vector  Dołączył: 02 Maj 2006
K10 vx GX10
tak sobie patrze na testy obu puszek zamieszczone na optyczne.pl. Mam do Was pytanie. napisali tam coś takiego

"Albo szum w GX-10 narasta dość szybko ze wzrostem czasu ekspozycji, albo aparat dokonuje na obrazie silnego odszumiania bez wiedzy użytkownika. Jedno jest pewne: GX-10 nie nadaje się, podobnie jak Nikon D80, do zdjęć nocnych, przy których stosujemy długie czasy naświetlania i zależy nam na dużej ilości szczegółów."

I pytanie - czy jest programowy filtr w K10 - GX10, który odszumia przy *długich czasach?

* takich liczonych w minutach ;-)

[ Dodano: 2007-09-17, 20:50 ]
pytanie jeszcze o Darki. Jak domniemam to sprawa oprogramowania. Czy Pentax poprawił coś w nowym firmware?

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Tak ale możesz go wyłączyć jest o tym mowa w instrukcji.
Poza tym do zdjęć nocnych zawsze można wykorzystac RAW.

słuchajcie, tak subiektywnie jak to jest z tym GX-10? Bo tak jak się go weźmie do ręki to ma bardziej przejrzyste menu, brak wycięć na przyciski korekcji i AF, szersze (niby wygodniejsze klawisze). Różnica w cenach sklepowych to 600 zł, a na allergo 150 ;-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
vector napisał/a:
słuchajcie, tak subiektywnie jak to jest z tym GX-10?

Ja nie wiem jak z nim jest, ale potrzebowalem czegos na szybko do packshotow i padlo na GX-10. Jutro jade po niego do Rimexu ;-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
vector, idź do sklepu i pomacaj.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
zorż:

vector napisał/a:
Bo tak jak się go weźmie do ręki to

;-)

czy pojawiają sie nowe wersje SW do K10 czy GX-10, które poprawiają funkcjonowanie całości? Intryguje mnie też test na opcztyne (robi to komputer, więc suche dane) że GX-10 przy ISO100 ma większą dynamikę o 0,5V (6.6 EV przy 6,17 K10D). Dla optyczne.pl to trochę więcej ale to troche tłumacząc jak krowie na rowie to zapalić drugą żarówkę ;-) A skoro są takie same matryce to kwestia oprogramowania. To samo tyczy darków

http://optyczne.pl/43.7-T...zumy_w_RAW.html

http://optyczne.pl/43.7-T...zumy_w_RAW.html

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Różnica 0,5 EV spokojnie się mieści w tolerancji wykonania+pomiaru.
Na pewno Samsung ma trochę inne krzywe tonalne, tylko w zdjęciach w praktyce tego nie widać. ;-)
No a kształt guzików to na pierwszy rzut oka widać, że jest inny.
W każdym nowym firmware coś nowego dochodzi, tylko raz coś istotnego (jak np. obsługa lamp P-TTL morsem) a innym razem coś drobnego (polepszona obsługa Direct Print albo zmiany w menu po Vietnamsku :mrgreen: )

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
vector, tak czytam twoje wypowiedzi i nie wiem co chcesz przez nie przekazac... to, ze GX10 jest lepszy od K10 czy Pentax jest do duszy ;-) Po pierwsze GX 10 jest bardzo dobrym aparatem nawet wg.sierpniowego Chipa(niemieckie wydanie) zajal 1 miejsce tuz przed k10.Dla ciekawostki dodam jest to pierwszy test w ktorym jestesmy lepsi od Canona i Sony :mrgreen: , bo jak wszystkim wiadomo te firmy sa bardzo popierane przez tajemnicze lobby co widac we wszystkich sklepach :-D A po drugie, od kiedy brat jest lepszy od brata blizniaka??No chyba, ze mowimy o naszych pierwszych bratach z "kaczka"w herbie :mrgreen:

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
Hm... a może by tak po :-B ?

goldenSo  Dołączył: 01 Cze 2007
Z tym odszumianiem, żeby to stwierdzić to trzebaby sie pobawić w testy. Strzelać z darkiem i bez niego w jpgu i rawie.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
goldenSo napisał/a:
Strzelać z darkiem
Michalczewskim.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
deniel dokładnie, K10 i GX10 to bliźniacze konstrukcje różniące się detalami. Zastanawianie się nad wyższością jednego nad drugim jest bez sensu. Jasne że się odrobine róznią np kształtem gripa itp. Jako że mam trzeci miesiąc GX-10 i się przyzwyczaiłem lezy mi on w ręce lepiej niż k10d i nie ciagnie mnie do zmiany, ale to jak przypuszczam efekt przywyczajenia. Ja kupiłem GX-10, a nie K10D tylko dla tego że był 700zł tańszy innych przyczyn brak. Może menu jest ładniejsze ale to rzecz gustu i przyzwyczajenia. Gdyby były wtedy w tej samej cenie raczej miałbym Pentaxa i tyle :-P
IMHO ten aparat to świetna konstrukcja i jestem zadowolonym posiadaczem, robienie zdjęć tym aparatem sprawia mi dużą frajdę i o to chodzi :-D

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
vector, zowu trollujesz? Jakbys poczytal koment. to zobaczylbys linki do darkow ktore s=zrobilem na swojej puszce.....jakos zupelnie inne sa niz te na optyczne...

Skocz do: