eR Gie  Dołączył: 26 Gru 2015
Podniesione lustro w K-3II
Takie pytanie, może i w innych modelach też to występuje - pytam, bo jest to mój pierwszy aparat tej klasy po przesiadce z kompaktu - i niepotrzebnie panikuję i zadaję to lamerskie pytanie.

Gdy włączę tryb LV słychać podniesienie lustra ale przy poruszaniu korpusem odnoszę wrażenie jakby jakaś część delikatnie się poruszała (nie potrafię tego odgłosu opisać).

Czy też to zjawisko wystepuje u Was?
Jeśli tak, oświećcie mnie, co to za dźwięki?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
eR Gie napisał/a:
Gdy włączę tryb LV słychać podniesienie lustra

Aby obraz z obiektywu padał na matrycę, lustro musi zostać podniesione.
eR Gie napisał/a:
przy poruszaniu korpusem odnoszę wrażenie jakby jakaś część delikatnie się poruszała

Matryca jest "pływająca", przy wyłączonym zasilaniu może się przemieszczać.

Ale przy opuszczonym lustrze ona nie "pływa" - tak ma właśnie być?

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Tak ma być. W LV lustro musi być podniesione i stabilizacja działa na okrągło. Przy opuszczonym lustrze stabilizacja działa tylko w momencie zwalniania migawki. Przy okazji gratuluję fajnego aparatu. :-B

Poszukiwacz  Dołączył: 05 Lut 2014
Te same odgłosy będziesz mógł zaobserwować przy naświetlaniu zdjęcia (odpowiednio długim - np. 1s), kiedy stabilizacja jest aktywowana - tak, to pracująca stabilizacja porusza matrycą.

Wyłącz sobie stabilizację na LV - wtedy matryca nie "pływa" a jest "łapana" w ustalonym położeniu przez ten sam mechanizm.

Benek napisał/a:
Tak ma być. W LV lustro musi być podniesione i stabilizacja działa na okrągło. Przy opuszczonym lustrze stabilizacja działa tylko w momencie zwalniania migawki.

ok, dzięki za wyjaśnienie ;-)

Poszukiwacz napisał/a:
[..]Wyłącz sobie stabilizację na LV - wtedy matryca nie "pływa" a jest "łapana" w ustalonym położeniu przez ten sam mechanizm.

rozumiem, ale chyba wtedy ujęcie będzie podatniejsze na utratę ostrości fotografowanego obiektu.

Benek napisał/a:
Przy okazji gratuluję fajnego aparatu. :-B

dziękuję :-B
przede mną jednak teraz najtrudniejsze, przyswoić większą wiedzę niż mam :roll:

tengo  Dołączył: 16 Lis 2014
eR Gie napisał/a:
przede mną jednak teraz najtrudniejsze, przyswoić większą wiedzę niż mam

Uwierz, że nie jest to takie trudne ;)
Ja przed zakupem swojego K5 IIs posiadałem tylko i wyłącznie wiedzę teoretyczną (różne poradniki, artykuły, pomoce z internetu przez 3 miesiące dzień w dzień klepane po kilka razy). Potem było kupno lustrzanki i przekładanie teorii na praktykę. Ty jako, że już miałeś styczność z foto będziesz miał łatwiej :p
Też gratuluję zakupu i powodzenia ;)

oj moja pierwsza styczność, to ponad ćwierć wieku temu - czajka, zenit i praktica. coś w głowie zostało, a ile, dowiem się jak dokupię coś na M42 ;-)

dzięki

Poszukiwacz  Dołączył: 05 Lut 2014
eR Gie napisał/a:
Poszukiwacz napisał/a:
Wyłącz sobie stabilizację na LV - wtedy matryca nie "pływa" a jest "łapana" w ustalonym położeniu przez ten sam mechanizm.

rozumiem, ale chyba wtedy ujęcie będzie podatniejsze na utratę ostrości fotografowanego obiektu.

Zgadza się - bo stabilizacja będzie wyłączona

Skocz do: