totalnie fajny aparat (w swojej klasie). Ja nie wiem, co to za zabawa zakładać temat pod hasłem: szukamy dziury w całym... Ale co mi tam. Idę stąd. ;-)

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
cypis napisał/a:
no może przy łyskaczu można tak pitolić, ale sam sobie odpowiedz: o czym w tej chwili jest ta "dyskusja"?
no o niczym konkretnym
cypis napisał/a:
ale kurcze... to wciąż jest totalnie fajny aparat (w swojej klasie)
jest

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
hamster napisał/a:
cypis napisał/a:
ale kurcze... to wciąż jest totalnie fajny aparat (w swojej klasie)
jest

Eee, Nikon D40 lepszy :D - i tego się trzymajmy ;-)

Skocz do: