Narado  Dołączył: 17 Lis 2011
Autofocus w obiektywie SMC Pentax F 50/2.8 Macro
Wpadł mi w ręce wspomniany w temacie obiektyw. Optycznie - bardzo fajny. Af - błyskawiczny .....ale. No właśnie to "ale" . W zakresie od nieskończoności do 0,3 m ostrzy błyskawicznie. Od 0.3 m zwalnia i zatrzymuje się na 0.25 m. Kiedy kiedy przechodzę na manualne ostrzenie w punkcie 0.25 m jest wyczuwalny opór. Po pokonaniu go i przejściu ponownie na AF, AF zaczyna ostrzyć w zakresie makro , ale zdecydowanie wolniej niż w zakresie nieskończoność- 0.3 m .
Czy ten typ tak ma, czy wymaga serwisu ???? Ktoś z kolegów ma to szkło ???

jancewicz  Dołączył: 30 Cze 2014
Czy ten obiektyw nie ma czasem jakiegoś "focus lock" dla trybu makro? Czy w tym trybie możesz ostrzyć manualnie lub AF (taki pseudo QSF)?

No właśnie tego nie wiem... szukałem jakiejś instrukcji i niestety nie znalazłem. Wersja FA ma na obudowie przełącznik. Mój jest w wersji F i nic takowego na obudowie nie posiada.

dzidzi  Dołączył: 21 Lis 2011
Narado,

W całym zakresie pierścień ostrości chodzi płynnie, choć ten obrót jest dość duży to nie zauważyłem żadnego przycięcia czy tam stawianego oporu. Sprawdziłem na body z włączonym MF i z obiektywem odpiętym, trzymanym w ręku. W moim nie ma żadnego oporu.
A, że z ostrzeniem jest kiepsko to druga sprawa, mój potrafi nie raz przejechać ze dwa razy całą skalę w tą i z powrotem aż złapie ostrość, ale to tylko na słabo kontrastowych elementach lub w bardzo jasnych warunkach oświetleniowych.
Mój to w ogóle jest dziwoląg, na MF wyostrzy mi z 10cm a na AF to minimum z 20cm.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Narado napisał/a:
Mój jest w wersji F i nic takowego na obudowie nie posiada.
:?:
http://www.bdimitrov.de/k...f2.8-Macro.html

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
dickkett, chyba chodzi o ten obiektyw:
http://www.bdimitrov.de/k...f2.8-Macro.html

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Nie chyba, na pewno!
Nie wiem gdzie ja tą setkę widziałem. :oops: :evil:

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007

To stara kochana i piękna F 50 macro :)

Kupiłem ją za grosze od starszego Pana. Sprzedawał ją razem z K10D, jakimś innym obiektywem, torbą Pentaxa i p***** za 270 CAD$, podczas gdy ta sama 50-tka na eBayu chodzi po 300-400 US$. Napisałem do niego informując go o wartości tego obiektywu, że jestem zainteresowany tylko tym obiektywem i o ile może go wycenić i przytrzymać do soboty to przyjadę po niego. Następnego dnia odpisał mi dziękując za informację o faktycznej wartości obiektywu. Stwierdził że w takiej sytuacji czaka na mnie w sobotę a obiektyw sprzeda mi za 75 CAD$. Wow .... jestem w posiadaniu tego fantastycznego szkiełka :-D

To gratki, bo dużo ich już nie ma a jak ktoś ma to nie sprzedaje tylko kisi.

Wiem...na eBayu już od dawna nie widziałem tego szkła. Szkła ma w idealnym stanie, myślę że wyczyszczenie mechanizmu ze starego smaru i położenie nowego - załatwi sprawę AF, choć tak jak pisałem.... w zakresie: nieskończoność- 0.3 m ostrzy z K3 błyskawicznie i w punkt. Nie ma szukania ostrości.

pokorak  Dołączył: 07 Mar 2014
Miałem kiedyś wersję FA i nic takiego się nie działo więc twojej sztuce najprawdopodobniej należy się serwis. Jak już ktoś wyżej wspomniał, AF potrafił przejechać z raz lub dwa przez cały zakres ale to samo działo się w DFA100 i podobno jest to standard w szkłach macro bez limitera.
Gratuluję nabytku, rating wszystkich innych twoich szkieł właśnie został obniżony z "ostre" na "w miarę ostre" ;-) .

pokorak, AF w zakresie od nieskończoności do 0.3 m jest baardzo szybki i celny. Jestem wręcz zdumiony jego jakością. Niżej zaczynają się schodki. Mam nadzieję że serwis mechaniki połączony z wymiana smarów pomoże mu. Z tym ratingiem nie tak źle. Mam kilka naprawdę ostrych szkiełek. Pierwsza wersja Macro Takumara 50/4.0 (1:1) to nadal żyletka, podobnie jak Mamiya sekor 55/1.4 czy Helios 44M-7 (mówimy o 50-tkach). Ale nie ukrywam że podoba mi się to szkiełko. :-P

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Do zrobienia.
Szkło było ewidentnie używane jako standardowa pięćdziesiątka a zdjęć makro pewnie nigdy nie widziała albo sporadycznie jak już.
W rezultacie ani zakres bieżni AF odpowiadający za zakres makro ani same gwinty dla zakresu makro używane nie były i spełniały wyłącznie funkcję łapaczy kurzu. Stąd masz punktowy opór (jakiś większy syf na bieżni) i cięższą pracę w zakresie poniżej.
Można mieć nadzieję że się rozejdzie ale bez czyszczenia się nie obejdzie.

Grzechotnik, z używaniem makro jest dokładnie jak piszesz.... Dziadek zapytał mnie do czego to makro. Zależy mi na serwisowym przeglądzie i wymianie smarów...

wanakamura  Dołączył: 03 Lip 2009
Narado napisał/a:
Grzechotnik, z używaniem makro jest dokładnie jak piszesz.... Dziadek zapytał mnie do czego to makro. Zależy mi na serwisowym przeglądzie i wymianie smarów...

Wyślij do nowego serwisu pentaxa, w Wawie optotechnika chyba.
Ja tam posłałem na przegląd i wymianę zmarów komplet i ładnie i szybko zrobili

galex  Dołączył: 02 Cze 2006
Z Vancouver? :shock:

galex napisał/a:
Z Vancouver? :shock:

Serwisant dojedzie i będzie taniej :)

Skocz do: