Narado  Dołączył: 17 Lis 2011
No ..... prawie. Mieszkałem w Olsztynie.

msnolan  Dołączył: 26 Lis 2013
Pewnie, że sąsiada :-D Bardzo lubię Olsztyn, no i w końcu są tramwaje oraz lotnisko Olsztyn-Mazury zostało otwarte. Mazury i Warmia są fantastyczne jeśli chodzi o fotografię, tu każdy coś znajdzie dla siebie.

To prawda... brakuje mi leszczowych zasiadek czy zimowych wypraw na sieje. Tu tylko łososie, jesiotry, tuńczyki.... nie ma białorybu :-(

dalco  Dołączył: 02 Lip 2012
Witam. Proszę o poradę. Mogę w podobnej cenie kupić używane szkło: T17-50/2.8 lub P16-45/4. Co lepiej sprawdzi się w pejzażu? Czy taka alternatywa ma sens? Od czego zacząć z tych dwóch jako alternatywa dla P18-55 zwanego kitem.

[ Dodano: 2016-02-04, 21:42 ]
Cena około 700/800zł jeżeli to ma dla oceny jakieś znaczenie. Krótko mówiąc co się bardziej zdaniem szanownego forum bardziej opłaci.

Ze względu na jasność Tamrona jest to szkło bardziej uniwersalne, na pewno lepsze we wnętrzach. Mechanicznie P 16-45 - wg mnie- znacznie lepiej wykonane. W tamronie jest spory rozrzut jakościowy (jeżeli chodzi o mechanikę). Jak trafisz na dobry egzemplarz - przez lata będziesz z niego zadowolony,ale są przypadki że po roku pojawiają się luzy i zaczyna klekotać. Obydwa są lepsze optycznie od kita.

Tamron po przymknieciu jest ostrzejszy, 2.8 to mydło, miałem, wiem. Obrazek bardziej podoba mi się w Pentax 16 45 niż w Tamronie, może rzeczywiście trafiłem na mniej udany egzemplarz.
Na marginesie powiem, że bardzo jestem zadowolony z zakupu, super dogaduje się z k5 więc raczej nie będzie odpinany, do m42 jedzie już Samsung nx10 ;-)

Narado, rybek u nas coraz mniej :-\

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
msnolan napisał/a:
2.8 to mydło, miałem, wiem.

Mydło, powiadasz?

Miałem przez tydzień Tamrona kolegi ..... mnie bardziej odpowiada mój P 16-45

[ Dodano: 2016-02-04, 12:22 ]
kojut, hehehe ...... można mieć uwagi co do znudzonej miny modelki, ale nie do ostrości. :-B

dalco  Dołączył: 02 Lip 2012
Narado, ładne, nawet bardzo. 14-45? literówka?

dalco, kurcze.... ogniskowa zbiegła mi się w praniu :-P . Tak, literówka- poprawiona, dzięki za uwagę :-B

kojut napisał/a:
msnolan napisał/a:
2.8 to mydło, miałem, wiem.

Mydło, powiadasz?
[url=https://farm4.staticflickr.com/3680/20294695150_2137e46a28_c.jpg]Obrazek[/url]

Ładna krowa, jednak zdania o Tamronie nie zmienię :-)

Narado, fajne foty.

msnolan, dzięki.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Miałem 16-45, zmieniłem na Tamrona i jestem szczęśliwy z tym szkłem, ostrym jak brzytwa, już od 2,8 :-D

dalco, jak widzisz - ilu ludzi, tyle różnych opinii. Najlepiej by było gdybyś miał możliwość pomacania obu szkiełek i przestrzelenie ich. Wybierzesz to co Ci odpowiada. Każde z tych szkieł ma swoje wady i zalety- które z nich przewarzaja to już kwestia indywidualnych upodobań.

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
No właśnie, Narado miał do czynienia z obydwoma i wybrał Pentaxa. Ja miałem obydwa w ręce i wybrałem Tamrona. Pewnie na forum znajdziesz jeszcze piętnastu Narado i piętnastu kojutów :mrgreen: Jak nie będziesz miał okazji pomacać obydwu (obiektywów) to rzuć monetą. Będziesz na pewno zadowolony ;-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Ja bym wolał jakąś Pentaksiarkę pomacać. Może być bez obiektywów.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Bez obiektywów to pentaksiarz

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Nie te obiektywy miałem na myśli.

Dada, przy pełnej dziurze ??????

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007
Raczej na, lub w pełnej dziurze.
Oczywiście bez podtekstów, mam na myśli miły fotograficzny bokeh czyli delikatne rozmycie...
16-45 F4 tego się trzymam aczkolwiek nawet w rękach nie miałem to po ostatnich wpisach "Nic mi bardziej nie potrzeba..."

Skocz do: