jarekwyd  Dołączył: 01 Wrz 2014
A mi operacja się udała, niestety nie jest tak pięknie. Przy skręcaniu zerwałem gwint w jednym dołku a może tylko w śrubce. :-(

Lustro  Dołączył: 10 Lip 2013
Sid Gotama napisał/a:
Jako że to temat Tamron vs Sigma dodam że ten swirl coś mi nie wychodzi (obróciłem tylną), trzeba będzie jeszcze przednią odwrócić, no chyba że w M44-4 jest to inaczej niż w M44-2.
:

Kombinowałem z różnymi heliosami i najłatwiej jest przerobić M44-2 - wystarczy obrócić chyba pierwszą soczewkę. W M44-4 podobno trzeba już kombinować z podkładkami. Jednak efekty nie są zadowalające. Proste obrócenie soczewki daje to, że praktycznie nie da się wyostrzyć. Według mnie najlepsze efekty przynosi przeróbka Mira 1B - zachowujesz pełną ostrość w środku kadru i nie tracisz możliwości ostrzenia na w pełnym zakresie odległości.
Ty masz przykład
http://pentax.org.pl/view...1183951#1183951

kwrom  Dołączył: 17 Lis 2009
Lustro napisał/a:
najlepsze efekty przynosi przeróbka Mira 1B - zachowujesz pełną ostrość w środku kadru i nie tracisz możliwości ostrzenia na w pełnym zakresie odległości.

To też przez odwrócenie przedniej soczewki czy inaczej?

Narado  Dołączył: 17 Lis 2011
Sid Gotama, swirly bokeh uzyskany po obróceniu 2 od końca soczewki Heliosa 44-2. Soczewka ta jest zblokowana z ostatnią soczewką w metalowym tubusie...
1.

2.

3.

4.

5.

[ Dodano: 2016-01-04, 11:20 ]
Lustro, ale w tych fotkach które podlinkowałeś nie ma efektu "swirly bokeh".... który dosłownie oznacza "kęcony bokeh". Tam jest promieniste rozmycie boków....

[ Dodano: 2016-01-04, 11:30 ]
Najlepszy efekt swirly bokeh można uzyskać na pełnej dziurze i mając tło bogate w drobne i kontrastowe elementy...

Lustro  Dołączył: 10 Lip 2013
kwrom napisał/a:
Lustro napisał/a:
najlepsze efekty przynosi przeróbka Mira 1B - zachowujesz pełną ostrość w środku kadru i nie tracisz możliwości ostrzenia na w pełnym zakresie odległości.

To też przez odwrócenie przedniej soczewki czy inaczej?

Tak. Obrócenie pierwszej zewnętrznej soczewki.

Narado napisał/a:

Lustro, ale w tych fotkach które podlinkowałeś nie ma efektu "swirly bokeh".... który dosłownie oznacza "kęcony bokeh". Tam jest promieniste rozmycie boków....
[ Dodano: 2016-01-04, 11:30 ]
Najlepszy efekt swirly bokeh można uzyskać na pełnej dziurze i mając tło bogate w drobne i kontrastowe elementy...

Właśnie od tła wszystko zależy. Może nie jest to taki "swirly bokeh" jaki dają inne obiektywy, ale za to mamy wysoki kontrast i normalną ostrość. fajnie to wygląda zwłaszcza przy portretach. A "swirly" też jest tylko inaczej. Widać to na zdj. 2 - w centrum jest mocne zakręcenie wokół obiektu, które później przechodzi w rozmycie. Na 1 i 4 tego nie ma, ale na 2 i 3 jest to widoczne.

Swirly bokeh to cecha typowa dla Heliosów. Praktycznie każdy z nich, bez żadnych przeróbek ma tendencje do zakręcania tła w pewnych warunkach. Mam ich kilka ale eksperymentowałem tylko z jednym modelem 44-2 .... jest po prostu najłatwiejszy w rozbiórce ;-) . ostatecznie obiektyw ten skończył jako monokl :-D

Janz  Dołączył: 07 Mar 2011
Rozumiem że te fotki są na w pełni otwartej przysłonie, ale nie widzę tu żadnego miejsca w którym jest choć odrobinę ostro. Czy to jest ceną takiej modyfikacji, czy po przymknięciu to się zmienia?
Jeśli taka nieostrość jest stała -to średnio fajne jest "miecie" obiektywu który kręci coś dokoła ale jest nie ostry w całym kadrze, porównując do Heliosa 44m/k-4, 5, 6 które to kręcą w pewnych warunkach ale obszar ostrości/nieostrości jest oczywisty.

Janz, przymknięcie pozwala uzyskać nieco ostrzejszy środek ale gubi efekt kręcenia. Moim zdaniem- gra nie warta świeczki mimo że cena obiektywu znikoma....

Porównałem zdjęcia z sigmy 17-50 z heliosem. Zdjęcia zrobiłem z balkonu z tego samego
miejsca przy zbliżonych parametrach. porównując w podgladzie aparatu na maksymalnym powiększeniu nie zauważyłem większej różnicy w ostrości. helios ustawiony był na ostrzenie na nieskonczonosc a cropa sprawdzalem na górnej krawendzi kadru.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
jarekwyd napisał/a:
nie zauważyłem większej różnicy w ostrości

Musi być ostro! Na allegro jeden gościu sprzedawał kiedyś Heliosy pod hasłem ROSYJSKI RZEŹNIK :shock:
:-D :-D :-D

jarekwyd, heliosy to dość ostre obiektywy. Z tych popularnych modeli góruje 44-2. Ale jak to napisał Ryszard, prawdziwy rzeźnik to helios 44M-7. Rzadko bywa na aukcjach. Produkowany w tym samym zakładzie co słynąca z ostrości 135-tka Jupiter 37A i 11A. Mam te trzy obiektywy i rzeczywiście jest ostro.

szkoda że pogoda taka a nie inna.chętnie bym sprawdził ostrość i bokeh na jakimś kwiatku. a takiego jupitera w ten sam sposób tuningowac? tzn oslonka na bolec? a tak wogóle sklejajac afapter z obiektywem potrzebjecie do każdego osobna sztukę.
ps. sory za pisownię w pracy na tel. piszę

jarekwyd, te dwa jupitery nie wymagają przeróbek...

a jupiter 39a nie jest ostrzejszy. bo chyba w temacie nasze obiektywy ten model był zachwalany.

jarekwyd, nigdy nie słyszałem o Jupiterze 39A....
http://www.pentaxforums.c...5-135mm-f4.html

musiało mi się coś pomylić.

jarekwyd, jak chcesz potestować obiektyw to kup żonie bukiecik, potem dwie lampki, balans bieli na światło żarowe, kolorowa szmatka na tło i jedziesz . Żona zadowolona, Ty się pobawisz.... Wilk syty i wilk syty :-D

raz sciolem sobie róże tzn jej. ale zaraz się domyslila o co chodzi i jeszcze się naslu wyszłychalem. ale zdjęcia wyszły fajne bo mam zachodni balkon i można pracować z zastanym światłem.

DanielZ  Dołączył: 07 Lut 2012
Mój helios po odwróceniu soczewki ;)

Wracając do tematu - gdzie się podziały tamron i sigma 70-200/2,8 ?

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Pewnie autorowi tematu spadło parcie na te szkła po tym potoku offtopu... :mrgreen: :evilsmile:

Skocz do: