jarekwyd  Dołączył: 01 Wrz 2014
no dobra skoro już zaczeliscie temat. to przyznam się że już dill z jednym z forumowiczow jest w trakcie realizacji. mój wybór padł na ....
Piwo dla tego kto zgadnie

DanielZ  Dołączył: 07 Lut 2012
na T ;)

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
DanielZ napisał/a:
Mój helios po odwróceniu soczewki ;)
Tak z ciekawości spytam, której soczewki i który helios? W sumie to można by wyodrębnić z tego lub założyć nowy temat o przeróbce heliosa i tego efektach.

Makler, Helios 44m4 58mm f/2 obrócenie soczewki tej bliżej matrycy. Przy skręcaniu trzeba uważać bo soczewki opierają się o siebie. Podobny eksperyment zrobiłem z pentaxem-m 50mm f/1.7 efekt podobny ale nieco ostrzejsze zdjęcia.

Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
Makler napisał/a:
DanielZ napisał/a:
Mój helios po odwróceniu soczewki ;)
Tak z ciekawości spytam, której soczewki i który helios? W sumie to można by wyodrębnić z tego lub założyć nowy temat o przeróbce heliosa i tego efektach.

I to jest bardzo dobry pomysł.
Ale jest możliwość że wówczas będziemy w nim o Tamronie pisać :-P

Helios

Pentax

jancewicz  Dołączył: 30 Cze 2014
ciekawe, bokeh taki trochę obwarzankowy jak z obiektywu lustrzanego he he...

dzisiaj w komisie przmierzalem vivitar 135/2.8 całkiem spoko się wydał. za 80zł sadzicie o tym

Jak na razie z wątku "wychodzi" że najlepszy na świra jest 44M-2
44m-7 to ruski rzeźnik
a co powiecie o heliosach bez dodatkowej cyfry czyli 44M

Może Ktoś z wiedzą w tym temacie, zrobił by jakieś zestawienie (najlepiej w oddzielnym wątku) z opisem poszczególnych modeli?

Sid Gotama, Podobno czym starsze tym bardziej zakręcony bokeh - czyli niższa wartość dodatkowej cyferki.

DanielZ napisał/a:
Sid Gotama, Podobno czym starsze tym bardziej zakręcony bokeh - czyli niższa wartość dodatkowej cyferki.

Czyli 44M to praszczur :mrgreen:

Narado  Dołączył: 17 Lis 2011
jarekwyd, jeżeli to jest Vivitar Auto Close Focusing (1:2) 135mm f/2.8 to jest to bardzo fajne szkło. Jeżeli inny model- odpuść....

Za 80zł ,dobra cena - można poeksperymentować ze szkłami
I ;-)

jancewicz  Dołączył: 30 Cze 2014
Sid Gotama napisał/a:
Może Ktoś z wiedzą w tym temacie, zrobił by jakieś zestawienie (najlepiej w oddzielnym wątku) z opisem poszczególnych modeli?

Można też zrobić wątek o różnicach w ramach tych samych modeli... :evilsmile:

Narado napisał/a:
jarekwyd, jeżeli to jest Vivitar Auto Close Focusing (1:2) 135mm f/2.8 to jest to bardzo fajne szkło. Jeżeli inny model- odpuść....

Niestety to było inne był też pentax A 70-200 f4 ale to chyba też padaka z tego co wyczytalem.

jarekwyd, miałem jedynie A 70-210/4.0 i to było całkiem sympatyczne szkło ....

Właśnie przyjechał tamron 70-200 2.8 :-D
Teraz trzeba wygenerować trochę wolnego czasu żeby trochę postrzelać,a z tym kiepsko. Pierwsze wrażenie to wow, drugie to wow ale ciężki i duży- podoba mi się. Trzecie wrażenie to - muszę sprawić sobie plecak.

Slingshot wygodniejszy....

Slingshot trzeba to wygooglowac

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Narado napisał/a:
Slingshot wygodniejszy....

Bleee... ani to plecak, ani torba... jak mówią - ani ogórek, ani korniszon, ani małosolny :-P

Skocz do: