mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
Michał K napisał/a:
ja mam Pancolara,gdy ostrze na obiekt b.daleki to i tak mam jakiś 1mm przed połączeniem dwóch oo

RockShock, wiesz co a ja to zdanie rozumiem tak, ze u niego nie da sie polaczyc klina, i niedoostrza na nieskonczonosc...
Może MichałK sie wypowie...

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
nie,ja mam tak że nieskończoność mam gdzieś 1mm przed nieskończonością na skali na obiektywie :-) a jak nastawie na nieskończoność na skali to robi się troche nie ostre :-)

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
Michał K napisał/a:
nie,ja mam tak że nieskończoność mam gdzieś 1mm przed nieskończonością na skali na obiektywie :-) a jak nastawie na nieskończoność na skali to robi się troche nie ostre :-)

No to teraz wszystko jasne.

Ponawiam prosbe o jakis manual rozbierania obiektywu

mrawi  Dołączył: 19 Lut 2011
Bardzo stary temat, ale właśnie dla mnie aktualny. Otóż mam obiektyw pancolar 50/1,8. Podłączyłem go za pomocą adapteru nx/m42 do samsunga nx10 i kręcąc pierścieniem ostrości mogę wyostrzyć na maksymalnie trochę ponad metr. Obiekty położone dalej są nieostre. Aparat i adapter są sprawne, sprawdzone na innym obiektywie manualnym. Sprawdziłem, że jeśli adapter byłby około 4 mm cieńszy, czyli soczewka obiektywu byłaby bliżej matrycy aparatu o te 3 do 4 mm to problemu by nie było. Po przyłożeniu bliżej obraz jest ostry na nieskończoności i na innych ogniskowych. Czy obiektyw nadaje się do wyregulowania w jakiś sposób? Sprawę załatwił by chyba adapter cieńszy o 3 - 4 mm, ale takich nie ma.

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007
Miałem taki numer.
Okazało się , że zostawiłem najcieńszy pierścień macro M42 w obiektywie.
Sprawdź czy gwintu nie da się odkręcić a może pojawi się kilka milimetrów dalej kolejny ten od obiektywu.
Druga możliwość to taka , że adapter nie pozwala na ostrzenie na nieskończoność.
Np. przejściówki M42-K z kołnierzem.
Być może nie przeczytałeś dokładnie specyfikacji adaptera.

fanmario napisał/a:
Sprawdź czy gwintu nie da się odkręcić a może pojawi się kilka milimetrów dalej kolejny ten od obiektywu.
Tzn. od strony napisów na obiektywie? Mam poluzować oryginalny pierścień? Adapter na pewno ostrzy na nieskończoność, ma to w specyfikacji i z innym obiektywem ładnie ostrzy. Tego pancolara szkoda by było nie używać.

jancewicz  Dołączył: 30 Cze 2014
Miałem tak z tym Pancolarem; okazało się, że ktoś w nim majstrował i źle go złożył; zostawiłem go u naszego forumowego specjalisty "do regulacji'" i działa jak ta lala.

Też podejrzewam ingerencję z zewnątrz w pancolara. Przypomniałem sobie, że miałem w częściach heliosa 44 m7 i go dzisiaj poskładałem do kupy. Działa na adapterze bez zarzutu. Ostrość jest wszędzie tam gdzie powinna być. Więc swojego pancolara też zaniosę do przeglądu, bo oddawać jednak szkoda.
Wielkie dzięki Wam za poświęcony czas :-D .

Skocz do: