marek777  Dołączył: 22 Maj 2011
Problem z podglądem optycznym Pentax k-50
Witam serdecznie. Mam problem z podglądem optycznym w Pentaxie k-50.
Po przypisaniu tej funkcji( korzystam z tej opcji pierwszy raz,choć aparat mam już od ponad roku😊😊)do przycisku RAW/Fx ..podgląd działa w warunkach bardzo jasnego oświetlenia (światło słoneczne Np.)
Kiedy skieruję obiektyw w ciemniejsze otoczenie(np. w pokoju)lustro się nie podnosi( po wciśnięciu oczywiście przycisku Raw) i aparat działa w normalnym trybie( mogę zwolnić migawkę).
W trybie Lv ten problem nie występuje.
Wszystko działa jak należy
Zresetowałem ustawienia do fabrycznych,ale to nic nie dało.😒😒
No i przy okazji druga sprawa.
Balans bieli.
Ustawiam dedykowaną wartość np.Światło słoneczne.
Powinna być moim zdaniem stała wartość.
Kilka zdjęć wychodzi z jakąś tam temperaturą,a kilka z inną.
Czy to normalne?
Czy balans dedykowany ma stałą,jedną wartość,czy lawiruje w jakimś
tam wąskim,wyznaczonym zakresie?
Pozdrawiam serdecznie.Marek.

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
marek777 napisał/a:
Kiedy skieruję obiektyw w ciemniejsze otoczenie(np. w pokoju)lustro się nie podnosi( po wciśnięciu oczywiście przycisku Raw) i aparat działa w normalnym trybie( mogę zwolnić migawkę).

W jakim trybie fotografujesz i jaką masz ustawioną przysłonę? Jeśli w jakimś automatycznym i aparat wybrał „pełną dziurę” (czyli maksymalnie otwartą), to podgląd głębi ostrości nie zadziała, bo i po co.

marek777 napisał/a:
Ustawiam dedykowaną wartość np.Światło słoneczne.
Powinna być moim zdaniem stała wartość.
Kilka zdjęć wychodzi z jakąś tam temperaturą,a kilka z inną.
Czy to normalne?

Tak. W K-50 (i pewnie innych z jego segmentu) wybranie ręcznego ustawienia balansu bieli oznacza jedynie zawężenie zakresu, w jakim działa automat. W wyższych modelach można sobie ustawić, czy ma być właśnie tak, jak tutaj, czy też zafiksowane na jedną wartość.

marek777  Dołączył: 22 Maj 2011
Cytat
W jakim trybie fotografujesz i jaką masz ustawioną przysłonę? Jeśli w jakimś automatycznym i aparat wybrał „pełną dziurę” (czyli maksymalnie otwartą), to podgląd głębi ostrości nie zadziała, bo i po co.

Co racja to racja:)))Że też nie pomyślałem o tym.Miałem ustawiony tryb P ..a więc aparat sam dobierał przysłonę. A w ciemności...wiadomo...pełna dziura:))
To rozwiązuje sprawę.
bakulik napisał/a:
Tak. W K-50 (i pewnie innych z jego segmentu) wybranie ręcznego ustawienia balansu bieli oznacza jedynie zawężenie zakresu, w jakim działa automat. W wyższych modelach można sobie ustawić, czy ma być właśnie tak, jak tutaj, czy też zafiksowane na jedną wartość.

I to by się zgadzało...z moimi domysłami.
Tak więc w razie czego mam jeszcze ręczne ustawienie stałej wartości w kelwinach.
I powinno być po temacie.
Reszta w pr,gr....w razie czego.
Bardzo dziękuję za odpowiedź i pomoc.

Pozdrawiam serdecznie:)

Skocz do: