Narado  Dołączył: 17 Lis 2011
fanmario, podobnie jak Mamiya sekor 55/1.4 na pewno nie mniej ostre ale mi osobiście bardziej się podoba ich bokech. Miałem dwa Takumary 1.4 .... pierwszą, ośmioelementową wersję i następną już siedmioelementową. Jak kupiłem Mamiyę obydwa poszły pod młotek...

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Za co kochamy pięćdziesiątki?

Za to, że ludzkość nie upadła wtedy jeszcze tak nisko by zrobić zły obiektyw.
Za to, że ludzkość zachowała wtedy jeszcze minimum przyzwoitości by nie żądać dużej sumy za budżetową konstrukcję.

I za to właśnie ludzie kochają nie tylko pięćdziesiątki.

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Ryszard napisał/a:
bardzo dobre technicznie:

Niestety, działa tu taki sam rozkład jak w przypadku każdych innych obiektywów i są konstrukcje słabe, dobre i wybitne. Także nie ma co bajek opowiadać.

MixerB  Dołączył: 16 Sty 2010
modrzew napisał/a:
działa tu taki sam rozkład jak w przypadku każdych innych obiektywów

Dla małego obrazka okolice ogniskowej 50-60mm (tzw. "standard") to chyba największa grupa obiektywów, jest wiec z czego wybierać. Może dlatego łatwiej trafić na te "bardzo dobre technicznie", bo gorsze odpadły z użytku w trakcie wieloletniej selekcji naturalnej ;-)
A że trafiają się i
modrzew napisał/a:
konstrukcje słabe
to fakt.
Na szczęście 50-ki Pentaxa do nich nie należą :-)

Lubię M50/1,7 bo na APS-C to dość "twarzowe" szkiełko.

M.

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Nie należą..? Ja np. M50/2 i FA 50/1.4 zaliczam do raczej słabych, ewentualnie słaby łamane na przeciętny. Na szczęście ta ogniskowa w postaci stałki nie jest mi do szczęścia potrzebna ;-)
Także nie twórzmy mitów, że te wszystkie 50ki z dawnym zestawów od ME super chodzące po stówie to super szkiełka, a pozostałe to już wybitnie dobre.

MixerB  Dołączył: 16 Sty 2010
modrzew napisał/a:
FA 50/1.4 zaliczam do raczej słabych

I wśród pleśniaków są lepsze i gorsze. Co nie znaczy że są słabe.
To pewnie dlatego wolę M50/1,7 od FA50/1.4
A w temacie było o "kochaniu", nie o "lepszości" ;-)

M.

Skocz do: