droplet  Dołączył: 01 Lut 2016
Zniknęły zdjęcia z karty SD...
Mam nowiutkiego K-3. Nowa kartę Sandiska 32 GB. Zrobiłem trochę zdjeć. Zgrałem na Maca. Wszystko było ok. Potem zrobiłem jeszcze trochę zdjeć. W pewnym momencie w końcu wyczerpala sie bateria w K-3. Wyjąłem kartę żeby zgrać zdjęcia w trakcie ładowania baterii. W PC okazuje sie że karta jest niedostępna bądź pusta. To samo pod OSX. Po naładowaniu bateri i włożeniu karty do K3 to samo. Zdjeć brak. Kilkoma programami do odzyskiwania zdjeć udało sie odzyskać jednego jpg. Rawow niestety nie. Po formacie karty z K3 i wykonaniu kilku zdjeć wszystko wydaje sie byc ok, ale obawiam sie ze do czasu aż znowu rozładuje sie bateria w K3. Czy ktoś miał podobny przypadek, żeby w wyniku rozładowania całkiem bateri w aparacie wymazywało zawartość karty SD?

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007
Musisz użyć programu, który odzyskuje wszystkie pliki a nie dedykowanego tylko do zdjęć.
Zapis na karcie powinien pozostać nawet po rozładowaniu baterii.
Żadnego programu nie polecę ale miałem problem gdy wykasowano mi zdjęcia na lotnisku.
Po powrocie do domu odzyskałem wszystko pomimo formatowania karty w aparacie.
Było to kilka lat temu.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Kilka razy padała mi bateria w trakcie robienia zdjęć (długie czasy naświetlania) i nigdy nie skasowało zdjęć z karty. Może to był zbieg okoliczności że akurat wtedy kiedy padła bateria skasowało zdjęcia w karcie. Masz najnowsze oprogramowanie w K-3? Do odzysku zdjęć polecam
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=15931.

yashicafx3  Dołączył: 08 Lis 2010
Miałem podobne problemy z 3-4 razy na meczach siatkówki z K3 i kartami Sandisk 8 i 16GB,
straciłem zaufanie do tych kart i zastąpiłem je Toshibami i verbatimami. Sandisk ma duże problemy z utrzymaniem stałej jakości i stabilności swoich kart. Na zagranicznych forach można poczytać o spadku jakości modułów pamięci nano w urządzeniach flashowych a wynika to z technologi produkcji. Z kartami Sandisk miałem problemy z odzyskiem danych testdiskiem i xwaysem, unikam tego producenta.

tm  Dołączył: 14 Sie 2006
Do odzyskania danych polecam darmowy http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec
Tylko nie wolno nic zapisywać na karcie od momentu utracenia zdjęć.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
yashicafx3 napisał/a:
Sandisk ma duże problemy z utrzymaniem stałej jakości i stabilności swoich kart. Na zagranicznych forach można poczytać o spadku jakości modułów pamięci nano w urządzeniach flashowych a wynika to z technologi produkcji.
Do tego należy dodać fakt, że jest masa podróbek kart tego producenta...

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Ashampo getback photo - ładnie odzyskuje. jeśli nic nie nadpisałeś powinieneś odzyskać wszystko absolutnie - chyba, że to jest jakiś elektroniczny błąd/usterka i wtedy komputer nie ma dostępu do niczego.

Kadet80  Dołączył: 28 Lis 2013
gdybym byl na Twoim miejscu i bardzo by mi zalezalo na zdjecia to bym odrazu pisal do -> https://www.facebook.com/marek.socha.524?fref=ts

pigom  Dołączył: 19 Lip 2015
Nie wiem czy to ten sam przypadek ale...
Byłem w podobnej sytuacji, kilkakrotnie gineły mi zdjęcia z karty i to wtedy gdy robiłem ich dużo. Dopiero po czasie i po kilku wymianie kart doszedłem, że przyczyną nie są karty ani aparat ale moje formatowanie kart w komputerze zamiast w aparacie + sytuacja gdy zdjęcia przekraczają na niej 4GB.

BTW. Do odzyskiwania zdjęć używałem tego www.file-recovery.com skuteczny w 90 %, niestety płatny.

Skocz do: