marcin.jed  Dołączył: 09 Sie 2007
  K 100 D - instrukcja obsługi
Witam Wszystkich :!:
Kupiłem pentaxa K 100D, nowego, przywiezionego z Niemiec i mam problem z rozszyfrowaniem menu, ponieważ wszystko jest po angielsku, a instrukcja po niemiecku. Czy ktoś z was może mi podpowiedzieć gdzie mogę znaleźć instrukcję po Polsku :?: może być np PDF. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
Marcin

miro77  Dołączył: 13 Lip 2007
Witam.Stare linki cos nie dzialaja wiec wrzucilem na rapida.
Pozdrawiam.

http://rapidshare.com/fil...00d-pl.rar.html

Filip22  Dołączył: 15 Wrz 2007
Instrukcja do K100D Super POMOCY
Witam All
Wiem, że ten temat był już wiele razy, ale wszystkie linki, jakie znalazłem są już nie dostępne/nie aktywne a do tego odwiedziłem mnóstwo innych stron nawet strone producenta tak wiec, jeżeli ktoś ma instrukcje do Pentaxa K100D Super może być instrukcja od K100D to bardzo proszę o podanie linka.
Z Gory Wielkie Dzieki
Pozdrawiam

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Filip22, podaj na PW adres, to prześlę. Ale mam tylko do K100D.

Wielkie Dzięki Argawen :-) I tak wygląda porządny właściciel Pentaxa :-)

Filip22 napisał/a:
I tak wygląda porządny właściciel Pentaxa :-)
uwierz mi, do porzadnego mi daleko. Ostatnio bardzo psioczę na gwiazdkę Pentaxa. A to właścicielowi Pentaxa nie uchodzi :-P

Nawet tak nie pisz, bo zaraz znowu zaczne sie zastanawiac nad innym aparatem :-) a juz postanowilem kupic tego K100D Super

Filip22 napisał/a:
Nawet tak nie pisz
Tylko na gwiazdkę psioczę. Cały system jest ok. Nawet ostatnio wygrał na portalu ePHOTOzine z C400D, N40Dx, Oly E-500 i Sony A100.

ePHOTOzine

pavlos  Dołączył: 05 Wrz 2007
A jeśli na forum znajdzie się jeszcze ktoś, komu potrzebna jest instrukcja do K100D Super, to ja wrzucę linka (dzisiejszy upload):
http://rapidshare.com/fil...strukcje_pl.zip
W archiwum znajduje się instrukcja do K100D Super oraz załączonego oprogramowania (Photo Browser & Photo Laboratory)

pavlos ściągnąłem tą instrukcje, ale przy rozpakowywaniu rara wywaliło błąd ze nie znalazł archiwum :-( jak możesz to dodaj jeszcze raz tą instrukcje :-) .......... a tak z innej beczki jak tam wrażenia z użytkowania K100D Super??? bo zamierzam sobie kupić ten aparat, ale dopiero jak obronie prace inżynierską, bo inaczej nie będę miał kasy to będzie taki mały prezent na zakończenie studiów :-)
Pozdrawiam

Filip22, sprawdziłem to archiwum i chyba wiem, co może być przyczyną. Pakowałem pliki znajdujące się na płytce dołączonej do aparatu i nie zwróciłem uwagi, że mają one atrybut "ukryty". Jeśli masz w opcjach folderów ustawione "nie pokazuj plików ukrytych i folderów" to po wypakowaniu archiwum nie zobaczysz tych plików :-(
Mniejsza z tym. Wrzucam jeszcze raz samą instrukcję w PDF - zdjąłem ten nieszczęsny atrybut "ukryty" i nie pakuję już jej niczym:
http://rapidshare.com/fil..._CAMERA_POL.pdf
Jeśli Cię interesuje instrukcja do PPL, to jest na stronie Pentaxa w dziale "wsparcie" (sprawdziłem).

A co do pierwszych wrażeń z użytkowania:
Mam ten aparat od tygodnia. O kształcie czy wyglądzie nie będę pisał - najlepiej jak pójdziesz do sklepu i nie sugerując się niczym sam ocenisz jak Ci pasuje.
Pierwszy raz w plenerze fociłem nim w sobotę, więc jeszcze niewiele mogę o nim powiedzieć. Na razie popstrykałem sobie trochę na AUTO, żeby zobaczyć jakie zdjęcia z niego wychodzą. Na duży plus zaliczam mu kolory, oraz stabilizację w korpusie - dzięki niej jest szansa na zrobienie fajnego zdjęcia z ręki nawet na czasie 0,5 sek, na przykład:
http://picasaweb.google.p...891945582938978
Może wyszło trochę jak z kreskówki, ale mi to odpowiada :mrgreen:
Co do wad... Mam wrażenie że trochę nie doświetla, przy czym muszę zaznaczyć, iż nie jestem pewien czy mam dobrze ustawiony monitor... Bez odbitki testowej z laba chyba tego nie rozgryzę...
Z całą pewnością jest to aparat, którym można zrobić całkiem niezłe zdjęcia więc tej galerii nie traktuj zbyt serio - początki zawsze są trudne :lol:

briho  Dołączył: 28 Sie 2007
pavlos napisał/a:

Co do wad... Mam wrażenie że trochę nie doświetla, przy czym muszę zaznaczyć, iż nie jestem pewien czy mam dobrze ustawiony monitor... Bez odbitki testowej z laba chyba tego nie rozgryzę...

W trybie auto kasetka ma tendencje do niedoświetlania fotek. Radzę jak najszybciej zapomnieć o tym trybie i przerzucić się np. na priorytet przysłony. A wtedy możesz sobie kombinować dowolnie z parametrami ekspozycji.

No właśnie widziałem kilka fotek na różnych stronach robione na automacie i faktycznie były ciemnie, ale przyjrzałem się zdjęciom na stronie http://www.dpreview.com/g...xk100d_samples/ i wszystko wyglądało w porządku fotki były dobrze doświetlone itd. itp. a już zacząłem się bać, że ten aparat ma tak głupią przypadłość

Ponieważ temat został już praktycznie wyczerpany, pozwolę sobie na kontynuowanie OT:
Filip22 napisał/a:
przyjrzałem się zdjęciom na stronie http://www.dpreview.com/g...xk100d_samples/ i wszystko wyglądało w porządku fotki były dobrze doświetlone itd. itp.

Też się przyjrzałem tym fotkom. Z 32 zdjęć 13 zostało zrobionych bez kompensacji ekspozycji, w przypadku 12 zastosowano kompensację +0,3 EV, 6 z nich z +0,7 EV a jedno (15 zdjęcie) +1,7 EV (ale tu IMO trochę przesadzili). Więc jeśli patrzysz na zdjęcie zrobione z kompensacją ekspozycji +0,7 EV i wygląda ono dobrze, to znaczy, że bez kompensacji ekspozycji wyszłoby zbyt ciemne.
briho napisał/a:
Radzę jak najszybciej zapomnieć o tym trybie i przerzucić się np. na priorytet przysłony. A wtedy możesz sobie kombinować dowolnie z parametrami ekspozycji.

Zgadzam się 100%. I zależności od warunków raz trzeba będzie prześwietlić o 0,3 EV, innym razem o 0,7 EV... Nie zmienia to jednak faktu, że pomiar światła mógłby być lepszy...
Filip22 napisał/a:
a już zacząłem się bać, że ten aparat ma tak głupią przypadłość

Chyba jednak ma :cry: Zresztą zagadnienie zbyt ciemnych zdjęć było ostatnio poruszane również w innym wątku w kontekście K10D a więc tą przypadłość można by uogólnić. Co nie zmienia faktu, że wraz z nabywaniem doświadczenia można sobie z nią radzić, co w efekcie pozwoli na robienie coraz lepszych zdjęć. Czego sobie i wszystkim życzę :mrgreen:
Pozdrawiam

Tak czy inaczej przy wywoływaniu RAW-ów wszystko można skorygować. Ja bym tak bardzo nie wyolbrzymiał tego problemu.

pavlos zapomniałem dopisać, ale wiedziałem, że te fotki z www.dpreview.com są robione na manualu, ale to potwierdza, że jak się dobrze ustawi aparat to fotki wychodzą super. briho jakoś nie jestem miłośnikiem poprawiania zdjęć po ich zrobieniu trzeba tak fotografować żeby potem nie poprawiać. Wiadomo, że zdjęcia z kiepskiego aparatu można tak poprawić żeby wyglądało 100 razy lepiej. Ale to tylko moje zdanie :-)
Pozdrawiam
[/b]

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
pavlos, już to 10^99 razy pisali: przepalonego zdjęcia cyfrowego nie uratujesz, za ciemne do pewnego stopnia tak.

Cytat
pavlos, już to 10^99 razy pisali

Gwiazdor, ale po co tym tonem ? Że z kasetki można zrobić świetne zdjęcia wszyscy wiemy. Niemniej jednak w poście powyżej Filip22 zadał mi pytanie o wrażenia z użytkowania K100D Super. Wnioskuję stąd, że opinia lamera również ma dla niego jakieś znaczenie - być może na jej podstawie chce się zorientować, z czym może mieć problem w pierwszych dniach użytkowania. Nie wiem, być może zakup planuje na krótko przed jakąś ważną imprezą (gdybam sobie teraz). Wywołany do tablicy zreferowałem mu wrażenia po pierwszym dniu focenia, przy czym zaznaczyłem że aparat był ustawiony na automat (a dokładniej był to tryb "P") bez żadnej korekcji ekspozycji i innych tego typu zabiegów. I przy tych warunkach jako wadę wymieniłem niedoświetlenie zdjęć (i nawet mu je zalinkowałem, żeby mógł to samemu ocenić). Jasne, że bez większych problemów można to wyciągnąć chociażby w PPL, ale z drugiej strony zauważ, że:
Filip22 napisał/a:
jakoś nie jestem miłośnikiem poprawiania zdjęć po ich zrobieniu trzeba tak fotografować żeby potem nie poprawiać

I to by było na tyle w tym wątku, z mojej strony temat uważam za wyczerpany.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
pavlos napisał/a:
Filip22 napisał/a:
jakoś nie jestem miłośnikiem poprawiania zdjęć po ich zrobieniu trzeba tak fotografować żeby potem nie poprawiać

I to by było na tyle w tym wątku, z mojej strony temat uważam za wyczerpany.
Gdybym był wredny ;-) to bym napisał, że jak się nie poprawia zdjęcia po zrobieniu to trzeba już być dobrze oblatanym w ustawianiu ekspozycji i kadru, a wtedy takie pytanie jest nie na miejscu.

Moim zdaniem nie da się nie poparawiać zdjęć. Aparaty są jednak nieco zawodne i przeważnie zdjęcie nie wygląda dokładnie tak jakbyśmy chcieli. Obecnie nawet profesjonalni fotografowie poprawiają, nawet tacy co wygrywają światowe konkursy fotograficzne też poprawiają (nie mówię, że wszyscy). To co widzimy w magazynach takich jak National Geographic też bynajmniej nie jest prosto z matrycy, czy negatywu. W każdym razie zmierzam do tego, że nie jest to żadna ujma dla fotografa, a przy umiejętnym posługiwaniu się aparatem + programami graficznymi można osiągnąć naprawdę niezłe efekty. Oczywiście mówię o delikatnym poprawianiu zdjęć, a nie ich kompletnym przerabianiu.

Skocz do: