grober  Dołączył: 16 Lip 2010
Przy mocowaniu adaptera postępuję zgodnie z instrukcją :) , mam wersję pudełkową tego Adaptall'a z papierowym poradnikiem w kilku językach i "historyjką obrazkową" gdzie wszystko jest pokazane "jak chłop krowie na miedzy"
Najpierw zielona kropeczka adaptall ma się zejść z taką samą zieloną kropeczką na obiektywie, itd.

Problem polega raczej na tym, że Adaptall PK, na pozycji AE nie otwiera w pełni ani nie domyka do końca przysłony.

Dla porównania Adaptall Praktica działa bez problemu.

Obiektyw to 03B

wanakamura  Dołączył: 03 Lip 2009
Podpinam się pod temat:

Przeszukałem sieć i prawie znalazłem rozwiązanie.
rozwiazanie

Drugie rozwiazanie
U mnie jest tak Mam dwa adaptery
sprawny i niesprawny
Nie działa w tym zakresie że obiektyw nie wchodzi samodzielnie w tryb A. Ot pozwalał zapiąć obiektyw.
To wyczyściłem (a co :)) i zaczął działać tak że obiektyw 2.8 i 2.5 widzi mi body jako 4.0
w Internetach wyczytalem że czasem śrubki wystają co też sprawdziłem.
i rzeczywiście w tym felernym wystają.

Dobry po lewej felerny po prawej

ostatnią różnice znalazłem z tyłu - oba bagnety w pozycji przy zapięciu na 90 czyli oba popychacze ustawione niby tak samo a inaczej.

Ten felerny jest przesunięty o różnicę która równa się temu że zapięcie na adaptallu następuje w pozycji f32 a nie f22 jak w pełni sprawnym.

I widzę to tak. Śrubki nie przeszkadzają zaś przeszkadza pozycja - pytanie czy ktoś przekręcał bagnety? na około mają śrubki i teoretycznie wystarczy może je przekręcić?
zdjęcia w większej rozdzielczości:
Link

Skocz do: